Σήμερα υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μεταφέρεις το μήνυμα και την ανάγκη της γυναικείας ενδυνάμωσης. Ένας από τους πιο άμεσους τρόπους να μιλήσεις για την καταπίεση, τη βία, τα δικαιώματα των γυναικών και την ανάγκη να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους, είναι τα βιβλία.

Ιστορίες που περιγράφουν την πορεία που είχαν γυναίκες ηρωίδες ή που απευθύνονται στις γυναίκες που θέλουν να μελετήσουν τα ζητήματα του φύλου τους περισσότερο. Μυθιστορήματα που αναφέρονται στην ενδοοικογενειακή βία, βιογραφίες για σπουδαίες προσωπικότητες, βιβλία πολύ προσωπικά που μιλούν για το ταξίδι των γυναικών στην αυτογνωσία.

Βιβλία που θα σου δώσουν όλα τα female empowerment vibes που χρειάζεσαι.

I Was Told There’d Be Cake της Sloane Crosley – Amazon

5 βιβλία για female empowerment που πρέπει να διαβάσεις

Τι γίνεται όταν εσύ βάζεις τα δυνατά σου, αλλά όλα πάνε στραβά; Ακούγεται γνώριμη φάση στη ζωή σου; Μάντεψε. Και στη δική μας. Α, και στη ζωή της Sloane Crosley η οποία περιγράφει τα βιώματα της στη ζωή της Νέα Υόρκης. Ξέρεις εκεί που γίνονται θαύματα και η ζωή κυλά υπέροχα και πετυχημένα. #not

30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ, Κάσδαγλη Στέλλα – Εκδόσεις Πατάκη

Ποιες είναι οι γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και που συχνά η Ιστορία ξεχνάει να μας γνωρίσει; Πώς έζησαν και τι δημιούργησαν οι καλλιτέχνιδες, οι πολιτικοί, οι συγγραφείς, οι επιστήμονες, οι αθλήτριες και οι ακτιβίστριες που άνοιξαν το δρόμο για όλες όσες ακολούθησαν; Πώς θα μας συστήνονταν οι ίδιες, αν μπορούσαν να μας διηγηθούν, σε πρώτο πρόσωπο, την πραγματική τους ιστορία; Και, τελικά, τι έμπνευση μπορούμε να πάρουμε από εκείνες ώστε να μπορέσουμε κι εμείς με τη σειρά μας να δημιουργήσουμε έναν πιο υγιή, δίκαιο και προοδευτικό κόσμο; Γύρισε το βιβλίο από την άλλη (ή και όχι), βρες μία βολική θέση και έλα να γνωρίσουμε μαζί 30 σπουδαίες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο. Θα τολμήσεις να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Τρεις γυναίκες, Lisa Taddeo – εκδόσεις Κλειδάριθμος

Η επιθυμία όπως δεν την έχουμε ξαναδεί ποτέ.

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία για τη σεξουαλική ζωή τριών Αμερικανίδων, βασισμένη σε μια έρευνα σχεδόν δεκαετίας.

Μας συναρπάζει και μας βασανίζει. Ελέγχει τις σκέψεις μας, καταστρέφει τη ζωή μας, και ζούμε μόνο γι’ αυτήν. Κι όμως δεν μιλάμε σχεδόν ποτέ γι’ αυτήν. Και σαν μια θαμμένη δύναμη στις ζωές μας, η επιθυμία παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη –μέχρι τώρα. Η δημοσιογράφος Λίζα Ταντέο έχει διασχίσει έξι φορές τη χώρα για να μιλήσει με συνηθισμένες γυναίκες από διαφορετικές περιοχές και κοινωνικές τάξεις. Το αποτέλεσμα, οι Τρεις γυναίκες, είναι το βαθύτερο πορτρέτο της επιθυμίας που γράφτηκε ποτέ κι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα βιβλία της χρονιάς.

