Συνδυάζοντας την αναπνοή με την επίγνωση και την κίνηση, η γιόγκα βελτιώνει την ευελιξία, τη μυϊκή δύναμη, την υγεία των πνευμόνων και της καρδιάς, ενώ σχεδόν σίγουρα θα σε κάνει να νιώσεις γαλήνη.

Πρόσφατα η yoga nidra έγινε θέμα συζήτησης εξαιτίας της αναφοράς που έκανε η Βίκυ Καγιά σε ένα επεισόδιο του GNTM, μια πρακτική που σε οδηγεί σε μια κατάσταση συνειδητού βαθύ ύπνου για να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις το νευρικό σου σύστημα. Από την άλλη, η τεχνική Mandala είναι ένα δυναμικό στυλ γιόγκα, που συνήθως ξεκινά και τελειώνει με μερικές πιο διαρκείς στάσεις yin, για να προετοιμαστούν οι περιοχές του σώματος στις οποίες θα εργαστείς.

Κορυφαίοι δάσκαλοι γιόγκα από τα Blok, Triyoga, MoreYoga και AcroYogaDance, μιλώντας στο standard.co.uk εξηγούν τις διαφορετικές πρακτικές, για να διαλέξεις κι εσύ εκείνη που σου ταιριάζει περισσότερο.

Αν θέλεις να νιώσεις ζεν

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ranja Weis (@ranjaweis)

Yin yoga

Η yin yoga περιλαμβάνει στάσεις που έχουν σχεδιαστεί για να σε βοηθήσουν να απελευθερωθείς με κάθε στάση, χαλαρώνοντας τη μυϊκή ένταση και επιμηκύνοντας τους συνδετικούς ιστούς. Κάθε στάση πρέπει να διατηρείται περίπου 2-10 λεπτά και συχνά ενσωματώνονται στηρίγματα, κουβέρτες και ιμάντες.

Αυτή η τεχνική είναι καλή για να επανασυνδεθείς με το σώμα και την αναπνοή σου, αλλά και να καθησυχάσεις τις σκέψεις σου. Δοκίμασέ την όταν αισθάνεσαι ανησυχία.

Yoga nidra

Η yoga nidra είναι μια πρακτική που σε οδηγεί σε μια κατάσταση συνειδητού βαθύ ύπνου για να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις το νευρικό σου σύστημα. Πρόκειται για μια τεχνική που γίνεται στο πάτωμα, ενώ καλύπτεσαι με κουβέρτες.

Είναι κατάλληλη για να καθαρίσεις το μυαλό σου. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι 45 λεπτά yoga nidra ισοδυναμούν με τρεις ώρες ύπνου.

Δοκίμασέ το όταν αισθάνεσαι εξάντληση.

Αν θέλεις να εξασκήσεις τη δημιουργικότητά σου

Mandala flow

H τεχνική Mandala είναι ένα δυναμικό στυλ γιόγκα, που συνήθως ξεκινά και τελειώνει με μερικές πιο διαρκείς στάσεις yin, για να προετοιμαστούν οι περιοχές του σώματος στις οποίες θα εργαστείς. Έχοντας τις ρίζες της στον σαμανισμό, κάθε ακολουθία συνδέεται με ένα από τα τέσσερα στοιχεία – αέρα, φωτιά, νερό ή γη – καθένα από τα οποία σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο σύνολο μυών και τσάκρων.

Με αυτή την τεχνική θα εξερευνήσεις τις κυκλικές κινήσεις στο σώμα και θα μετακινηθείς και στις τέσσερις γωνίες του στρώματος. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα χρήσιμη τεχνική για να σε αφυπνίσει το πρωί. Δοκίμασέ το όταν αισθάνεσαι ότι δεν έχεις αρκετή ενέργεια.

Dharma yoga

Ένα προκλητικό και δυναμικό στυλ γιόγκα. Οι πιο πολλές στάσεις διαρκούν περισσότερο από μια τυπική άσκηση γιόγκα, γεγονός που προσθέτει ένα επίπεδο δυσκολίας. Το stand θεωρείται ο βασιλιάς των στάσεων της Dharma yoga και συνήθως θα συναντήσεις πολλές παραλλαγές αυτής της άσκησης σε ένα μάθημα. Στην dharma yoga καθοδηγείσαι επίσης πάντα να οδηγείς τις κινήσεις με την αριστερή πλευρά του σώματος.

Η εν λόγω τεχνική είναι καλή για εμβάθυνση της πρακτικής σου στη γιόγκα, καθώς οι δάσκαλοι ενθαρρύνονται να δίνουν μόνο βασικές ενδείξεις για κάθε στάση.

