Σε καιρούς οικονομικής κρίσης, όλοι και όλες ψάχνουμε μια δουλειά με έναν ικανοποιητικό μισθό. Παρόλα αυτά, η άμισθη εργασία ή εθελοντισμός, όπως ονομάζεται είναι ένα νέο μοντέλο δουλειάς που τα τελευταία χρόνια αξιοποιείται όλο και περισσότερο. Άτομα όλων των ηλικιών καταφεύγουν σε ιδρύματα, οργανώσεις, είτε φοιτητικές, είτε μη κυβερνητικές, σε διεθνή προγράμματα, στο διαδίκτυο, ακόμα και στα social media. Αναρωτηθήκατε γιατί; Εγώ ναι και σας παραθέτω τους λόγους που οι περισσότεροι από εμάς καταφεύγουν εκεί.

volunteer

Αρχικά, η βοήθεια προς τον συνάνθρωπο. Έχεις την αίσθηση πως αν βοηθήσεις αυτούς τους ανθρώπους, θα βάλεις ένα μικρό λιθαράκι για να βοηθηθεί η ανάπτυξη της κοινωνίας και η καλυτέρευση του τρόπου ζωής. Και η ανθρωπιά!

Δεύτερον, η έννοια της συμπόνιας. Είναι οι άνθρωποι που βλέπεις σε καθημερινή βάση να ζητούν απεγνωσμένα τη βοήθειά σου. Προσφέρει, λοιπόν, μεγάλη ευχαρίστηση η σκέψη του να προσφέρεις σε όσους το έχουν ανάγκη. Και ακόμη μεγαλύτερη ευχαρίστηση η σκέψη της ανταπόδοσης αυτών των ανθρώπων με ένα απλό χαμόγελο. Αξία ανεκτίμητη!

Τρίτον, η κοινωνικοποίηση. Θέμα που απασχολεί μικρούς και μεγάλους. Συμμετέχοντας σε εθελοντικές δράσεις, θα έχεις ταυτόχρονα και το προνόμιο να γνωρίσεις άτομα και να μοιραστείς τις σκέψεις σου μαζί τους. Έτσι, διευρύνεις τον κύκλο των γνωριμιών σου και αποκτάς αυτοπεποίθηση.

Τέταρτον, η ανάγκη του να ανήκεις κάπου. Πολλές φορές οι μεγαλουπόλεις δημιουργούν το αίσθημα της μοναξιάς στους πολίτες τους, οπότε η συμμετοχή και η δραστηριοποίησή σου ανά ομάδες, συμβάλλει στον περιορισμό του.

Πέμπτον, ωριμάζεις. Παρατηρώντας τα δεινά αυτών των ανθρώπων, μαθαίνεις από τα λάθη και τις επιλογές τους και φροντίζεις να τα αποφύγεις. Παράλληλα, βιώνοντας τα σκληρά περιστατικά σε αυτούς τους χώρους, έχεις την ψυχική δύναμη να αντιμετωπίσεις οποιοδήποτε πρόβλημα στη ζωή σου.

Κλείσε, λοιπόν, το μάτι στον εθελοντισμό και γίνε καλύτερος άνθρωπος!