Οι Τρεις γυναίκες βασίστηκαν σε πολλά χρόνια διεξοδικής έρευνας και, με την εκπληκτική αμεσότητά του, το βιβλίο αποτελεί ένα πρωτοποριακό πορτρέτο του ερωτικού πόθου στη σημερινή Αμερική, φέρνοντας στο φως πόσο ευάλωτη, πολύπλοκη και άνιση είναι η γυναικεία επιθυμία. Είναι ταυτόχρονα ένα δημοσιογραφικό επίτευγμα κι ένας αφηγηματικός θρίαμβος, ένα βιβλίο γεμάτο ψυχολογικές αποχρώσεις κι ενσυναίσθηση, που μας συστήνει τρεις αλησμόνητες γυναίκες –και μια εξαιρετική συγγραφέα– που οι εμπειρίες τους μας υπενθυμίζουν ότι δεν είμαστε μόνες.

Κίρκη, Madeline Miller – εκδόσεις Διόπτρα

Πολύ συχνά, οι γυναίκες στην αρχαία ελληνική μυθολογία κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες. είναι είτε δολοφονικές μέγαιρες με φριχτή κατάληξη είτε ενάρετα και τραγικά πιόνια με αμελητέα επίδραση. Η Κίρκη είναι διαφορετική. Είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες της αρχαιότητας που επιτρέπεται να έχει δύναμη και δεν τιμωρείται γι’ αυτό στο τέλος της ιστορίας. Δεν είναι ούτε μοχθηρή ούτε αθώα, αλλά πολυσύνθετη. Η Κίρκη αντιπροσωπεύει τη γυναικεία δύναμη και αυτό προκαλεί και τρομάζει. Είναι η γυναίκα που έχει περισσότερη δύναμη απ’ όση η κοινωνία λέει ότι πρέπει να έχει. Η Miller, με ιδιαίτερο λυρισμό και μαεστρία, υφαίνει τον χαρακτήρα της Κίρκης μεταφέροντας τα μυθικά τέρατα και τις περιπέτειές της στο σήμερα και αποδεικνύοντας πόσο επίκαιρη παραμένει η ιστορία της.

Είμαι Επικίνδυνη, συλλογικό έργο -Εκδόσεις Key Books

Όταν πρωτοκυκλοφόρησε πέρυσι από τις εκδόσεις Key Books το συλλογικό έργο Είμαι Επικίνδυνη, αφιερώσαμε περίπου 1000 λέξεις σε αυτό. Τρεις οργανώσεις για την ενδυνάμωση των θηλυκοτήτων, η Women Act, η αθηΝΕΑ και η Women on Top, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δώσουν φωνή σε 100 γυναίκες και θάρρος σε πολλές περισσότερες αναγνώστριες. Κάθε ιστορία ξεκινάει με τη φράση-οδηγία «Είμαι επικίνδυνη» για να πάρει τη δική της διαδρομή. Από τις έμφυλες διεκδικήσεις και την εργασία στη μητρότητα και τις σχέσεις, καθεμία προσθέτει ένα κομμάτι στο παζλ της γυναικείας εμπειρίας στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

We Should All Be Feminists της Chimamanda Ngozi Adichie – HarperCollins Publishers

5 βιβλία για female empowerment που πρέπει να διαβάσεις

Εμπνευσμένο από την ομιλία της συγγραφέα στο TedX, το βιβλίο αυτό ήδη από τον τίτλο του λέει τα αυτονόητα. Είναι μάλιστα το βιβλίο που χρησιμοποίησε η Beyone για το Flawless. Και είναι τελικά ακριβώς αυτό. Flawless.

Γυναίκες: 40 Αγωνίστριες για την ισότητα της Isabelle Motrot –Εκδόσεις Μίνωας

Στα χρώματα του φεμινιστικού κινήματος με μία μαύρη γυναίκα με υψωμένη γροθιά υποδέχεται το εξώφυλλο τις υποψήφιες αναγνώστριες. Η Isabelle Motrot δεν είναι η πρώτη που επιχειρεί να συγκεντρώσει γυναίκες που -η καθεμία από το ρόλο της- πάλεψαν για ισότητα. Καταφέρνει, όμως, να απευθυνθεί σε κάθε μέλος της οικογένειας που γνωρίζει ανάγνωση. Με την εικονογράφηση της Véronique Joffre μάς συστήνει 40 προσωπικότητες από το χώρο των Τεχνών, της Επιστήμης, της Πολιτικής και των Κινημάτων. Τα backgrounds τους είναι τόσο ξεχωριστά, όσο και οι επιδιώξεις τους. Έτσι, έχουμε την ευκαιρία να εξοικειωθούμε τόσο με τα ονόματά τους, που υποσχόμαστε να μην ξεχάσουμε, όσο και με το έργο τους.

