Έχεις γραφτεί στο γυμναστήριο από τον Ιανουάριο και κλασσικά, πήγαινες, έκανες ένα ομαδικό, λίγο διάδρομο και ως εκεί. Δεν είδες την διαφορά που ήθελες όμως και αποφάσισες να ξεκινήσεις προπόνηση με βάρη. Μην φοβάσαι όμως, όπως είπαμε κι εδώ, υπάρχουν παραπάνω από μια μέθοδος προπόνηση στα βάρη!

Όλα είναι ανάλογα τους στόχους σου και την όρεξη σου. Βρες αυτά και εμείς θα σε βοηθήσουμε να βρείς το κατάλληλο πρόγραμμα προπονήσεων για να ακολουθήσεις.

  1. Κυκλική Προπόνηση – Circuit Training

Πιθανότατα το πρόγραμμα με το οποίο έχεις την περισσότερη εξοικείωση. Η κυκλική προπόνηση είναι το είδος προπόνησης που ασκήσεις τουλάχιστον 2 μυϊκές ομάδες σε κάθε άσκηση -με στόχο ένα total body workout- κυκλικά εναλλάσσοντας τη μια άσκηση με την άλλη με διάλειμμα ίσο ή μικρότερο των 30 δευτερολέπτων. Στην συγκεκριμένη μέθοδο τα κιλά είναι λιγότερα και οι επαναλήψεις περισσότερες κάτι που κάνει τους χτύπους της καρδιάς να ανεβαίνουν πιο γρήγορα και το σώμα να καίει λίπος πιο εύκολα. Έρευνες έχουν δείξει πως τα άτομα που ακολουθούν μια τέτοιου είδους προπόνηση, συγκριτικά με μια μόνο αερόβια προπόνηση, καίνε περίπου 30 με 35% περισσότερες θερμίδες στον ίδιο χρόνο!

Γιατί να το επιλέξεις: Είναι η πιο ταιριαστή μέθοδος προπόνησης σε άτομα με έλλειψη χρόνου καθώς και τα διαλείμματα είναι μειωμένα και οι ασκήσεις ενεργοποιούν πάνω από ένα μυ την φορά!

  1. Powerlifting

Πολλοί επαγγελματίες αθλητές (μπάσκετ, ποδόσφαιρο, τένις κτλ) χρησιμοποιούν τέτοιου είδους προπόνηση συμπληρωματικά με τη δική τους 3-4 φορές την εβδομάδα, επειδή είναι μια προπόνηση που δίνει έμφαση στη δύναμη και την ικανότητα να δώσεις όση περισσότερη ένταση σε όσο λιγότερο χρόνο. Σε αντίθεση με την κυκλική προπόνηση μιλάμε για προπόνηση 1 μυικής ομάδας την φορά με διάλειμμα μεγαλύτερο του 1μιση λεπτού μετά από κάθε άσκηση, πολλά κιλά και λίγες επαναλήψεις (1-5). Αγαπημένες ασκήσεις είναι οι:  “old school” καθίσματα, άρσεις θανάτου και πιέσεις στήθους σε πάγκο με μπάρα.

Γιατί να το επιλέξεις: Γιατί χρειάζεσαι αυτή την έξτρα ένταση/ενέργεια που σου προσφέρει ή ασχολείσαι επαγγελματικά με τον αθλητισμό.

  1. Bodybuilding

Η μέθοδος γυμναστικής που δεν έχει τόσο να κάνει με λειτουργικά αποτελέσματα όπως αύξηση δύναμης ή κάψιμο λίπους ή κάτι παρεμφερές, αλλά καθαρά με το εμφανισιακό κομμάτι καθώς αυτή είναι η προπόνηση που θα σου δώσει αυτό το τονισμένο, γραμμωμένο με κοιλιακούς κορμί που μπορεί να κυνηγάς! Τα κιλά είναι περίπου στο 75% της δύναμης σου και οι επαναλήψεις από 8-12. Το πρόγραμμα είναι αρκετά αυστηρό χωρισμένο σε 1 μυική ομάδα την κάθε μέρα.

Γιατί να το επιλέξεις: Γιατί θέλεις μεγαλύτερους μυς ή αυτό το fitness σώμα που βλέπεις στα fitness βιντεάκια που βλέπεις πριν πας για προπόνηση! Μην ξεχνάς όμως, το bodybuilding θέλει πρόγραμμα και προετοιμασία και την σωστή διατροφή και γενικά είναι ένα lifestyle από μόνο του.