Σε όποιο κατάστημα με προϊόντα ομορφιάς κι αν βρεθείς, δύο θα είναι οι λέξεις που θα εμφανίζονται συνεχώς μπροστά σου: υαλουρονικό – οξύ.

Το μικρό αυτό ενυδατικό συστατικό είναι ένα μόριο σακχάρου που όχι μόνο εμφανίζεται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα, αλλά προσελκύει επίσης το νερό, δεσμεύοντάς το με το κολλαγόνο έτσι ώστε να παραμένει μέσα στο δέρμα.

Παρακάτω, αναλύουμε εάν το υαλουρονικό οξύ αξίζει πραγματικά να είναι το «ιερό δισκοπότηρο» της περιποίησης της επιδερμίδας.

Τα οφέλη του υαλουρονικού οξέος

Είναι δίκαιο να αναγνωρίσουμε ότι το υαλουρονικό οξύ (το οποίο μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί ως υδρολυμένο υαλουρονικό οξύ ή υαλουρονικό νάτριο) έχει σχεδόν 100 χρόνια έρευνας και κλινικών μελετών από τότε που απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1934. Αν και δεν δημιουργούνται όλα τα προϊόντα ομορφιάς που το περιλαμβάνουν με τον ίδιο τρόπο, είναι σπάνιο να βρεθεί ένας δερματολόγος ή αισθητικός που θα αναφέρει το συστατικό ως εντελώς αναποτελεσματικό.

Είναι πραγματικά ένα ισχυρό συστατικό καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία προϊόντων περιποίησης δέρματος, από κρέμες ματιών έως ενυδατικές κρέμες, αντηλιακά και πολλά άλλα.

Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να είναι ένα ισχυρό ενυδατικό (που σημαίνει ότι κλειδώνει και συγκρατεί το νερό στο δέρμα), αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένα ενυδατικό προϊόν απλώς παίζει έναν ρόλο στην αναζήτηση για σωστά ενυδατωμένο δέρμα.

Η σφράγιση της ενυδάτωσης με μια μαλακτική ενυδατική κρέμα είναι απαραίτητη για να διατηρείται το δέρμα ενυδατωμένο, πράγμα που σημαίνει ότι η χρήση ενός ορού υαλορονικού οξέως μόνο δεν θα σου δώσει την υγρασία που χρειάζεται η επιδερμίδα σου.

Η αλήθεια για το υαλουρονικό οξύ

Παρά τα οφέλη του, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι η διαφημιστική εκστρατεία του υαλουρονικού οξέος έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, και ότι μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για την επίτευξη αυτής της αξιοζήλευτης ενυδατωμένης λάμψης. Πολλοί λάτρεις της ομορφιάς δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος να βλάψει κάποιος το δέρμα του εάν χρησιμοποιεί πολλά προϊόντα πλούσια σε υαλουρονικό οξύ.

Το χαμηλού μοριακού βάρους υαλουρονικό οξύ, το οποίο τα brands συνήθως υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο για το δέρμα, μπορεί να είναι προφλεγμονώδες. Έτσι, εάν το χρησιμοποιείς σε πάρα πολλά βήματα της ρουτίνας σου, μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει φλεγμονή, επιδεινώνοντας μόνο τα πράγματα για το ήδη αφυδατωμένο δέρμα.

Tα προϊόντα χαμηλού βάρους υαλουρονικού οξέος είναι ελαφρώς πιο πιθανό να ερεθίσουν το δέρμα. Όμως, όπως με οποιονδήποτε άλλο προϊόν, λέμε πάντα να γίνεται patch test, καθώς το δέρμα του καθενός είναι μοναδικό και έχει διαφορετικούς παράγοντες ενεργοποίησης.

Εκτός από την υπερβολική χρήση υαλουρονικού οξέος, μερικοί άνθρωποι κάνουν κατάχρηση — δηλαδή, ξεχνάνε να το σφραγίσουν με κάτι μαλακτικό (όπως αναφέρθηκε προηγουμένως). Χωρίς αυτό το στρώμα από πάνω, διατρέχεις τον κίνδυνο να βιώσεις το αντίθετο από αυτό το ενυδατικό όφελος που αναζητούσες.

Δεδομένου ότι αντλεί υγρασία από τον αέρα, εάν δεν υπάρχει τίποτα αποφρακτικό που το καλύπτει, ένα ξηρό περιβάλλον θα μπορούσε να απορροφήσει την υγρασία από το δέρμα σου.

Ενώ σε πολλές μάρκες αρέσει να επικαλούνται τη σχεδόν υπεράνθρωπη ικανότητα του υαλουρονικού οξέος να συγκρατεί 1000 φορές το βάρος του σε νερό, αυτός ο ισχυρισμός δεν είναι τόσο απλός όσο ακούγεται. Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να έχει.

