Δεν υπήρξα ποτέ λάτρης της γυμναστικής, ιδίως του γυμναστηρίου. Τον τελευταίο καιρό όμως αποφάσισα να ασχοληθώ αρκετά μιας και το σώμα μου, μου έδειχνε ξεκάθαρα πως χρειάζεται τη γυμναστική κυρίως ως διατήρηση μιας φυσικής κατάστασης η οποία σιγά σιγά και με τον χρόνο να περνά, σαφώς και μειώνεται. Το ελαφρύ λαχάνιασμα καθώς ανέβαινα σκαλιά ήταν σίγουρα ένα ανησυχητικό σημάδι για τα 24 μου χρόνια.

Ξεκίνησα πολύ δυναμικά, θέλοντας να πηγαίνω οριακά καθημερινά για προπονήσεις, αυτό βέβαια μπορείς να καταλάβεις πως δεν ήταν ο,τι καλύτερο για ένα άτομο που δεν έχει την παραμικρή σχέση με τη γυμναστική.

Περνώντας λοιπόν μέρες στο γυμναστήριο, κατάλαβα πως είναι αναγκαίες οι μέρες ξεκούρασης. Αυτές οι μέρες είναι διαφορετικές ανάλογα τον άνθρωπο. Σχετίζονται πάρα πολύ με το πόσο καιρό ασχολείσαι με τη γυμναστική. Όπως μπορείς να αντιληφθείς διαφορετικό χρόνο ξεκούρασης χρειαζόμουν εγώ και τελείως διαφορετικό ο γυμναστής μου για παράδειγμα.

Και στις δυο περιπτώσεις όμως, ο χρόνος αποκατάστασης και ξεκούρασης παραμένει το ίδιο αναγκαίος. Τις περισσότερες φορές αν όχι όλες, ο οργανισμός σου, σου μιλάει και είναι εκείνος που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πως έχει ανάγκη από ξεκούραση. Πως λοιπόν θα καταλάβεις πως σήμερα είναι μέρα ανάπαυσης και πρέπει να απέχεις;

Νιώθεις κουρασμένος

Υπάρχουν μέρες που ξυπνάς με τρομερή ώρες, νιώθεις πως η ενέργεια σου έχει φτάσει στο πικ της και αυτό σε γεμίζει, δίνοντας σου ένα κίνητρο να συνεχίσεις ακόμη πιο δυναμικά. Υπάρχουν όμως και μέρες που με τα βίας σηκώνεσαι από το κρεβάτι και ο μόνος προορισμός που σου φαίνεται ιδανικός, είναι αυτός του καναπέ σου. Εκείνες λοιπόν τις μέρες, άκου το σώμα σου, μην προσπαθείς να βρεις αντοχές και ενέργεια που τη δεδομένη στιγμή δεν έχεις.

Περίεργοι πόνοι

Είναι συχνό φαινόμενο, μετά από μια έντονη προπόνηση να πονάς σε διάφορα σημεία και μυς του σώματος σου, ιδίως αν βρίσκεσαι ακόμη στα πρώτα σου βήματα στη γυμναστική. Μετά από μια μέρα προπόνησης ποδιών για παράδειγμα, είναι απόλυτα λογικό πως θα έχεις εκείνο το πιάσιμο που με τα βίας καταφέρνεις και περπατάς. Όπως μου είπε και ο γυμναστής μου, αυτοί οι πόνοι και τα πιασίματα είναι δείγμα πως γίνεται σωστή δουλειά. Όταν όμως επιμένουν για αρκετό χρονικό διάστημα, ίσως είναι ένα δείγμα για να σκεφτείς πως ο οργανισμός σου, σου ζητά ξεκούραση.

Τραυματισμός

Θεωρώ αυτονόητη την αποχή από το γυμναστήριο σε περίπτωση τραυματισμού, παρόλα αυτά, είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να σου συμβεί κάποιος τραυματισμός κατά την προπόνηση σου. Ανεξάρτητα το μέγεθος ή τη σπουδαιότητα του, ακόμη και ένας μικρός τραυματισμός, δεν πρέπει να θεωρείτε ως κάτι ασήμαντο και επιβάλλεται να δίνουμε στον οργανισμό μας τον κατάλληλο χρόνο ανάπαυσης.

Μετά το hangover

Ως φοιτήτρια ήταν αμέτρητες οι φορές που γυρνούσα μεθυσμένη στο σπιτι και την επόμενη μέρα είχα προπόνηση. Πολλές φορές είχα τη σύνεση να μην πάω στο γυμναστήριο μιας και δεν μπορούσαν καν να σηκωθώ από το κρεβάτι, άλλες πάλι φορές οι ενοχές που ένιωθα για άλλη μια χαμένη προπόνηση, με οδηγούσαν να συρθώ μέχρι το γυμναστήριο. Και εκεί ξεκινούσε το αληθινό μαρτύριο. Έχεις προσπαθήσει να κάνεις κοιλιακούς έχοντας στο αίμα σου μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ από ότι σε νερό; Αυτό σίγουρα δεν θα πάει καλά.

Απλώς δεν είναι η μέρα

Κι όμως υπάρχουν κάποιες μέρες που ο οργανισμός μου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα σου δώσει το μήνυμα πως, όχι σήμερα δεν είναι μέρα για γυμναστική. Πολλές φορές αυτές οι μέρες ξεκινούν με χάλια ψυχολογία ή με διάθεση για οτιδήποτε άλλο εκτός άσκησης. Μην νιώθεις ενοχικά, όλοι μας χρειαζόμαστε αυτές τις μέρες και το κυριότερο, μην πιέσεις καν τον εαυτό σου, απλώς ακολούθησε τις ανάγκες του οργανισμού σου.