Αναδεικνύοντας τον εαυτό σου στη δουλειά αυξάνεις τις πιθανότητες να σε προσέξουν και πιθανά να σου δώσουν την προαγωγή που τόσο επιθυμείς. Πολλές φορές, ωστόσο, βάζοντας τον εαυτό μας στο επίκεντρο της προσοχής νιώθουμε άβολα – και είναι φυσιολογικό μέχρι να το συνηθίσουμε.

Δες, λοιπόν, το self-promotion σαν μια δοκιμασία ενίσχυσης της αυτοπεποίθησής σου.

Άλλαξε την αντίληψή σου για το self-promotion

Μπορεί να σκέφτεσαι ότι προκειμένου να αναδείξεις τον εαυτό σου χρειάζεται να καυχιέσαι και να δείχνεις πόσο καλή είσαι σε αυτό που κάνεις. Ωστόσο, δεν είναι και δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Δες το σαν μέρος της δουλειάς σου. Μπορεί να είσαι ένα τέλειο «προϊόν» αλλά αν δεν το διαφημίσεις στο σωστό κοινό κανείς δεν θα το γνωρίσει. Είναι δική σου υποχρέωση λοιπόν να πάρεις τα ινία και με τον κατάλληλο τρόπο να αναδειχθείς. Αν δεν το κάνεις εσύ, τότε ποιος θα το κάνει;

Συνειδητοποίησε τα προτερήματά σου

Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο αλλά χρειάζεται υπενθύμιση. Προτού ξεκινήσεις να προωθείς ενεργά τον εαυτό σου, σκέψου σε τι είσαι πραγματικά καλός και ξεχωρίζεις. Είναι οι ιδέες που έχεις; Η διαχείριση του χρόνου; Το συλλογικό σου πνεύμα; Σίγουρα έχεις μια ιδιαίτερη ικανότητα που σε θέτει μπροστά. Έπειτα, προσπάθησε να δουλέψεις γύρω από αυτά τα προτερήματα.

Εκμεταλλεύσου τα ομαδικά projects

Παρέχοντας updates σε ομαδικά meetings, δείχνοντας ενδιαφέρον για τους συναδέλφους και σχολιάζοντας την πορεία των projects καταφέρνεις να αναδείξεις τη δουλειά σου χωρίς να λες «εγώ έκανα αυτό» και «κατάφερα εκείνο». Αντιθέτως, δείχνεις ενδιαφέρον για την επιτυχία της εταιρίας καθώς και για τους συναδέλφους σου μπαίνοντας στο επίκεντρο. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να νοιάζεσαι για τους συναδέλφους σου και να δίνεις credits όταν χρειάζεται. Έτσι, όταν θα έρθει η ώρα να επαινέσουν τη δουλειά σου θα το κάνουν φυσικά και με πραγματικό θαυμασμό.

Πάρε πρωτοβουλίες

Μην περιμένεις να σού λένε οι άλλοι ποιο είναι το επόμενο task σου. Αντίθετα, πρότεινε εσύ μια νέα ιδέα ή ρώτησε ποια είναι η επόμενη υποχρέωσή σου. Μπορείς επίσης να προτείνεις ένα meeting με τον supervisor σου ρωτώντας για την πορεία σου και πιθανά σημεία βελτίωσης. Δείχνοντας πρόθεση για δουλειά και ενδιαφέρον για προσωπική βελτίωση τραβάς αποτελεσματικά την προσοχή του εργοδότη σου και μπαίνεις στο επίκεντρο.

Think outside the box

Ο κύριος στόχος σου είναι να αναδειχθείς μέσα στην επιχείρησή σου, όμως μην ξεχνάς να προωθείς τον εαυτό σου και έξω από αυτήν ώστε να θέτεις τα θεμέλια για μελλοντικές ευκαιρίες. Φτιάξε για παράδειγμα ένα blog που μπορείς να δείξεις σε μελλοντικούς συναδέλφους για να εντυπωσιάσεις και να δημιουργήσεις σχέσεις.

Να βρίσκεσαι σε ετοιμότητα

Βρίσκεσαι στο zoom και σου λέει μια συνάδελφος «Γεια σου Χ. τι κάνεις;» και απαντάς «Τα ίδια..». Η ευκαιρία χάθηκε. Μην αφήνεις τέτοιες ευκαιρίες να περνούν. Χτίζοντας σχέσεις με συναδέλφους είναι το καταλληλότερο self-promotion. Και μην ξεχνάς λίγο χιούμορ δεν έβλαψε κανέναν.

Εξάσκηση και πάλι εξάσκηση

Από τη μια μέρα στην άλλη δεν γίνεται κανείς expert στο self-promotion. Για αυτό μη διστάζεις να εκμεταλλεύεσαι τις ευκαιρίες που προκύπτουν και σιγά σιγά θα νιώθεις ολοένα και πιο σίγουρη για τον εαυτό σου.

featured photo: pexels.com/@fauxels