Έτσι ο ισχυρισμός είναι τεκμηριωμένος για ορισμένες πηγές υαλουρονικού οξέος, και υπάρχουν πολλά διαφορετικά μοριακά μεγέθη, αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο να αξιολογηθεί. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας για κάθε προϊόν ομορφιάς είναι ότι αν ένα όφελος ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό… υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι.

Αφού το συμπέρασμα είναι ότι το υαλουρονικό οξύ είναι πραγματικά ωφέλιμο αν χρησιμοποιείται με μέτρο, γιατί υπάρχουν δεύτερες σκέψεις;

Η δύναμη του beauty marketing

H τρέχουσα έκρηξη του υαλουρονικού οξέος οφείλεται κυρίως στο marketing και στο υπάρχον βάθος της γνώσης των καταναλωτών γύρω από το συστατικό.

Tο υαλουρονικό οξύ στην πραγματικότητα εισήλθε για πρώτη φορά στην καταναλωτική συνείδηση ως απαραίτητο συστατικό πριν από περίπου μια δεκαετία, και πρόσφατα αναβιώθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε σύγκριση με πολλά άλλα ενυδατικά μόρια, το υαλουρονικό οξύ έχει μια πιο εύκολη ιστορία. Πάντα αστειευόμαστε για το πώς το υαλουρονικό οξύ είναι σαν χαμηλοκάβαλο jean με καμπάνα που φορούσαμε στο γυμνάσιο: Όλα είναι κύκλος, οπότε επιστρέφει ξανά. Αυτό συμβαίνει με αυτά τα ενεργά συστατικά.

Με το υαλουρονικό οξύ να τραβάει τόσο πολύ την προσοχή των οπαδών της ομορφιάς, είναι κατανοητό ότι άλλα, δυνητικά πιο αποτελεσματικά, συστατικά παραβλέπονται. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί προτρέπουν τους πελάτες και τους αγοραστές να εξερευνήσουν διαφορετικές επιλογές στο όνομα μιας πιο ενυδατωμένης επιδερμίδας.

Ποιο είναι το επόμενο Hydrating Superstar;

Καθώς οι επωνυμίες εξερευνούν άλλους δοκιμασμένους και αληθινούς ενυδατωτές για να τους ξεχωρίσουν από τους ανταγωνιστές τους, το υαλουρονικό οξύ αντιμετωπίζει έναν πολύ μεγάλο ανταγωνισμό. Υπάρχει έρευνα που υποδηλώνει ότι το πολυγλουταμικό οξύ [PGA] είναι πιο ενυδατικό από το υαλουρονικό οξύ, επομένως μπορεί να δούμε περισσότερα προϊόντα να χρησιμοποιούν αυτό το συστατικό στο μέλλον.

Οι ειδικοί αναφέρουν τη γλυκερίνη ως ένα ενυδατικό συστατικό που έχει ήδη αυξηθεί σε δημοτικότητα με πολλά προϊόντα που είναι ήδη διαθέσιμα.

Η πανθενόλη, επίσης, γνωστή και ως βιταμίνη Β5, περιμένει να γίνει η νέα super star της περιποίησης δέρματος, καθώς και το cica, το οποίο είναι ήδη εξαιρετικά δημοφιλές στην ασιατική αγορά ομορφιάς.

Η χρήση του υαλουρονικού οξέος δεν αρκεί για να διατηρήσει το δέρμα πραγματικά ενυδατωμένο. Αντίθετα, μια καλά στρογγυλεμένη ενυδατική ρουτίνα χρησιμοποιεί μια τριπλή σειρά συστατικών: υγραντικά, μαλακτικά (τα οποία δημιουργούν ένα προστατευτικό film για να κλειδώνει την υγρασία στο δέρμα) και αποφρακτικά (συνήθως ένα βαρύτερο προϊόν που αποτρέπει την απώλεια νερού).

Ένα μίγμα συστατικών μπορεί να κάνει περισσότερα για το δέρμα σου σε σχέση με το υαλουρονικό οξύ μόνο του, είτε ενυδατώνει περισσότερο είτε παρέχει οποιοδήποτε άλλο όφελος για το δέρμα όπως απαλότητα ή λείανση.

Χρησιμοποιώντας μια ποικιλία ελεγμένων συστατικών (και βεβαίως δοκιμάζοντας μερικές διαφορετικές φόρμουλες για να δεις τι λειτουργεί καλύτερα για το δέρμα σου) δεν θα αργήσει το υαλουρονικό οξύ να γίνει πρωταγωνιστής στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου και όχι στο headliner — ακριβώς εκεί που ήταν πάντα γραφτό να είναι.