Men Explain Things to Me της Rebecca Solnit –Granta 

5 βιβλία για female empowerment που πρέπει να διαβάσεις

Ξεκινώντας κάπως χιουμοριστικά με το πως κάποιοι άντρες τείνουν να εξηγούν συμπεριφορές γυναικών με το απλό επιχείρημα ότι “είναι γυναίκες”, το ύφος της Rebecca Solnit σοβαρεύει. Η ίδια ανατρέχει σε πολλές συζητήσεις που είχες με επιχειρηματίες που δεν δέχονταν τις προτάσεις της απλά επειδή ήταν γυναίκα και τις ανάγει στο ζήτημα της ισότητας των φύλων. Εδώ θα βρεις το “mansplaining” στα καλύτερα του.

Βουκαμβίλια ποπ, μκχ – Tεφλόν

Η ποίηση είναι ο πιο άμεσος έμμεσος τρόπος να φτάσουν σε εμάς εικόνες και μηνύματα. Κράτησα, λοιπόν, την ποιητική συλλογή για να κλείσω μία λίστα που δε θα έπρεπε να έχει τέλος. Η Βουκαμβίλια ποπ είναι η πρώτη ποιητική συλλογή της μκχ, όπως μας συστήνεται. Μέσα σε σχεδόν ογδόντα σελίδες μάς συστήνει τις «φίλες» της, κορίτσια που μπορεί να γνωρίζει ή και όχι, αλλά σίγουρα μας είναι οικεία. Κινείται σε μέρη της Αθήνας και στιγμές αστικής επιβίωσης. Κατονομάζει απερίφραστα την έμφυλη βία και την ταξική πάλη. Κι όσο αυτές οι έννοιες θα παραμένουν επίκαιρες, τόσο η «διαθήκη» της μκχ θα παραμένει ανοιχτή: «αφήνω/ στις φίλες μου/ την ελπίδα/ για το μέλλον του κόσμου».

Είναι αμέτρητα τα πράγματα που μας καθιστούν ατρόμητες. Η γνώση είναι ένα από αυτά.

Πώς η Σιµόν έγινε η Μποβουάρ – εκδόσεις Μεταίχμιο

Αν και η σχέση της µε τον Ζαν-Πολ Σαρτρ έχει καταγραφεί στις θρυλικές ερωτικές σχέσεις του προηγούµενου αιώνα, για την Μποβουάρ είχε το κόστος της: για δεκαετίες ολόκληρες έµεινε στη σκιά του υπαρξιστή φιλοσόφου. Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στο φως ηµερολόγια και επιστολές που αποκαλύπτουν την ευρηµατικότητα της δικής της φιλοσοφίας, αλλά και τη θέση των υπόλοιπων εραστών στη ζωή της.

Αυτή η πρωτοποριακή βιογραφία αντλεί υλικό από αδηµοσίευτες πηγές για να αφηγηθεί τη συναρπαστική ιστορία του πώς η Σιµόν έγινε η Μποβουάρ, η γυναίκα που ακόµα και σήµερα προκαλεί και µας εµπνέει.

One Thousand Wells της Jena Lee Nardella

5 βιβλία για female empowerment που πρέπει να διαβάσεις

Η Jena Lee Nardella τελειώνοντας το κολέγιο είχε το σχεδόν απίθανο όνειρο να δημιουργήσει 1000 πηγάδια στην Αφρική για να σώσει τους ανθρώπους της. Το σπουδαίο είναι ότι τελικά τα κατάφερε. Αξίζοντας το τίτλο της ακτιβίστριας πλέον, η ίδια περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε από όλα τα μέτωπα για να προσφέρει τελικά το αυτονόητο στους συνανθρώπους της: καθαρό νερό.

