Νιώθεις κουρασμένη; Ίσως ο μεταβολισμός σου να χρειάζεται μια χείρα βοηθείας – κυριολεκτικά. Η Surya Mudra  είναι μια στάση yoga που στοχεύει στο να τροφοδοτήσει την εσωτερική σου φλόγα, να δώσει τονώσει το μεταβολισμό σου και να θέσει το πεπτικό σου σύστημα σε λειτουργία. Ευτυχώς, αυτή η στάση yoga μπορεί να γίνει απλώς χρησιμοποιώντας το χέρι σου! Έτσι, μπορείς να την κάνεις άμεσα τη στιγμή που νιώθεις αδύναμη και νωθρή – είτε βρίσκεσαι στο γραφείο είτε κάθεσαι στον καναπέ. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει οτι πρέπει να σταματήσεις να ασκείσαι ή να τρέφεσαι σωστά. Ωστόσο, αξίζει να την προσπαθήσεις, ε;

Τα Mudras είναι στάσεις σώματος που αφορούν τα χέρια σου και χρησιμοποιούνται κυρίως κατά το διαλογισμό. Στα Σανσκριτικά, mudra σημαίνει ‘διαφυλάσσω την ενέργεια’. Στην ιατρική της Αγιουβέρδα, κάθε δάχτυλο συνδέεται με ένα διαφορετικό στοιχείο.

Καθώς είναι βοηθοί θεραπείας, τα δάχτυλα θεωρούνται ηλεκτρικά κυκλώματα – μέσα απο τα οποία κυκλοφορεί η ροή ενέργειας (prana). Όταν συγκεντρωθεί η ενέργεια πίσω στο σώμα, σημαντικά αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν ώστε να εδραιωθεί η ισορροπία στο εσωτερικό. Κάθε δάχτυλο είναι χαρακτηριστικό ενός στοιχείου: ο αντίχειρας είναι η φωτιά (agni), ο δείκτης είναι ο αέρας (vayu), ο μέσος είναι ο αιθέρας (akash), ο παράμεσος είναι η γη (prithvi) και το μικρό δαχτυλάκι είναι το νερό (jal)’.

Οδηγίες:

Κάθισε με την πλάτη σου ίσια. Τέντωσε και τα δυο χέρια σου μπροστά.

Διατήρησε τα μπροστά σου.

Λύγισε τον παράμεσο κάθε χεριού σου και χρησιμοποίησε τον αντίχειρα για να κρατήσει την άκρη του παράμεσου. Να θυμάσαι, όσο πιο πολύ πίεση προσθέτεις, τόσο πιο πολύ θα τονώσει το μεταβολισμό σου αυτή η στάση.

Στρέψε τα υπόλοιπα δάχτυλα σου προς τον ουρανό.

Ιδανικά, κράτησε αυτή τη στάση για 45’. Μπορείς όμως να το κάνεις και τρεις φορές μέσα στην ημέρα, απο 15’ την καθεμία.

Αυτή η απλή κίνηση θεωρείται οτι μπορεί να σε ανακουφίσει και απο τα  συμπτώματα ενός κρυολογήματος. Βολικό.