Τα Χριστούγεννα, που από πολλούς χαρακτηρίζονται ως “η ωραιότερη εποχή του χρόνου”, έχουν έρθει και μαζί τους φέρνουν πεντανόστιμα γλυκά και εδέσματα, ενώ τα γιορτινά τραπέζια είναι γεμάτα λιχουδιές, γεύσεις και αρώματα.

Αυτός είναι και ο λόγος, που συχνά δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε όλους αυτούς τους πειρασμούς, και πολλές φορές βλέπουμε τον δείκτη της ζυγαριάς να ανεβαίνει επικίνδυνα, μετά τις γιορτές.

Αυτά τα Χριστούγεννα όμως, με μερικά έξυπνα tips, μπορείς να απολαύσεις το φαγητό και ταυτόχρονα να απαλλαγείς από το άγχος των κιλών!

Δοκίμασε όλες τις γεύσεις

Είναι γνωστό ότι τα γιορτινά τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι γεμάτα από διάφορα πιάτα, που δεν γευόμαστε καθημερινά. Αδιαμφισβήτητα, είναι πολύ δύσκολο να αντισταθεί κανείς, γι’ αυτόν τον λόγο θα σου πρότεινα απλώς να δοκιμάσεις από όλα, αλλά λίγο! Προσπάθησε να γεμίσεις το πιάτο σου με αυτά που επιθυμείς, απλώς απόφυγε να το γεμίσεις ξανά και ξανά. Η ποσότητα σε αυτή την περίπτωση θα κάνει τη διαφορά.

Πες όχι στις στερήσεις

Είναι πολύ σημαντικό, τις ημέρες των γιορτών, να κάνεις μία μικρή “διακοπή” από το άγχος της καθημερινότητάς σου. Μη βάζεις λοιπόν διατροφικούς περιορισμούς στον εαυτό σου, που είναι δύσκολο να τηρήσεις. Επιπλέον, ένας ακόμα λόγος που θα σε συμβούλευα να μην περιοριστείς “πολύ” διατροφικά, είναι γιατί εάν τελικά ενδώσεις στους “πειρασμούς γύρω σου”, θα νιώσεις μεγαλύτερες τύψεις και ενοχές. Έτσι, φρόντισε να απολαύσεις τις στιγμές αυτές, χωρίς να δημιουργήσεις δυσάρεστα συναισθήματα στον εαυτό σου.

Πες ναι στα χριστουγεννιάτικα γλυκά, όμως… όχι για πολύ!

Είναι σχεδόν αδύνατο να πούμε ότι κάποιος θα καταφέρει να αντισταθεί στα γλυκά των Χριστουγέννων. Ωστόσο, το σημείο κλειδί, είναι για πόσο καιρό θα τα καταναλώνεις! Συνηθίζεται, η κατανάλωση γλυκισμάτων, όπως τα μελομακάρονα, να ξεκινάει πολύ νωρίτερα από τις ημέρες των Χριστουγέννων και να συνεχίζεται και μετά την Πρωτοχρονιά. Αυτό σαφώς και θα σε οδηγήσει σε μία αύξηση βάρους. Έτσι, δεν χρειάζεται να στερηθείς τα αγαπημένα σου γλυκά, αλλά να τα περιορίσεις χρονικά. Δοκίμασέ τα, απόλαυσέ τα αλλά μην τα υπερκαταναλώσεις.

Πες ναι σε μία βόλτα με τα πόδια

Τις ημέρες των γιορτών, ίσως κάνεις ένα διάλειμμα από το γυμναστήριο ή κάθε είδους άσκηση. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να εντάξεις το περπάτημα μέσα στην ημέρα σου. Μία βόλτα στη στολισμένη πόλη με καλή παρέα, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος να αυξήσεις, έστω και λίγο, την κίνησή σου αυτές τις ημέρες. Να θυμάσαι ότι: “Το κάτι είναι πάντα καλύτερο από το τίποτα”!

Μη μείνεις με άδειο στομάχι για πολλές ώρες πριν το γιορτινό τραπέζι

Είναι σύνηθες, να πηγαίνει κανείς νηστικός στο γιορτινό τραπέζι σκεπτόμενος πως θα “γλιτώσει” κάποιες θερμίδες πριν και θα μπορέσει, από την άλλη, να καταναλώσει ελεύθερα τα διάφορα εδέσματα. Όμως, με αυτόν τον τρόπο, καταναλώνεις μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού από το φυσιολογικό, ενώ γίνεσαι πιο επιρρεπής στην αύξηση του βάρους.

Τέλος, τα μεγάλα και βαριά γεύματα με άδειο στομάχι, που συνήθως συνοδεύονται και από αλκοόλ, είναι καλό να αποφεύγονται καθώς δημιουργούν προβλήματα στο πεπτικό σου σύστημα. Καούρες, δυσκολία στην πέψη και αίσθημα πρηξίματος είναι μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα. Για να τα αποφύγεις, κατανάλωσε κανονικά τα snack της ημέρας σου, που θα σε βοηθήσουν να περιορίσεις την επιθυμία σου για μεγάλες ποσότητες φαγητού.

Τα Χριστούγεννα είναι μία γιορτή που αξίζει να χαρείς. Είναι σημαντικό λοιπόν να καταλάβεις ότι μπορείς να απολαύσεις τις λιχουδιές των γιορτών, χωρίς να υποφέρεις από τη στέρηση ή τις τύψεις που σχετίζονται με το φαγητό. Με τα παραπάνω έξυπνα διατροφικά tips, τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι γευστικά και υγιεινά ταυτόχρονα!