Η μορφωμένη της Τara Westover -Εκδόσεις Ίκαρος

Για πολλούς λαούς η εκπαίδευση θεωρείται αναπόσπαστο προσόν, για κάποιους άλλους δεν ισχύει το ίδιο. Κάπως έτσι βρέθηκε η νεαρή τότε Tara Westover να της απαγορεύεται να πάει στο σχολείο από τον πατέρα της. Αργότερα κατάφερε να ξεφύγει από αυτό το “καθεστώς” και χωρίς να έχει πατήσει ποτέ το πόδι της σε τάξη, έφτασε μέχρι το Harvard και εξέδωσε δικό της βιβλίο. Δεν το λες και λίγο.

Τo δεύτερο φύλο, Simone de Beauvoir – εκδόσεις Μεταίχμιο

Το βιβλίο συμπεριλαμβάνεται στη βάση συγγραμμάτων Εύδοξος (κωδικός βιβλίου: 112701620). Μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα, τα περιεχόμενα και το οπισθόφυλλο εδώ.

Και στα δύο φύλα παίζεται το ίδιο δράμα της σάρκας και του πνεύματος, της τελικότητας και της υπερβατικότητας· τους ροκανίζει και τους δυο ο χρόνος, τους παραμονεύει ο θάνατος, έχουν και οι δυο την ίδια ανάγκη ο ένας του άλλου· και μπορούν να αντλήσουν από την ελευθερία τους την ίδια δόξα· αν ήξεραν πώς να την απολαύσουν, δεν θα έμπαιναν στον πειρασμό να διεκδικούν απατηλά προνόμια· και τότε θα μπορούσε να γεννηθεί μεταξύ τους η αδελφοσύνη. Απόσπασμα από το βιβλίο

Χειραφέτηση της γυναίκας δεν σημαίνει απαγόρευση των σχέσεών της με τον άντρα, αλλά άρνηση του εγκλωβισμού της στις σχέσεις αυτές.

Η κυκλοφορία του Δεύτερου φύλου στη Γαλλία το 1949 προκάλεσε σκάνδαλο δίχως προηγούμενο· τα 50.000 αντίτυπα της πρώτης έκδοσης εξαντλήθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ το Βατικανό το περιέλαβε στη «μαύρη» λίστα του. Το βιβλίο που σημείωσε θρίαμβο στην Αμερική και έκανε διάσημη την Μποβουάρ σε όλο τον κόσμο αποτελεί μέχρι σήμερα έναν από τους βασικούς θεωρητικούς πυλώνες του φεμινιστικού κινήματος.

Μανιφέστο, Bernadine Evaristo, Εκδόσεις 

«Το βιβλίο αυτό αποκαλύπτει τι χρειάστηκε για να συνεχίσω να προχωρώ και να ωριμάζω· και για σας που παλεύετε πολύ καιρό, που ίσως αναγνωρίσετε τις δικές σας ιστορίες στη δική μου, ελπίζω ότι θα αποτελέσει έμπνευση καθώς ταξιδεύετε στα δικά σας μονοπάτια προς την πραγματοποίηση των φιλοδοξιών σας».

Η συγγραφέας του διεθνούς bestseller Κορίτσι, γυναίκα, άλλο, μιλά για την καταγωγή, την οικογένεια, τη ζωή της και τις επιλογές της μέχρι τη βράβευση της με το βραβείο Booker το 2019.

Πρώτη μαύρη γυναίκα που κερδίζει αυτή την τόσο σημαντική διάκριση, Πρόεδρος φέτος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας του Ηνωμένου Βασιλείου, η Μπερναντίν Εβαρίστο βρέθηκε, μετά από δεκαετίες που εργαζόταν ως συγγραφέας, δασκάλα, τραγουδίστρια, ακτιβίστρια, από το περιθώριο στο παγκόσμιο προσκήνιο. Στο Μανιφέστο μιλά για τον ρατσισμό που βίωσε από τα παιδικά της χρόνια και για τις δυσκολίες που συνάντησε στην πορεία της και συνδέονται με την φυλή, το φύλο, την κοινωνική τάξη, τη διαφορετικότητα, τη σεξουαλικότητα, το πέρασμα της νιότης.

