Ο Στράτος και η Αλίκη αγαπάνε τα ταξίδια και τις δραστηριότητες, είναι ζευγάρι στη ζωή αλλά και travel buddies. Μένουν στην Αθήνα, είναι παντρεμένοι 2 χρόνια και πριν από λίγους μήνες γεννήθηκε ο εν δυνάμει ταξιδιώτης, ο μπέμπης τους.

Το κοινό στοιχείο που τους έφερε κοντά και ταίριαξαν σαν ζευγάρι ήταν η αγάπη τους για τις εξορμήσεις και το να δοκιμάζουν νέα πράγματα.

Μέχρι σήμερα έχουν ταξιδέψει σε 4 ηπείρους/23 χώρες/43 πόλεις και έχουν γυρίσει σε πολλά μέρη εντός Ελλάδας. Έχοντας κάνει αυτά τα ταξίδια, προέκυψε η ιδέα να ασχοληθούν με το travel blogging και πιο συγκεκριμένα με το couple travel blogging. Και έτσι δημιουργήθηκε το wortheverymile.com! Μέσα από τα άρθρα τους θέλουν να δείξουν ότι τα ταξίδια είναι το πιο όμορφο χόμπι και θέλουν να δώσουν όσες περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές μπορούν για τα μέρη που έχουν επισκεφτεί.

Τι είναι για εσάς το ταξίδι;

Το ταξίδι μπορεί να σημαίνει για τον καθένα κάτι διαφορετικό, καθώς υπάρχουν χιλιάδες λόγοι για να ταξιδέψεις. Πολλοί άνθρωποι ταξιδεύουν για να βγουν από τη ρουτίνα τους και άλλοι για να ξεφύγουν από τα προβλήματά τους. Κάποιοι για να σβήσουν μέρη από την bucket list τους ή για μουσικά φεστιβάλ και πάρτι.

Για εμάς, το ταξίδι σημαίνει πολλά περισσότερα πράγματα. Το ταξίδι είναι ελευθερία. Είναι η αίσθηση του να μπορείς να γεμίζεις τη μέρα σου με ό,τι σε κάνει να νιώθεις ξεγνοιασιά και ενθουσιασμό. Ξεγνοιασιά με την απόδραση από τα άγχη της καθημερινότητας και ενθουσιασμό για τα συναρπαστικά μέρη που θα ανακαλύψεις. Είναι να νιώθεις τη ζωντάνια των διαφορετικών πολιτισμών, να δοκιμάζεις διαφορετικές γεύσεις από όλο τον κόσμο και να γνωρίζεις τους ανθρώπους και τις ιστορίες που κουβαλάνε.

Υπάρχει κάποια πόλη, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, που πια να αποκαλείτε ‘’σπίτι’’ σας;

Σπίτι αποκαλούμε το μέρος που είναι οι οικογένειές μας, οι φίλοι μας και γενικότερα οι άνθρωποι που αγαπάμε. Αν ήταν όμως να επιλέξουμε μία πόλη στην Ελλάδα αυτή θα ήταν τα Ιωάννινα, από όπου είναι ο Στράτος, και στο εξωτερικό θα επιλέγαμε την Νέα Υόρκη. Στα Γιάννενα πηγαίνουμε κάθε καλοκαίρι, είτε ως κάποια στάση σε κάποιο roadtrip μας, είτε απλά για να βρεθούμε στην πανέμορφη αυτή πόλη με τους φιλόξενους ανθρώπους της και τα υπέροχα μέρη της. Η Νέα Υόρκη δεν είναι ακριβώς μία πόλη που θα χαρακτηρίζαμε σπίτι, είναι όμως πολύ σημαντική για εμάς. Πέρα από το πλήθος των εικόνων και των εμπειριών που ζήσαμε στο Μεγάλο Μήλο, εκεί έγινε η πρόταση γάμου όπου σηματοδότησε το ξεκίνημα μιας θεμελιώδους σχέσης.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στο να ταξιδεύεις πολύ συχνά;

Πρόκληση για εμάς είναι να καταφέρουμε να συνδυάσουμε έτσι τις μέρες, ώστε να μπορέσουμε να λείπουμε από τις εργασίες μας ταυτόχρονα και για όσο είναι προγραμματισμένο το ταξίδι μας. Πέρα από αυτό όμως, δεν βλέπουμε στα ταξίδια μας κάποια άλλη πρόκληση. Σίγουρα μπορεί να αντιμετωπίσουμε κάποιες αναποδιές αλλά όλα διορθώνονται άμα υπάρχει καλή διάθεση και ενθουσιασμός σε αυτό που ζεις.

Ποιο κομμάτι απολαμβάνετε περισσότερο σε ένα ταξίδι;

Όλη η διαδικασία του προγραμματισμού ενός ταξιδιού είναι κάτι που μας φέρνει έντονη ανυπομονησία μέχρι να έρθει η ώρα υλοποίησής του. Το να έχεις δει φωτογραφίες από τα μέρη που πρόκειται να επισκεφτείς, να έχεις διαβάσει αντίστοιχα άρθρα από εμπειρίες σε εκείνα τα μέρη, αλλά και να μετράς τις μέρες μέχρι να μπεις στο αεροπλάνο ή να πάρεις το αυτοκίνητο και να ξεκινήσεις να το ζεις.

