Your Eatspiration: Διαβάζοντας τα σημάδια πίσω από το φούσκωμα Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί το πρήξιμο στην κοιλιά εμφανίζεται ξαφνικά, σαν εκείνο τον φίλο που δεν έχει δώσει σημάδια ζωής εδώ και μήνες, και σου στέλνει αναπάντεχα μήνυμα; Τα ρούχα αρχίζουν να σφίγγουν, η άνεση εξαφανίζεται και το μόνο που θέλεις είναι να φορέσεις τις φαρδιές σου φόρμες και να χωθείς στον καναπέ, με την αγαπημένη σου σειρά να παίζει στο background. Πρόσφατα, μια φίλη μού εκμυστηρεύτηκε πως, παρά τη σωστή διατροφή και τις καλές της προθέσεις, το πρήξιμο δεν έλεγε να υποχωρήσει. Κι εκεί συνειδητοποίησα: δεν είναι πάντα διατροφικό «ατόπημα», είναι το σώμα που σου ψιθυρίζει πώς «κάτι δεν πάει καλά». Μερικές φορές πεινάς τόσο που δεν προλαβαίνεις ούτε να απολαύσεις την πρώτη μπουκιά. Άλλες φορές, το γεύμα σου είναι τόσο γενναιόδωρο, που μοιάζει περισσότερο με κυριακάτικο τραπέζι, ακόμα κι αν είναι Τετάρτη μεσημέρι. Κι όμως, αυτές οι μικρές συνήθειες μπορεί να φέρνουν αυτό το γνώριμο, όχι και τόσο ευχάριστο, φούσκωμα. Όταν τρώμε γρήγορα ή πολύ, καταπίνουμε και αέρα. Κι όταν μένουμε νηστικοί για ώρες και μετά «ξεσπάμε» στο φαγητό, το στομάχι αιφνιδιάζεται. Ένας ακόμα απλός και εξίσου σημαντικός λόγος που συχνά μας διαφεύγει είναι το αλάτι. Μπορεί να ενισχύει τη γεύση, αλλά η υπερβολική του κατανάλωση προκαλεί κατακράτηση υγρών. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαβάζεις τις διατροφικές ετικέτες και να μη ξεπερνάς τα 2g ημερησίως. Αλλά ας αφήσουμε το αλάτι για λίγο και ας περάσουμε στα βακτήρια του εντέρου. Στο έντερο μας ζουν τόσο «καλά» όσο και «κακά» βακτήρια, και η υγεία μας εξαρτάται από την ισορροπία τους. Όταν αυτή η ισορροπία διαταράσσεται και τα «κακά» βακτήρια πολλαπλασιάζονται υπερβολικά, το αποτέλεσμα είναι συνήθως το πρήξιμο στην κοιλιά. Και φυσικά, αν νομίζεις ότι τα βακτήρια του εντέρου είναι το μοναδικό σου ζήτημα, τότε πρέπει να μιλήσουμε για κάτι άλλο καθοριστικής σημασίας: την εντερική χλωρίδα. Μην την αγνοείς, γιατί όταν τα βακτήρια της χάνουν την εύρυθμη λειτουργία τους, είτε λόγω ασθένειας, είτε εξαιτίας κάποιας θεραπείας, όπως μια αντιβίωση που εξασθενεί τα «καλά» βακτήρια, τα πράγματα μπορούν να πάρουν μια απροσδόκητη τροπή. Η κινητικότητα του εντέρου μειώνεται, ξαφνικά νιώθεις σαν μπαλόνι, πρησμένη και γεμάτη.

Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, υπάρχει και η λακτόζη

Όταν το σώμα σου δεν έχει αρκετή λακτάση για να την αφομοιώσει, η κατάσταση μπορεί να δυσκολέψει, κάτι που ονομάζουμε δυσανεξία. Όταν η λακτόζη δεν διασπάται σωστά, προκαλεί αναστάτωση στο έντερο, με αποτέλεσμα το φούσκωμα και την αίσθηση δυσφορίας. Άλλες φορές, το φούσκωμα δεν έχει καμία σχέση με το τι έφαγες, αλλά με το τι συμβαίνει στον οργανισμό σου. Από γαστρίτιδα ή παλινδρόμηση, μέχρι IBS, Crohn ή ελκώδη κολίτιδα, όλα μπορούν να το προκαλέσουν. Και φυσικά, δεν ξεχνάμε τη διαχρονική αιτία: τη δυσκοιλιότητα. Μετά, έρχονται κι εκείνες οι μέρες του μήνα που η κοιλιά φουσκώνει, το σώμα βαραίνει και η διάθεση έχει τις δικές της διακυμάνσεις. Από την ωορρηξία μέχρι τις πρώτες μέρες της περιόδου, οι απότομες μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών φέρνουν μαζί τους την κατακράτηση υγρών και ένα πρήξιμο που μοιάζει να ήρθε για να μείνει.

Η κορτιζόλη -η ορμόνη του stress- κάνει αισθητή την παρουσία της

Βέβαια υπάρχει πάντα και εκείνο το γνώριμο σενάριο: έντονο άγχος, ατελείωτες υποχρεώσεις και οι 24 ώρες της ημέρας να μην αρκούν. Και τότε, σχεδόν αναμενόμενα, εμφανίζεται εκείνο το πρήξιμο χαμηλά στην κοιλιά. Αυτή η ψυχοσωματική μορφή του άγχους, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με τη χαλάρωση, γιατί πότε ακριβώς αποφασίσαμε πως είναι πολυτέλεια που απαιτεί βαλίτσες, check-in και ένα νησί; Ίσως το slow living να μην είναι ένας εναλλακτικός τρόπος ζωής για κάποιους «τυχερούς», αλλά μια πράξη αντίστασης μέσα στην καθημερινότητα, κάτι που μπορεί να χτίζεται ανάμεσα στο meeting της Δευτέρας και το πλυντήριο της Πέμπτης. Γιατί τελικά, όλα είναι συνδεδεμένα: το σώμα με τη ψυχολογία, το μέσα με το έξω, και όσο φροντίζουμε το ένα, τόσο υποστηρίζουμε την ισορροπία του άλλου.

Κι αν η φροντίδα του εαυτού ξεκινούσε απ’ το πιάτο μας; 

● Μείωσε το αλάτι και άφησε τα μπαχαρικά και τα φρέσκα μυρωδικά να παίξουν τον main role στην ενίσχυση της γεύσης. ● Καθιέρωσε τα προβιοτικά και τις φυτικές ίνες στην καθημερινότητα σου. Βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας των βακτηρίων στο έντερο και συμβάλλουν στη μείωση του φουσκώματος. ● Δοκίμασε το τσάι μέντας. ● Φρόντισε την ενυδάτωση σου. ● Απέφυγε τα αναψυκτικά, μπορεί να σε ανακουφίζουν, αλλά συχνά επιδεινώνουν το φούσκωμα. ● Πρόσεξε τα «χωρίς ζάχαρη» προϊόντα, τα γλυκαντικά όπως η σορβιτόλη και η ξυλιτόλη μπορεί να φαίνονται αθώα, αλλά μπορεί να σε «φουσκώσουν». ● Φρόντισε να τρως μικρά και συχνά γεύματα. ● Μάσησε καλά την τροφή σου, κάθε μπουκιά αξίζει την προσοχή σου. ● Ακολούθησε το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής.

Και ίσως, τελικά, στο τέλος μιας ακόμη μέρας με φουσκωμένη κοιλιά, αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι να αρχίσουμε να ακούμε. Όχι τον καθρέφτη, ούτε το φερμουάρ που αρνείται να ανέβει. Αλλά το σώμα μας. Γιατί, μεταξύ μας, «μιλάει» συνεχώς, απλώς δεν έχουμε μάθει να το «ακούμε»