Το Μανιφέστο είναι ένα βιβλίο για το πώς να μην τα παρατάς ποτέ. Μια προσωπική εξομολόγηση για το θάρρος που επέδειξε, για το πώς κάθε εμπόδιο που ξεπέρασε είτε στην προσωπική της είτε στην επαγγελματική ζωή την έκαναν «πιο ανθεκτική και αποφασισμένη να συνεχίσει».

Η αναγνώριση των δικαιωμάτων της γυναίκας, Wollstonecraft Mary – Εκδόσεις Οξύ

“Θλίβομαι που οι γυναίκες υποτιμώνται συστηματικά λαμβάνοντας ευχαρίστως την ασήμαντη προσοχή που οι άνδρες θεωρούν πως αρμόζει να δείχνουν στο γυναικείο φύλο. Τόσο γελοία μου φαίνονται όλα αυτά τα μικρά τελετουργικά, που με δυσκολία συγκρατώ τα νεύρα μου όταν βλέπω έναν άνδρα να σπεύδει με πάσα προθυμία να πιάσει ένα πεσμένο μαντίλι ή να ανοίξει μια πόρτα, τη στιγμή που μια κυρία θα μπορούσε να το κάνει και μόνη της με μία κίνηση”.

Γράφοντας σε μια εποχή που o αγώνας για τα δικαιώματα του ανθρώπου είχε οδηγήσει στις μεγάλες επαναστάσεις στην Αμερική και τη Γαλλία, η Μέρι Γουόλστονκραφτ εξέφρασε με δυναμισμό τη δική της γνώμη για τη γυναικεία ανεξαρτησία το 1792. Με πάθος και αμεσότητα, επιτέθηκε στην επικρατούσα άποψη της κοινωνίας που αντιμετώπιζε τη γυναίκα ως διακοσμητικό στοιχείο και απαίτησε την ισότιμη εκπαίδευση για κορίτσια και αγόρια, το τέλος των προκαταλήψεων και την εξάρτηση των γυναικών από το επάγγελμά τους και όχι από τον σύντροφό τους. Η αναγνώριση των δικαιωμάτων της γυναίκας έγινε δεκτή άλλοτε με θαυμασμό και άλλοτε με αγανάκτηση, την καθιέρωσε ωστόσο ως τη “μητέρα” του σύγχρονου φεμινισμού.

“Eύχομαι οι γυναίκες να έχουν εξουσία όχι πάνω στους άντρες, αλλά πάνω στον εαυτό τους”.

 Κινηματογράφος και φεμινισμός, McCabe Janet – Εκδόσεις Πατάκη

Το βιβλίo Κινηματογράφος και φεμινισμός αποτελεί μια εισαγωγή στη φεμινιστική θεωρία του κινηματογράφου ως λόγο, ο οποίος έχει αποκτήσει μια πολιτισμική αξία από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 έως σήμερα. Η Janet McCabe σκιαγραφεί το ευρύ γνωστικό πεδίο που παρήχθη από τη φεμινιστική θεωρία του κινηματογράφου, από τις φορμαλιστικές αναγνώσεις και τις ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις έως τον θεωρητικό διάλογο που ξεκίνησαν οι θεωρητικές σπουδές, η θεωρία του φύλου και η queer θεωρία.

Επιπλέον, αυτό το βιβλίο καταγράφει ένα δυναμικό πεδίο κριτικής, το οποίο πραγματεύεται ποικίλες φεμινιστικές παρεμβάσεις και καθορίζει κριτικά τον τρόπο με τον οποίο το κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό περιβάλλον διαμόρφωσε τον θεωρητικό διάλογο και τη συγγραφή μιας φεμινιστικής θεωρίας κινηματογράφου.