Και ενώ έχεις αποφασίσει να ξεκινήσεις τη γυμναστική μιας και το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, παντού διαβάζεις για τα οφέλη της πρωινής άσκησης. Εσύ όμως δεν είσαι πρωινός τύπος. Δεν σου αρέσει να ξυπνάς από το χάραμα, δεν σου αρέσει να πρέπει να σηκωθείς και να τρέξεις στο γυμναστήριο. Θέλεις το χρόνο σου, να πιεις τον καφέ σου, να τακτοποιήσεις το δωμάτιό σου. Καταλάβαμε. Δεν θέλεις γυμναστική το πρωί. Και ενώ η πρωινή άσκηση έχει τα καλά της, κανείς δεν σου είπε ότι δεν μπορείς να ασκηθείς το απόγευμα ή το βράδυ. Για την ακρίβεια υπάρχουν λόγοι για τους οποίους ενδεχομένως, να σε ωφελήσει μια τέτοια επιλογή.

Ξεκινώντας, να αναφερθεί ότι η άσκηση πιο αργά μέσα στην ημέρα δεν επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο. Είναι μύθος. Και συνεχίζω με τα υπόλοιπα:

1. Θα κοιμάσαι καλύτερα: O ύπνος σου θα είναι καλύτερος ποιοτικά αλλά και σε διάρκεια, σε σχέση με το αν σήκωνες τα βάρη στο γυμναστήριο πρωί-πρωί. Ο καλός ύπνος μετά τη γυμναστική είναι απαραίτητος για την ξεκούραση και ανάκαμψη των μυών αλλά θα σου επιτρέψει να ξυπνήσεις φρέσκια το επόμενο πρωί και έτοιμη να αντιμετωπίσεις την ημέρα που έρχεται.

2. Θα έχεις πιο αποτελεσματικές προπονήσεις: Με την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ύπνου και τα οφέλη που προαναφέρθηκαν από αυτή, μελέτες έδειξαν ότι η βραδινή προπόνηση εξασφαλίζει μεγαλύτερη μυϊκή ενδυνάμωση και βελτιωμένη αντοχή. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να κερδίσεις περισσότερα από τη βραδινή άσκηση.

3. Θα έχεις μικρότερη αρτηριακή πίεση: Σύμφωνα με μελέτη επιστημονικού περιοδικού οι άνθρωποι που ασκούνται αργά μέσα στην ημέρα μειώνουν την αρτηριακή πίεση κατά 15% περισσότερο από εκείνους που προτιμούν τις πρωινές ώρες.

4. Θα έχεις αποτελέσματα γρηγορότερα: Τα καλύτερα αποτελέσματα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι, βάσει ερευνών, η βραδινή επίσκεψη στο γυμναστήριο συνοδεύεται από 20% καλύτερη απόδοση και ένταση στις ασκήσεις, μιας και αποφορτίζεσαι από ό,τι σε απασχόλησε μέσα στην ημέρα. Πράγμα που σημαίνει ότι καις περισσότερες θερμίδες, επιτυγχάνεις γρηγορότερη ενδυνάμωση μυών και το λίπος φεύγει.

5. Θα έχεις περισσότερη όρεξη για γυμναστική και ακόμα και το σώμα σου θα ζητάει την άσκηση: Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι θα κοιμάσαι καλύτερα -άρα θα είσαι πιο ξεκούραστη- ούτε στο ότι θα καις περισσότερες θερμίδες -άρα θα αποζητάς ακόμη καλύτερα αποτελέσματα- αλλά στο ότι τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα, είναι υψηλότερα το πρωί πράγμα που μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των μυών. Το αντίθετο συμβαίνει με τα επίπεδα της τεστοστερόνης, της αντρικής ορμόνης, της οποίας τα επίπεδα στο αίμα ανεβαίνουν το απόγευμα και ενισχύουν τη συγκεκριμένη διαδικασία. Ακόμη πιο γρήγορα αποτελέσματα λοιπόν!

Διάβασε επίσης: 8 τρόποι να γυμναστείς χωρίς να ξοδέψεις ούτε ένα ευρώ

featured image: unsplash.com