Η βιώσιμη ή αλλιώς οικολογική μόδα βρίσκεται στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια. Παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι  άνθρωποι δεν ασχολούνται ιδιαίτερα, θεωρώντας ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά κυρίως σχεδιαστές και κατασκευαστές ρούχων. Κι όσο και να κάνουμε καλές σκέψεις, η έλλειψη γνώσης περί του θέματος παράλληλα με τον καταιγισμό εικόνων και προϊόντων, μας δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο.

Προσπαθώντας να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα, σου προτείνουμε πέντε εύκολους τρόπους να βελτιώσες τις καταναλωτικές σου συνήθειες, αλλά και τη συνείδησή σου.

Μελέτησε τα δεδομένα

Η μόδα έχει επίσημα αναγνωριστεί ως η δεύτερη πιο επιβλαβής για το περιβάλλον βιομηχανία. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιου του Queensland, πλέον καταναλώνουμε 80 δις κομμάτια ρούχων κάθε χρόνο, 400% περισσότερο από ότι πριν 20 χρόνια. Ο πολυεστέρας, το ύφασμα που χρησιμοποιείται πιο συχνά χρειάζεται 70 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου κάθε χρόνο. Ενώ για ένα τζιν και ένα βαμβακερό T-shirt χρειάζονται 20.000 λίτρα νερό. Τα νούμερα είναι αρκετά τρομαχτικά, αλλά πρέπει να γνωστοποιηθούν και στους καταναλωτές αλλά και στα brands.

Κάνε έρευνα αγοράς

Μπορεί πολύ λίγα brands να είναι 100% βιώσιμα, ένας μεγάλος αριθμός όμως έχει αρχίσει να κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η Stella McCartney η οποία από το 2001 με τις συλλογές της έχει αποδείξει ότι υψηλή ραπτική και “πράσινη” μόδα μπορούν να πάνε μαζί. Ακόμη το H&M έχει τη δική του Conscious Exclusive collection και το ZARA λάνσαρε την αντίστοιχη Join Life συλλογή.

Ψώνισε online

Τα ψώνια μέσω internet είναι μία αρκετά δημοφιλής συνήθεια τα τελευταία χρόνια. Πέρα από άνεση, σου δίνει και την ευκαιρία να κάνεις πιο μελετημένες αγορές. Όλα τα brands έχουν στην επίσημη ιστοσελίδα τους την ‘About’ ενότητα και εκεί μπορείς να δεις πληροφορίες σχετικά με την κατασκευή, την προέλευση και τα υλικά των ρούχων.

Κάνε ένα ξεκαθάρισμα στην ντουλάπα σου

Άρχισε με το να καθαρίσεις τη ντουλάπα σου. Μπορείς να ανακυκλώσεις ή να δωρίσεις ό, τι δε χρειάζεσαι. Προσπάθησε να αφήσεις για τον εαυτό σου το 50% της αρχικής σου γκαρνταρόμπας. Αν τα καταφέρεις και περάσεις έναν μήνα ακόμα υπάρχουν κομμάτια που δεν έχεις φορέσει, αποχωρήσου τα και αυτά. Μην ξεχνάς υπάρχει μεγάλη διαφορά στο τι θέλεις και στο τι πραγματικά χρειάζεσαι.

Μεταπώλησε

Πολλοί από εμάς μπορεί να έχουμε στη συλλογή μας κάποιο κομμάτι που κάποτε είχαμε αγοράσει ακριβά και μας άρεσε, αλλά πλέον δεν μπορούμε να φανταστούμε τον εαυτό μας με αυτό. Η λύση είναι απλή και μας συστήθηκε πριν λίγα χρόνια. Υπάρχουν πολλά site μεταπώλησης ρούχων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε στο κάποτε αγαπημένο μας κομμάτι ένα νέο σπίτι. Αυτή η μέθοδος είναι αρκετά δημοφιλής στην υπόλοιπη Ευρώπη και σου προτείνουμε να δοκιμάσεις το βρετανικό site Cudoni. Τα βήματα που ακολουθείς είναι απλά: Κάνεις εγγραφή, φωτογραφίζεις τα ρούχα που θες να στείλεις και τα ανεβάζεις στο site. Πέρα από το να μοιράσεις τα ρούχα σου μπορείς φυσικά να δεις και κομμάτια από άλλους χρήστες που ίσως ενδιαφέρουν και εσένα. Έτσι δημιουργείται ένα καταναλωτικό κλίμα αλληλεγγύης.


featured image: LaBante London