Το νυχτερινό στρες και η αϋπνία είναι πολύ συχνά φαινόμενα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Είναι αυτό το τραγικό, που ξυπνάς μέσα στη νύχτα και δεν ξέρεις τι έχεις. Είναι ανησυχία, είναι άγχος, είναι εκνευρισμός; Κανείς δεν ξέρει και δεν χρειάζεται κι εσύ να ξέρεις, αφού το βασικό είναι ότι χάνεις τον ύπνο σου.

Τα τελευταία λοιπόν δύο χρόνια είναι top trend στο TikTok, μια μέθοδος χαλάρωσης, η λεγόμενη “vagus nerve icing”, η οποία είναι απλά μια παγοθεραπεία.

Δημιουργός της είναι η Frankie Simmons, μια νεαρή TikToker, η οποία υπέφερε κι αυτή από μεταμεσονύχτιο στρες. Και καθώς, αυτή και χιλιάδες άλλοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ορκίζονται σε αυτή τη μέθοδο, το ψάξαμε κι εμείς λίγο καλύτερα.

Όλα λοιπόν ξεκινούν από το vagus nerve ή αλλιώς το πνευμονογαστρικό νεύρο.

Τι είναι το πνευμονογαστρικό νεύρο.

Ο εγκέφαλός μας έχει 12 κρανιακά νεύρα. Είναι νεύρα, τα οποία πάνε πάντα ανά ζευγάρια και συνδέουν τον εγκέφαλο με το σώμα και τα όργανά του. Υπάρχουν επίσης, και νεύρα, που ρυθμίζουν την κίνηση του σώματος και υπάρχουν και νεύρα, που κάνουν και τα δύο. Μεταφέρουν δηλαδή πληροφορίες αλλά, και εντολές κίνησης.

Ένα από αυτά είναι και το πνευμονογαστρικό νεύρο. Είναι το πιο μακρύ νεύρο του σώματος και είναι υπεύθυνο για την αναπνοή, τη χώνεψη, τους παλμούς της καρδιάς, για αντανακλαστικές κινήσεις, όπως το φτέρνισμα ή η κατάποση και για άλλα πολλά.

Επίσης, το πολύπλοκο αυτό νεύρο επηρεάζει και τη διάθεση, ενώ ταυτόχρονα έρευνες σε εξέλιξη, δείχνουν ότι ίσως επηρεάζει γενικότερα την ψυχική μας υγεία.

Πάνω σε αυτό λοιπόν βασίζεται και η τεχνική icing ή παγοθεραπείας, που θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου.

Τί είναι η μέθοδος icing.

Η μέθοδος αυτή είναι απλά μια θεραπεία με πάγο.

Σαφώς και υπάρχουν κι άλλες μέθοδοι, που θα σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις το νυχτερινό στρες και την αϋπνία, όπως είναι οι αναπνοές κι ο διαλογισμός. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ψαγμένους TikTokers, το icing είναι πιο γρήγορο και αποτελεσματικό.

Η τεχνική είναι πολύ απλή. Απλά τοποθετείς στο στήθος σου μια παγοκύστη -αφού πρώτα την έχεις τυλίξει σε μια πετσέτα. Αν δεν έχεις παγοκύστη, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα σακουλάκι με κατεψυγμένα λαχανικά ή φρούτα, ή ακόμα και παγάκια. Αφήνεις τον πάγο για περίπου 15 λεπτά και παίρνεις βαθιές ανάσες.

Μπορείς επίσης, αντί για πάγο, να κάνεις κρύο ντους ή να βγεις για λίγο έξω, σε κρύο περιβάλλον.

Με αυτό τον τρόπο λοιπόν, ενεργοποιείς το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο με τη σειρά του μειώνει το στρες και τη νευρικότητα.

Ουσιαστικά, ο πάγος διεγείρει τον πνευμονογαστρικό τόνο και απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές, όπως η ακετυλοχολίνη. Αυτοί με τη σειρά τους, μεταφέρουν την πληροφορία στο σώμα να χαλαρώσει.

Με αυτόν τον τρόπο δηλαδή, στέλνεις μήνυμα στο σώμα σου, να ηρεμήσει και να αποβάλλει τον εκνευρισμό και το στρες.

Αυτή η τεχνική επίσης, πιάνει και σε κρίσεις πανικού καθώς και σε περιπτώσεις νευρικής υστερίας.

Όπως και να έχει, είναι μια μέθοδος ασφαλής, που βασίζεται σε επιστημονικά ευρήματα.

Κάντο λοιπόν κι εσύ, όπως και TikTokers.