Έχεις και εσύ απορία αν υπάρχει minimum χρόνος για να μείνεις κάπου; Σε μία νέα δουλειά, χώρο εργασίας και νέους συνεργάτες;

Ενώ θα έλεγε κανείς πως δεν υπάρχουν standards στο χρονικό όριο σε μία δουλειά, υπάρχουν. Μεταξύ των άγραφων κανόνων στον εργασιακό χώρο, ανήκει και το πόσο θεωρητικά “πρέπει” να μείνεις σε μία νέα δουλειά.

Το minimum λοιπόν, το ελάχιστο χρονικό όριο, πριν παραιτηθείς από τη δουλειά σου σύμφωνα με την Alison Sullivan, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας στην εταιρεία Glassdoor είναι περίπου ένας χρόνος.

Γιατί όμως να μείνεις ένα χρόνο σε μία δουλειά που δεν σε ενθουσιάζει και τόσο;

Γιατί μαθαίνεις μέσα από αυτή.

Κάθε καινούρια δουλειά, ακόμη κι αν δεν αποτελεί το dream job σου, αξίζει κάποιο χρόνο. Πώς μπορείς να αξιοποιήσεις όσα μαθαίνεις  μέσα σε 2 ή 3 μήνες; Θα χρειαστείς αυτό τον ένα χρόνο για να μάθεις το νέο έδαφος. Θα καταλάβεις καλύτερα τους συνεργάτες σου και το πώς να φέρεις εις πέρας το κάθε project που έχεις. Μετά από το minimum χρόνο που θα περάσεις σε αυτήν, θα έχεις μία πιο ξεκάθαρη εικόνα. Τόσο για το τι θες να κάνεις στη ζωή σου όσο και για το τι δεν θες να κάνεις από εδώ και πέρα.  

Γιατί ο minimum χρόνος σε μία δουλειά λέει περισσότερα για σένα παρά για τον εργοδότη σου.

Το λεγόμενο job-hopping, το να πηγαίνεις από τη μία δουλειά στην άλλη σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν αποτελεί θετικό σημάδι για τον μελλοντικό σου εργοδότη. Δείχνει μία επαγγελματική αστάθεια, μία δυσκολία δέσμευσης ή εμπιστοσύνης στον εκάστοτε οργανισμό/εταιρία. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί στον μελλοντικό σου εργοδότη ότι δεν θα κάνεις ξανά το ίδιο; Οι εταιρίες ψάχνουν άτομα που μπορούν να επενδύσουν πάνω τους. Να τα εκπαιδεύσουν και να μπορέσουν να βγάλουν κάτι θετικό από αυτά. Επιπλέον, δεν αξίζει να χάνεις μία νέα ευκαιρία, από ένα λάθος χειρισμό.

Ωστόσο, όταν μιλάμε για μία περίπτωση όπου δεν αντέχεις να υπάρχεις σε κάποιο χώρο εργασίας, δεν υπάρχει minimum. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει σε όλες τις δουλειές πάντα.

Γιατί αποκτάς εμπειρία -ακόμα και σε κάτι που δεν περίμενες-.

Υπάρχουν αρκετά κομμάτια σε όλες τις δουλειές που θα αγαπήσεις ή θα μισήσεις. Μέσα από αυτά, αποκτάς την πείρα να διαχειριστείς παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Σκληρό κοινό, απαιτητικές προθεσμίες, πιεστικά αφεντικά/ συνεργάτες. Ότι και να υπάρχει στο “μενού”, μαθαίνεις να το αντιμετωπίζεις. Ακόμη κι αν τώρα νιώθεις πως ο πρώτος μήνας είναι ήδη δύσκολος, δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου. Μέσα σε αυτό το minimum χρονικό όριο, μπορεί να βγεις περισσότερο κερδισμένη από όσο νομίζεις.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 6 τρόποι να ξεχωρίσεις στη νέα σου δουλειά, εάν εργάζεσαι remotely