Οι γυναίκες που ξυπνούν νωρίς το πρωί έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη

Οι γυναίκες που ξυπνούν νωρίς το πρωί έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες είναι οι έρευνες που αποκαλύπτουν πως αν ανήκεις στο ποσοστό των γυναικών που σηκώνονται αρκετά νωρίς το πρωί, τότε είναι λιγότερη πιθανό να εμφανίσεις κατάθλιψη. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που κοιμούνται νωρίς το βράδυ και σηκώνονται νωρίς το πρωί, τείνουν να έχουν μικρότερο ποσοστό κατάθλιψης συγκριτικά με τις γυναίκες πιο μικρής ηλικίας που κοιμούνται αργά και σηκώνονται αργά.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 (Annals of Translation Medicene) και τη μελέτη του 2015 (Chronobiology International), οι άνθρωποι που κοιμούνται αργά το βράδυ έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες χρησιμοποίησαν τυπικά δεδομένα από ένα μόνο, καθορισμένο χρονικό σημείο και έλαβαν υπόψη μόνο έναν παράγοντα κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι η έρευνα, αν και πολύτιμη, κατέστησε δύσκολο να προσδιοριστεί κατά πόσο η κατάθλιψη αναγκάζει τους ανθρώπους να παραμείνουν ξύπνοι μέχρι αργά ή αν με το να παραμένουν ξύπνιοι ως αργά, αυξάνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση κατάθλιψης.

Τα μυστικά των Ιαπώνων για πρωινό ξύπνημα

PureWow

Όσον αφορά τα συναισθήματα και το πώς σχετίζονται με τα ποσοστά κατάθλιψης, μια νέα έρευνα διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Boulder και ακολούθησε τα συμπτώματα ύπνου και τα συμπτώματα κατάθλιψης περισσότερων από 32.000 συμμετεχόντων για τέσσερα χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη πρόσθετους παράγοντες κινδύνου κατάθλιψης, όπως σωματικό βάρος, η σωματική δραστηριότητα και νυχτερινές βάρδιες. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα "νυχτοπούλια" ήταν κυρίως άτομα τα οποία δεν ήταν παντρεμένα, ζούσαν μόνα τους ή ήταν καπνιστές. Ακόμη και αφού λήφθηκαν υπόψη όλοι οι άλλοι περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί παράγοντες, οι συμμετέχοντες που πήγαν για ύπνο και ξύπνησαν νωρίς είχαν 12 έως 27 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Βέβαια, τα δεδομένα αυτά δεν πρέπει να ανησυχούν όσους προτιμούν να κοιμούνται αργά την νύχτα διότι ο καθένας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης με αρκετό ύπνο, ξοδεύοντας χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και χαμηλώνοντας τα φώτα το βράδυ πριν κοιμηθεί.

Δες ακόμαΤα μυστικά των Ιαπώνων για πρωινό ξύπνημα
featured photo: Thought Catalog
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.