”Η εργένικη ζωή είναι μια εποχή, όπως η άνοιξη για παράδειγμα.” Πάντα αυτό έλεγε η Στεφανία γιατί καταβάθος ήξερε πως το να είσαι μόνος σου για ένα διάστημα μπορεί να γίνει το ίδιο φανταστικό όπως το να είσαι ερωτευμένος. “Το να είσαι σε σχέση είναι μια άλλη εποχή, σαν το φθινόπωρο.”

Πριν λίγες εβδομάδες η ζωή τα έφερε έτσι που η Στεφανία φιλοξένησε για μερικές μέρες την καλύτερη της φίλη όταν χώρισε. Το ίδιο κιόλας βράδυ άνοιξαν ένα κρασί και κουβέντιασαν όλα τα πλεονεκτήματα της single ζωής.

“Για μερικούς, το να είσαι single είναι ένας τρόπος ζωής που θέλουν να ακολουθήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Μερικοί άλλοι επιδιώκουν να περιμένουν μέχρι να βρουν το κατάλληλο άτομο. Κάποιοι άλλοι δεν αγαπούν τις δεσμεύσεις. Αν είσαι single, ανεξάρτητα απο τις προσωπικές επιλογές σου, υπάρχουν πολλοί λόγοι που αυτό είναι υπέροχο” εξηγούσε στη φίλη της. Η κάθε μία στον δικό της καναπέ.

-“Κι εσύ, που την βρήκες τόσο σοφία;”

-“Παίρνω έμπνευση από παντού. Ξεκινάω να σου εξηγώ.”

1.Αν βρίσκεσαι σε μια μακροχρόνια σχέση, αυτό είναι πολύ όμορφο

“Αλλά, υπάρχει λιγότερη περιέργεια όσον αφορά μερικά συγκεκριμένα στοιχεία της ζωής σου. Γνωρίζεις ήδη με ποιον θα μοιραστείς τη ζωή σου. Γνωρίζεις οτι δεν θα νιώσεις ‘πεταλούδες’ στο στομάχι ξανά. Όταν είσαι single, υπάρχουν τόσες πλευρές της ζωής σου που παραμένουν ανεξερεύνητες. Αν επιθυμείς να είσαι σε σχέση, τότε το μυστήριο του ποιος θα είναι ‘ο άνθρωπος σου’ θα συνεχίσει να είναι άγνωστο. Κάτι που θα αλλάξει δραματικά τη ζωή σου μπορεί να βρίσκεται στη γωνία. Αυτό μου το έμαθαν όλες οι προηγούμενες σχέσεις μου.”

2.Ελευθερία να γνωρίσεις πραγματικά τον εαυτό σου

“Αυτή η έκφραση ακούγεται κλισέ, αλλά είναι αλήθεια. Όταν είσαι single, μπορείς να αφιερώσεις το 100% της ενέργειας σου στο να ανακαλύψεις τι αγαπάς. Μπορείς να εστιάσεις στην εκπαίδευση ή τη καριέρα σου. Μπορείς να κάνεις μασάζ κάθε εβδομάδα, να μετακομίζεις όποτε θες ή να ταξιδέψεις οπουδήποτε θέλεις. Ακόμη και να δεις τις ταινίες που εσύ θέλεις, μόνη σου. Αυτό το χωρίς δεσμεύσεις είναι υπέροχο. Αυτό μου το έμαθε ο πάροχος που έχω για την ενέργεια. Η WATT+VOLT έχει το πρόγραμμα Liberty, χωρίς δέσμευση συμβολαίου, χωρίς εγγύηση, χωρίς μηνιαίο πάγιο, χωρίς ρήτρα αποχώρησης, χρέωση χαμηλότερη από το νυχτερινό τιμολόγιο. Καλύτερη ”σχέση” δεν θα μπορούσα να βρω.”

3.Οι αποφάσεις είναι ολόδικές σου

“Η διαχείριση των οικονομικών είναι πολύ πιο εύκολη όταν αφορά μόνο έναν τραπεζικό λογαριασμό. Αποφασίζεις μόνη σου για τα απλά καθημερινά, πότε θα πας στο σούπερ μάρκετ και τι θα πάρεις από αυτό. Τι πάροχο θα έχεις για το ρεύμα σου και ποιο πακέτο να επιλέξεις. Σε ποια γειτονιά θα μείνεις και πότε θα πας διακοπές. Αυτό είναι κάτι που έμαθα μόνη μου. Κάθε βράδυ που είμαι έτοιμη να γκρινιάξω για τις πολλές υποχρεώσεις μου σκέφτομαι πόσο απολαμβάνω την αυτονομία μου και το ξεχνάω.”

4.Η χαρά των ραντεβού

“Αυτή η ‘ψιλή’ κουβεντούλα γνωριμίας στο πρώτο ραντεβού που στο τέλος ανακαλύπτεις ότι μπορεί να μην γνώρισες τον έρωτα της ζωής σου αλλά κέρδισες έναν καινούργιο, καλό φίλο. Η διαδικασία του ”τι να φορέσω” που σε κάνει να νιώθεις πάλι έφηβη. Η διαδικασία των ραντεβού μοιάζει με παιχνίδι με ζάρια. Είτε θα σε απορρίψουν είτε θα απορρίψεις κάποιον ξανά και ξανά μέχρι που μια μέρα, θα λειτουργήσει με κάποιον. Κάθε φορά ξεκινάς ξανά, πιστεύοντας πως ίσως, αυτή τη φορά, θα είναι διαφορετικά. Αυτό δεν μου το έμαθε κανένας, συνεχίζω να το διδάσκομαι με ενθουσιασμό.”