mamaya_%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%be%ce%b5%ce%bd%ce%bf-%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%af%ce%b4%ce%b9-%ce%b5%ce%bd%cf%8c%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b5%cf%83%ce%b8%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%bf

«Ορίστε γιατί ήθελα να σου δείξω ετούτη την ελιά… γιατί είναι σαν εσένα. Έχεις μια βαθιά πληγή που σου προκάλεσαν όταν ήσουν παιδί. Μεγάλωσες όμως κι εσύ. Και συνέχισες να μεγαλώνεις, έστω κι αν, στη διάρκεια αυτών των χρόνων, η πληγή βαθαίνει ολοένα και περισσότερο…»

Το μυθιστόρημα Το παράξενο ταξίδι ενός απολεσθέντος αντικειμένου του Salvatore Basile, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Mamaya, είναι η διαδικασία αποκατάστασης μιας βαθιάς πληγής και όλη η διαδρομή για την επανένταξη στον κόσμο των χρωμάτων όπου το συναίσθημα υπάρχει για να μοιράζεται γενναιόδωρα και να διασπείρεται στο περιβάλλον.

Η ιστορία ξεκινάει με έναν επτάχρονο που παρακολουθεί ξαφνικά, γυρνώντας από το σχολείο, τη μητέρα του να τον εγκαταλείπει παίρνοντας μαζί της το κόκκινο ημερολόγιό του και δίνοντάς του την υπόσχεση ότι μια μέρα θα του το επιστρέψει. Τα χρόνια περνούν αλλά εκείνη δεν επιστρέφει. Ο μικρός Μικέλε, ενήλικος πλέον άντρας και έχοντας κλείσει τα τριάντα του χρόνια, εργάζεται ως σταθμάρχης στα τραίνα κλεισμένος στον εαυτό του και κρατώντας συναισθηματικά, αποστάσεις ασφαλείας από όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Το φρούριο που ασυναίσθητα κατασκεύασε και κλείστηκε μέσα σε αυτό, βρίσκεται χωροταξικά λίγα μόνο μέτρα μακριά από τον τόπο εργασίας του. Χωρίς ποτέ να απομακρύνεται ιδιαίτερα κινείται μεταξύ των βαγονιών και του σπιτιού του το οποίο έχει γεμίσει με ξεχασμένα αντικείμενα που οι επιβάτες μέσα στη φούρια τους αφήνουν πίσω τους.

Κουβαλώντας μέσα του, σαν ένα βαρύ φορτίο, το παιδικό τραύμα της εγκατάλειψης, όλη του τη ζωή προσπάθησε να προστατευτεί από ένα νέο συναισθηματικό Αρμαγεδδών, πετρώνοντας την καρδιά του. Από τον έρωτα όμως, είναι σχεδόν απίθανο να καταφέρει τελικά κάποιος να κρυφτεί, γιατί ως έξυπνος καταφερτζής που είναι, βρίσκει πάντα τον τρόπο να ξετρυπώνει τις μοναχικές καρδιές και να τις φέρνει τελικά κοντά. Έτσι, κάποιο βράδυ, εισβάλλει στη ζωή του ένα χαρούμενο και δοτικό κορίτσι το οποίο με την εξωστρέφεια και την επικοινωνιακή δεινότητα που διαθέτει,  θα του ανατρέψει όχι μόνο τα μέχρι τότε δεδομένα της αυστηρά ελεγχόμενης καθημερινότητάς του, αλλά θα τον φέρει αντιμέτωπο με όλους τους φόβους που έχει καλά σφραγισμένους μέσα του και θα τον οδηγήσει τελικά στην συναισθηματική ενηλικίωση.

Ο Salvatore Basile, ως έμπειρος και επιτυχημένος σεναριογράφος και σκηνοθέτης που είναι, κατάφερε να γράψει μια πολύ τρυφερή και πρωτότυπη ιστορία γεμάτη από συναισθήματα, φοβίες και πολλά πολλά χρώματα. Είναι ένα κείμενο που ρέει σαν το νερό, με ενδιαφέρουσα δομή γεμάτη από διαδρομές όχι μόνο του εξωτερικού περιβάλλοντος αλλά και μέσα στην ψυχή του ανθρώπου και αυτό ειδικά το στοιχείο είναι που σε κερδίζει. Με γλαφυρές περιγραφές ο συγγραφέας οπτικοποιεί τα τοπία μέσα στα οποία κινούνται οι ήρωες του και με κινηματογραφικό ρυθμό αλλάζει συνεχώς τα μονοπάτια που αυτοί ακολουθούν όπως αλλάζουν τα καρέ μιας ταινίας.

Είναι ένα μυθιστόρημα που έχει μια γοητευτική παιδικότητα, σασπένς, λεπτό χιούμορ και σύγχρονη γραφή. Διασκέδασα ιδιαίτερα τις στιγμές, που ο κεντρικός ήρωας συνειδητοποιεί έκπληκτος ότι οι δικλείδες ασφαλείας του καταρρέουν η μία μετά την άλλη και καλείται να έρθει αντιμέτωπος με μια νέα τάξη πραγμάτων, έτσι, απογυμνωμένος. Είναι ένα αιώνιο παιδί που δεν σταμάτησε ποτέ να επιζητά μέσα του την λυτρωτική αγάπη που στερήθηκε και κάποιον να το αγκαλιάσει, όπως τα απολεσθέντα αντικείμενα των βαγονιών που εκείνος τα βρήκε, τα φρόντισε με στοργή και τα έβαλε στη ζωή του.