Στους ταχύτατους ρυθμούς που κινείται η καθημερινή ζωή, κάπου ξεχνάμε τον εαυτό μας. Αν δεν δουλεύουμε, είμαστε με τους φίλους μας. Όταν δεν φροντίζουμε τις υποχρεώσεις μας βρισκόμαστε με την οικογένεια.

Εργασία, χόμπι, διασκέδαση, σχέσεις, εκδηλώσεις. Τελικά που χωράει το “εγώ” μέσα στην πολυτάραχη ζωή μας;

Μπορούμε να βρούμε χρόνο να περάσουμε στιγμές με τον εαυτό μας  χωρίς να μας απασχολεί τίποτα άλλο; Και πώς κλέβεις χρόνο από άλλες δραστηριότητες που καταναλώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό της μέρας σου;

Είναι πολύ σημαντικό να χαλαρώνεις μόνος, να έχεις ελεύθερο χρόνο να σκεφτείς, να προβληματιστείς, να ηρεμήσεις από όλους και από όλα. Δες παρακάτω 5 τρόπους, με τους οποίους μπορείς να δημιουργήσεις τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεσαι.

Πήγαινε μια βόλτα ή γυμνάσου

Είτε πρόκειται για βόλτα με το σκύλο, είτε για περπάτημα, τρέξιμο ή yoga στο πάρκο, όταν βγαίνεις εκτός σπιτιού έστω και για μισή ώρα τη μέρα, ξεκαθαρίζει το μυαλό σου. Μην πάρεις καν κινητό μαζί. Βγες να ακούσεις τους ήχους του δρόμου, του πάρκου, της θάλασσας. Θα γυρίσεις σπίτι με τελείως άλλη διάθεση και όρεξη για περισσότερα δύσκολα που σε περιμένουν.

Δούλεψε από το κρεβάτι

Οι περισσότεροι πλέον άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι λόγω της πανδημίας του covid-19. Αν έχεις λοιπόν αυτήν την “πολυτέλεια”, έχεις το ελεύθερο, όταν δεν νιώθεις καλά, να μένεις στο κρεβάτι σου όσο χρειαστεί μέχρι να νιώσεις παραγωγικός. Μπορεί οι ειδικοί να συστήνουν ντύσιμο και περιποίηση ακόμα και εν ώρα τηλεργασίας. Αλλά μια φορά στο τόσο όλοι χρειάζονται παραπάνω ώρα στο κρεβάτι μια μέρα, που δεν θα είναι η Κυριακή.

Απόλαυσε ένα κανονικό γεύμα

Μην φας πάλι πάνω από το πληκτρολόγιο και μέσα σε 2,5 λεπτά. Κάνε το διάλειμμα που χρειάζεται έτσι κι αλλιώς ο οργανισμός σου για να λειτουργήσει κανονικά. Φτιάξε ένα γεύμα (όχι πάλι ντελίβερι πίτσα) ή πήγαινε σε ένα εστιατόριο και κάτσε να απολαύσεις το φαγητό σου. Θα συνεχίσεις μετά τη δουλειά πολύ πιο παραγωγικά και με γεμάτο και το στομάχι και το μυαλό.

Βάλε χαλαρωτική μουσική την ώρα της εργασίας

Δεν χρειάζεται να είσαι φαν της κλασικής μουσικής για να μπορέσεις να δουλέψεις παράλληλα. Υπάρχουν playlists ανάλογες που μπορείς να επιλέξεις για να αποσυνδεθείς από τη φασαρία γύρω σου και να εστιάσεις σε αυτό που κάνεις. Διάλεξε jazz, soundtracks από ταινίες, instrumental τραγούδια. Eπιπλέον, αν βλέπεις ότι “κολλάς” στη δουλειά σου και ο εγκέφαλος δεν δίνει τα απαραίτητα σήματα, κάνε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα, κλείσε τα μάτια και άκου την αγαπημένη σου μουσική. Ηρεμείς και αφήνεσαι, ώστε να ζωντανέψεις ακόμα περισσότερο μετά.

Τελείωσε την μέρα με ένα μεγάλης διάρκειας μπάνιο

Αντάμειψε τον εαυτό σου για τους κόπους όλης της ημέρας με ένα ωραίο, μεγάλο μπάνιο. Γέμισε την μπανιέρα με νερό, σαπουνάδα και άλατα. Βάλε τη μουσική που σε χαλαρώνει. Άναψε και ένα κερί. Άσε τον εαυτό σου να νιώσει μοναδικός και ζήσε το. Θα είναι και βοηθητικό στον ύπνο, εκτός των άλλων.

Featured photo: hehearup.com