Η πρώτη συνάντηση με την παρέα του φίλου σου μπορεί να είναι άκρως αγχωτική επειδή θέλεις να κάνεις καλή εντύπωση και να κερδίσεις την αποδοχή τους. Τα καλά νέα είναι ότι το συναίσθημα αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και σύνηθες φαινόμενο. Αυτό το άρθρο είναι για εσένα που αναρωτιέσαι αν είναι αναγκαίο να κάνεις παρέα με τους φίλους του συντρόφου σου. 

Οι φίλοι μας είναι τα άτομα που διαλέγουμε να περάσουμε τον πολύτιμό μας χρόνο, να κάνουμε αστεία, να συζητήσουμε για όλα τα “ανούσια” θέματα που περνούν από το μυαλό μας, να εμπιστευτούμε μυστικά, και να ζητήσουμε βοήθεια όταν τη χρειαζόμαστε. Επίσης, ως επί το πλείστον, είναι αυτοί που θα διαβάσουν τα screenshots μηνυμάτων εκείνα τα άκρως κρίσιμα δευτερόλεπτα που μιλάμε με ένα αγόρι και χρειαζόμαστε μια συμβουλή. Γενικότερα, η αξία των καλύτερων μας φίλων είναι ανεκτίμητη. Γι’ αυτό δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι πολλές φορές θα θέλαμε να δημιουργήσουμε καλή εντύπωση και σχέση με την παρέα του φίλου μας.

Το ιδανικό σενάριο

Υπάρχουν άτομα που ταιριάζουν απόλυτα με την παρέα του συντρόφου τους. Μπορούν να συζητάνε με τις ώρες για κοινά θέματα και ενδιαφέροντα, να μαγειρεύουν, να πηγαίνουν διακοπές και γενικότερα να περνάνε όμορφα όλοι μαζί. Ακόμη, μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να συγκατοικούν αρμονικά. Σε αυτήν την ιδανική εκδοχή μπορεί να βοηθά το γεγονός ότι υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα και νοοτροπίες μεταξύ της παρέας, του φίλου σου και εσένα. Και αυτό είναι τέλειο. Ωστόσο, δεν είναι έτσι ρόδινα για όλους.

Το ρεαλιστικό σενάριο

Στους περισσότερους έχει συμβεί να μη συμπαθούμε κάποιον φίλο φίλου μας. Μπορεί να τον χαρακτηρίζουμε ενοχλητικό, εγωιστή, αναξιόπιστο και χίλια-δύο άλλα. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση που νιώθουμε ότι δεν ταιριάζουμε με κάποιον φίλο ή την παρέα είναι να σκεφτούμε αν όντως φταίνε οι άλλοι ή η δική μας αντίληψη για τους άλλους. Αξίζει να αναρωτηθούμε μήπως νιώθουμε ζήλια για τη φιλία που έχει διαμορφώσει ο φίλος μας. Αναγνωρίζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας για τη φιλία τους, θα καταλάβουμε και εμείς που βρισκόμαστε σε αυτή τη φιλία με αποτέλεσμα να δράσουμε πιο σοφά. Θα καταλάβουμε αν αξίζει να δώσουμε μια ευκαιρία στη φιλία ή όχι.

Τα ευρήματα επιστημονικών ερευνών

Υπάρχει επιστημονική έρευνα που δείχνει ότι η μη αποδοχή των φίλων του συντρόφου μας είναι ισχυρός παράγοντας πρόβλεψης διαζυγίου. Η ίδια έρευνα δείχνει ότι οι αρνητικές απόψεις της παρέας του άντρα για την γυναίκα είναι σημαντικότερος παράγοντας πρόβλεψης διαζυγίου συγκριτικά με τις αρνητικές απόψεις των φίλων της γυναίκας για τον άντρα τουλάχιστον κατά την αρχή του γάμου.

Η ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλος σχέσεων, Nikita Amin, τονίζει ότι είναι πιο χρήσιμο να επικεντρωθούμε στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που παρουσιάζονται όταν αντιπαθούμε τους φίλους του συντρόφου μας. Έτσι θα μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τον σύντροφό μας, ποιος είναι μπροστά σε άλλους, τι αναζητά στις σχέσεις του, αλλά και πώς εμείς μπορούμε να είμαστε καλύτεροι σύντροφοι. Βελτιώνοντας την επικοινωνία, εν τέλει βελτιώνουμε τη σχέση με τον σύντροφό μας.

Οι τρόποι καλλιέργειας σχέσεων με την παρέα του συντρόφου σου

Επικοινωνία και ειλικρίνεια

Σε μια σχέση η επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι είναι το α και το ω. Όταν το ζευγάρι μπορεί να μιλάει ανοιχτά για τα προβλήματα και τις ανησυχίες του, τότε η σχέση έχει γερά θεμέλια για να προχωρήσει. Μπορείς λοιπόν να μιλήσεις ανοιχτά για το τι σου αρέσει και τι δε σου αρέσει στους φίλους του συντρόφου σου και να δεις ποια είναι η δική του οπτική. Πάντα όμως να θυμάσαι να το κάνεις με ευγένεια και σεβασμό απέναντι στον άλλον.

Αποδοχή της κατάστασης

Αφού μιλήσεις με τον σύντροφό σου και ξεκαθαρίσετε τα πράγματα μπορείς να αποδεχτείς την παρέα του για αυτό που είναι και απλά να αγκαλιάσεις τη ροή των πραγμάτων. Έτσι, θα καταφέρεις να νιώσεις και εσύ καλύτερα με τον εαυτό σου αλλά και να ευχαριστηθείς τον χρόνο μαζί τους χωρίς περαιτέρω εκνευρισμό.

Αποφυγή αρνητικών σκέψεων

Έχουν πει σε εσένα ή στον φίλο σου ότι δε σε συμπαθούν ή ότι δεν είσαι η κατάλληλη κοπέλα για αυτόν; Αν όχι, τότε σταμάτα να δημιουργείς τέτοια σενάρια στο μυαλό σου. Και αυτό γιατί μετά θα προσπαθείς να ψάχνεις συνεχώς παραδείγματα που δείχνουν ότι πράγματι δεν είσαι αρκετή και εν τέλει να τα πιστέψεις. Προσπάθησε να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Ο φίλος σου σε εκτιμά για αυτό που είσαι πραγματικά και αυτό είναι αρκετό.

Κάλεσε τους φίλους σου

Αν νιώθεις ότι δεν αντέχεις άλλο με την παρέα του φίλου σου, ρώτα τον αν την επόμενη φορά μπορείς να καλέσεις και εσύ τους δικούς σου. Μπορεί η παρέα και η παρουσία των φίλων σου να σε κάνουν να νιώσεις πιο άνετα και να ευχαριστηθείς περισσότερο. Άλλωστε, και οι δυο σας θα ευχαριστηθείτε τους κοντινούς φίλους σας.

Χρειάζεται όντως να γίνω φίλη με την παρέα του φίλου μου;

Επιστρέφοντας στο αρχικό ερώτημα, η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνεις κολλητή παρέα με τους φίλους του συντρόφου σου. Είναι τέλειο να μπορείτε να περνάτε όμορφα όλοι μαζί ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Το σημαντικότερο είναι να είσαι πρόθυμη και ευγενική με τους φίλους του αλλά και ειλικρινής μαζί του για ό,τι σε ενοχλεί. Άλλωστε, σε μια σχέση το ζευγάρι είναι σημαντικό να περνάει χρόνο χωριστά με τους φίλους του.

featured photo: pexels.com/@cottonbro