Εσύ τι νομίζεις;

Ο οίκος Saint Laurent εν όψει της τελευταίας του καμπάνιας για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2017 δέχεται τα πυρά των φεμινιστριών της Γαλλίας και όχι μόνο, και κατηγορείται για εξευτελισμό των γυναικών, για ταπεινωτικές αναπαραστάσεις των  μοντέλων του και για σεξισμό. Πόσο πρόστυχη όμως μπορεί να φαίνεται η εικόνα ενός ‘ανορεξικού΄μοντέλου χωρίς καμπύλες; Μήπως αυτό για το οποίο τον κατηγορούν ήταν αυτό που προσπάθησε να αποφύγει ο Antony Vaccarelo με αυτή του την κίνηση;

16583291_406523823021637_7037364258786508800_n

Οι φωτογραφίες που συμπληρώνουν την ‘porno chic’ καμπάνια τραβήχτηκαν και παρουσιάστηκαν αρχικά στο Παρίσι. Στην πρώτη εικόνα φαίνεται το μοντέλο Fernanda Oliveira να σκύβει νωχελικά πάνω σε ένα σκαμπό φορώντας ένα κορμάκι, διχτυωτό καλσόν και stiletto roller-skates. Στη δεύτερη εικόνα σταυρώνει περίτεχνα, κάπως ανοιχτά,  τα πόδια της προσθέτοντας στο σύνολό της μια λευκή γούνα, ενώ στην τρίτη εικόνα φορώντας ένα μαύρο latex κορμάκι φαίνεται να κρύβει, με περισσότερο αρτιστίκ παρά πρόστυχο τρόπο, τα επίμαχα της σημεία. Οι εν λόγω  φωτογραφίες προκάλεσαν πλήθος σχολίων στα social media με το hashtag #YSLRetireTaPubDegradante (YSL απόσυρε την εξευτελιστική διαφήμιση) να έχει γίνει trend.

A sticker which reads "sexist" is seen on an ad by French fashion house Yves Saint Laurent displayed on a newspaper kiosk in Paris, France, March 6, 2017. France's advertising watchdog on Monday said it had asked French fashion house Yves Saint Laurent to modify two ads from its latest campaign after receiving 50 complaints that they were "degrading" to women. REUTERS/Charles Platiau Το αμφιλεγόμενο αυτό ντεμπούτο του Antony Vaccarello στο το γαλλικό οίκο, από κάποιους χαρακτηρίστηκε ως déjà vu, αφού ο YSL έχει γίνει και άλλοτε το θέμα μιας μεγάλης διαμάχης που ξέσπασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή μια καμπάνια του 2015.  Ο τότε creative director, Hedi Slimmane, κατηγορήθηκε ότι παρουσιάζει ‘ανθυγιεινά’ λεπτά πρότυπα ομορφιάς και περνάει λανθασμένα μηνύματα στα έφηβη κορίτσια που ενδιαφέρονται για τη μόδα.