Δοκίμασέ το όταν αισθάνεσαι ότι θέλετε να προκαλέσεις τον εαυτό σου.

Wheel yoga

Η wheel yoga είναι μία μοναδική στάση, που μπορεί να σε βοηθήσει να εργαστείς πιο βαθιά και με ασφάλεια στις άλλες στάσεις της γιόγκα, ειδικά τις οπίσθιες στροφές και τις αναστροφές.

Θα χρησιμοποιήσεις αυτή τη στάση για να ανοίξεις το μπροστινό μέρος του σώματος και να κάνεις μασάζ στη σπονδυλική στήλη. Είναι καλό για όσους περνούν πολύ χρόνο σκυμμένοι πάνω από ένα γραφείο όλη την ημέρα.

Δοκίμασέ το όταν αισθάνεσαι το σώμα σου δύσκαμπτο.

Όταν θέλεις να συσφίξεις τη σχέση σου με κάποιον

Acroyoga

Η acroyoga είναι μια πρακτική που βασίζεται στο συνδυασμό της γιόγκα και των ακροβατικών και περιλαμβάνει δύο άτομα: Έναν στη βάση και έναν ιπτάμενο (στην κορυφή). Δουλεύεις με έναν συνεργάτη και ο ένας υποστηρίζει τον άλλο.

Είναι καλό για οικοδόμηση εμπιστοσύνης, σύνδεσης και επικοινωνίας. Δοκίμασέ το όταν αισθάνεσαι ότι θέλεις να εξερευνήσεις μια πρόκληση παρέα με κάποιον άλλο.

Αν θέλεις να ιδρώσεις

 

Ashtanga γιόγκα

Η Ashtanga yoga συγχρονίζει την αναπνοή, τις στάσεις και το drishti (σημείο βλέμματος) για να δημιουργήσει μια δυναμική, ρέουσα πρακτική που δημιουργεί εσωτερική θερμότητα.

Η σειρά είναι η ίδια κάθε φορά. Είναι κατάλληλη για να οικοδομήσεις σωματική δύναμη και να εξασφαλίσεις την ηρεμία του μυαλού σου.

Δοκίμασέ το όταν αισθάνεσαι την ανάγκη να κινηθείς και να ιδρώσεις.

Αν θέλεις να εστιάσεις

 

Lyengar yoga

Η Iyengar yoga είναι γνωστή για την ακρίβεια και την εκλεπτυσμένη κατανόηση των στάσεων. Χρειάζεται πολλή προσοχή στη λεπτομέρεια, την ευθυγράμμιση, τα μακριά κρατήματα και τη χρήση στηριγμάτων.

Είναι καλή για την εκμάθηση της λεπτότητας των στάσεων και την οικοδόμηση μιας ασφαλούς, υγιούς ευθυγράμμισης.

Δοκίμασέ το όταν αισθάνεσαι ότι θέλεις να αποστασιοποιηθείς από οτιδήποτε άλλο γύρω σου.

Αν θέλεις να αναπτύξεις την πνευματικότητά σου

Kundalini yoga

Η kundalini yoga συνδυάζει την αναζωογονητική κίνηση με τη δυναμική αναπνοή, το διαλογισμό και τα μάντρα.

Θα εξασκηθείς στα «kriyas», δηλαδή τις δυνατές επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών, την αναπνοή και τις χειρονομίες για να βοηθήσεις στην οικοδόμηση πνευματικής αντοχής.

Είναι καλό για ενίσχυση της διαίσθησης και της θέλησης.

Δοκίμασέ το όταν αισθάνεσαι χαμηλή σωματική και πνευματική αντοχή.

Prana Vinyasa

Η Prana Vinyasa αναπτύχθηκε από τον Αμερικανό δάσκαλο Shiva Rea, με υπόβαθρο στον χορό. Μαζί με την έντονη εστίαση στην αναπνοή, θα ανακαλύψεις ότι αυτή η τεχνική έχει μια τελετουργική διάσταση.

Ο Shiva Rea ανέπτυξε 40 διαφορετικά νάμασκαρ ή χαιρετισμούς – ανοίγοντάς σε σε διαφορετικούς τρόπους μετακίνησης του σώματος πέρα από τους παραδοσιακούς χαιρετισμούς του ήλιου και της σελήνης.

Είναι κατάλληλη για να βρεις ένα βαθύτερο νόημα στην πρακτική της γιόγκα.

Δοκίμασέ την όταν αισθάνεσαι ότι έχεις βαρεθεί τις παραδοσιακές ασκήσεις γιόγκα.