Κατά τη διάρκεια όμως του ταξιδιού, αυτό που απολαμβάνουμε είναι να νιώθουμε τα vibes των πόλεων, να απολαμβάνουμε το φυσικό περιβάλλον των προορισμών αλλά το πιο βασικό, το φαγητό! Κάθε προορισμός, ακόμα και στα ταξίδια στην Ελλάδα όχι μόνο του εξωτερικού, έχει το δικό του ξεχωριστό πιάτο. Απολαμβάνουμε λοιπόν τις διαφορετικές γεύσεις που έχει να μας δώσει το κάθε ταξίδι όπως και έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο αν υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από αυτό.

Ένα ακόμα κομμάτι που απολαμβάνουμε στα ταξίδια μας είναι οι δραστηριότητες. Ως λάτρεις των εξωτερικών δραστηριοτήτων, συνδυάζουμε τα ταξίδια μας με αυτές. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η κατάδυση μας στην Maya Bay, με τον ξεχωριστό βυθό, τα πολύχρωμα ψάρια και τα εντυπωσιακά κοράλλια.

Έχετε κάποια ανάμνηση από τα ταξίδια που κάνατε στην παιδική σας ηλικία;

(Αλίκη): Μία έντονη ανάμνηση από τα ταξίδια που κάναμε με την οικογένειά μου όσο ήμουν παιδί ήταν στις πηγές του Αχέροντα. Έτσι συνειδητοποίησα το πόσο γεμάτος νιώθει ο άνθρωπος στη φύση και το πόσα υπέροχα μέρη υπάρχουν για να ανακαλύψω μεγαλώνοντας. Το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό ήταν στο Σικάγο, όπου ήταν και η πρώτη φορά που είδα διαφορετικούς πολιτισμούς και διαφορετικό τρόπο ζωής εκτός αυτού που είχα συνηθίσει στην Ελλάδα.

(Στράτος): Γενικότερα, η ανάμνηση που έχω από ταξίδια εντός Ελλάδας θα μπορούσα να πω, πως είναι το ίδιο το ταξίδι. Είναι η λαχτάρα που ένιωθα κάθε φορά όταν έφευγα μακριά και ανακάλυπτα νέα πράγματα, έκανα νέες φιλίες ή συναντούσα ξαδέρφια που έβλεπα μόνο τα καλοκαίρια. Μικρά πράγματα που ωστόσο συμβάλλουν στο να έχεις ωραίες μελλοντικές αναμνήσεις. Παιδικό ταξίδι στο εξωτερικό δεν είχα κάνει και μάλλον αυτός είναι και ένας λόγος παραπάνω για τη μελλοντική δίψα και προσμονή που είχα κάθε φορά που ταξίδευα κάπου μακριά εκτός Ελλάδας.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος σε όλο τον κόσμο και γιατί;

Με μεγάλη δυσκολία στο να επιλέξουμε ένα μόνο μέρος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα νησιά Phi Phi στην Ταϊλάνδη. Είναι ένα μέρος που αγαπήσαμε λίγο παραπάνω. Ήταν ο προορισμός όπου είχαμε επιλέξει να περάσουμε το ταξίδι του μέλιτος και να ξεκινήσουμε την “καινούρια” μας ζωή και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο. Με την εξωτική αύρα, την τροπική βλάστηση σε συνδυασμό με χαλάρωση και cocktails στις απίστευτες παραλίες ήταν σίγουρα μια μοναδική εμπειρία.

Τι σας έχουν διδάξει τα ταξίδια και οι εκδρομές σας;

Κάθε ταξίδι, εκδρομή και δραστηριότητα μας έχει διδάξει από κάτι διαφορετικό. Είτε αυτό είναι μια απλή ανάμνηση που σε βάθος χρόνου θα έχουμε να τη λέμε, είτε κάτι καινούριο ακόμη και για εμάς τους ίδιους, βάση διαφορετικών καταστάσεων και αντίστοιχων αντιδράσεων.

Ακόμη, κάποια μέρη που έχουμε επισκεφθεί έχουν την δικιά τους ιστορία και πολιτισμό και έχουμε μάθει να τα σεβόμαστε. Όπως για παράδειγμα στην Αίγυπτο, όπου κάποια τουριστικά μέρη ήταν παράλληλα θρησκευτικού ενδιαφέροντος, και έπρεπε να δείχνουμε τον ανάλογο σεβασμό.

Όσον αφορά ακόμη και την μεταξύ μας σχέση, μαθαίνουμε περισσότερο ο ένας για τον άλλον, μιας και ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα και γνωριζόμαστε καλύτερα υπό διαφορετικές στιγμές και εμπειρίες.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Η food blogger Μαριάννα Γκιτσάκη aka Σουρτούκω εξηγεί ποια είναι τα μυστικά για να τρως καλά μαγειρεύοντας λιγότερο