Το πρώτο μου ”θες να γίνουμε φίλες;” το είπα το καλοκαίρι πριν την πρώτη δημοτικού και ήταν λίγο ψευδό στο σ. Έκτοτε το λέω μόνο σε ήδη φίλες μου όταν θέλω να τις καλοπιάσω για κάτι. Με το παρακάτω φανταστικό σενάριο όμως θα αναθεωρήσω.

will you be my friend (1)

Σενάριο πρώτο: Περιμένεις σε καφέ μια φίλη σου, κάθεσαι στο μπαρ. Παραγγέλνεις το ποτό σου και σιγοψιθυρίζεις το τραγούδι που παίζει. Την ίδια στιγμή άλλη μια κοπέλα σαν εσένα περιμένει την δική της φίλη και θέλει απεγνωσμένα να σιγοψιθυρίσει το τραγούδι που παίζει. Όσο περνάει η ώρα καταλαβαίνετε και οι δύο πως αγαπάτε το ίδιο τραγούδι και χαμογελάει η μια στην άλλη. Εσύ διστακτικά μεν αλλά χαριτωμένα και αεράτα προτείνεις χειραψία και λες το όνομα σου. Και εκείνη το ίδιο. Αυτά.

Σενάριο δεύτερο: Περιμένεις σε καφέ μια φίλη σου, κάθεσαι στο μπαρ. Παραγγέλνεις το ποτό σου και σιγοψιθυρίζεις το τραγούδι που παίζει. Την ίδια στιγμή άλλη μια κοπέλα σαν εσένα περιμένει την δική της φίλη και θέλει απεγνωσμένα να σιγοψιθυρίσει το τραγούδι που παίζει. Όσο περνάει η ώρα καταλαβαίνετε και οι δύο πως αγαπάτε το ίδιο τραγούδι και χαμογελάει η μια στην άλλη. Εσύ διστακτικά μεν αλλά χαριτωμένα και αεράτα προτείνεις χειραψία και λες το όνομα σου. Και εκείνη το ίδιο. Λέτε για το τραγούδι, για το συγκρότημα, για την μουσική, για την μόδα. Αναπόφευκτα προκύπτει να μιλήσετε για το που μένετε, που δουλεύετε, ανακαλύπτετε κοινούς γνωστούς. Συχνάζετε στα ίδια μαγαζιά, ξέρετε τους ίδιους barmen, γελάτε με κάτι που έγινε σε εκείνο το μπαρ ένα βράδυ. Μπορεί να πηγαίνετε στον ίδιο οδοντίατρο. Έρχεται η φίλη σου και εσύ της συστήνεις την κοπέλα που μόλις γνώρισες. Το ίδιο βράδυ θα την βρεις στο facebook και μερικές μέρες μετά θα σου κάνει comment σε ένα τραγούδι που θα ανεβάσεις. Θα της στείλεις μήνυμα, θα γελάσετε, θα ανταλλάξετε τηλέφωνα για κανένα καφέ. Δεν θέλω να στα πολυλογώ, μερικούς μήνες μετά θα πάτε μαζί διακοπές, θα σας παίρνει ο ύπνος στον καναπέ μετά από ταινία, θα βρίζετε μαζί τους barmen που δεν ανταποκρίνονται στον ερωτά σας. Οι φίλες που περιμένατε εκείνο το απόγευμα στο καφέ είναι πλέον κοινές σας φίλες και εσείς έχετε τα δικά σας inside jokes. Τώρα διάλεξε εσύ τέλος: Παντρεύει η μια την άλλη, μαλώνουν για κάτι ασήμαντο, απλά χάνονται σταδιακά και λένε χρόνια πολλά σε γιορτές.

will you be my friend (2)

Μην αφήνεις τους ανθρώπους να περνάνε έτσι απλά από δίπλα σου. Γνώρισε τους γιατί μπορεί να χάσεις μια φιλία ζωής έτσι. Και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει μια φιλία ζωής.