Σίγουρα έχεις ακούσει για τα οφέλη που έχει η βιταμίνη D, ότι σε βοηθάει και στην ψυχική, αλλά και στη σωματική σου υγεία. Ξέρεις όμως ότι μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις και την αντοχή σου;

Η βιταμίνη D είναι αρκετά σημαντική για το σώμα μας. Βοηθάει σε θέματα ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος, στην απορρόφηση του ασβεστίου και στην καλύτερη ανάπτυξη των κοκάλων. Επίσης ρυθμίζει τη διάθεση και βελτιώνει το άγχος και την κατάθλιψη σε άτομα που πάσχουν από αυτές τις διαταραχές. 

Είναι ευρέως γνωστό ότι η παραγωγή της βιταμίνη D στον οργανισμό προέρχεται από τον ήλιο. Τι γίνεται όμως τώρα που ο χρόνος μας έξω είναι περιορισμένος;

“Μπορούμε να πάρουμε βιταμίνη D από λιπαρά ψάρια, κόκκινο κρέας και δημητριακά. Ωστόσο, ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να πάρουμε βιταμίνη D μόνο από τα φαγητά. Τότε είναι που θα πρέπει να σκεφτείς ότι θα σε βοηθήσει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής,” συμβουλεύεις η Parminder Kaur στο Stylist.

Όσο μένεις μέσα για να προφυλαχτείς από τον ιό, η έλλειψη βιταμίνης D έχει αρνητική επίπτωση στην υγεία σου. Έρευνα που έγινε από ένα ιατρικό περιοδικό στην Ιρλανδία έδειξε πώς όσοι λάμβαναν συμπλήρωμα διατροφής είχαν λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν αρρώστιες, όπως ο COVID-19. 

Κάτι που επίσης θα πρέπει να προσέχεις είναι το να κρατάς τα επίπεδα της βιταμίνης D σε υψηλό επίπεδο ακόμα κι αν κάνεις γυμναστική στο σπίτι. Ο λόγος είναι γιατί η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μυών. Είναι αρκετά σημαντική βιταμίνη αν θέλεις βελτιώσεις ή να κρατήσεις σταθερή την υγεία των μυών σου. Είναι γνωστό ότι όσοι έχουν έλλειψη βιταμίνης D υποφέρουν από πόνους στους μύες. 

Αρκετές είναι και οι έρευνες που έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα διατροφής πολλών βιταμινών είναι αρκετά ωφέλημα για την ενδυνάμωση των μυών. Πώς όμως μας βοηθάει;

Πώς βοηθάει στην ανάπτυξη των μυών; 

Η βιταμίνη D βελτιώνει την ποιότητα και δυναμώνει τις ίνες των μυών. Βοηθάει την υγιή ανάπτυξη των μυών ακόμα και μετά από τραυματισμό. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι βιταμίνες D το ίδιο. Υπάρχουν κάποιους που βοηθούν περισσότερο σε θέματα ενδυνάμωσης.

Σύμφωνα με έρευνες, η βιταμίνη D3 έχει αρκετά καλή δράση στην ενδυνάμωση των αθλητών. Στην πραγματικότητα, η δράση της στους αθλητές έχει δείξει βελτίωση κατά 18,75%. 

Πώς μπορώ να παίρνω παραπάνω βιταμίνη D;

Ο οργανισμός μας παράγει φυσικά βιταμίνη D3 όσο εμείς καθόμαστε στον ήλιο. Από την άνοιξη μέχρι και το τέλος τους καλοκαιριού, έχουμε μεγάλο απόθεμα από βιταμίνη D. Όταν όμως ο καιρός χαλάει, δεν είναι και τόσο εύκολο. 

Όταν σταματάς να εκτίθεσαι στον ήλιο, τότε θα πρέπει να προσέχεις περισσότερο τη διατροφή σου. Φαγητά όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και άλλα λιπαρά ψάρια, γαλακτοκομικά, χυμοί, κρόκος αυγού και κάποια δημητριακά, είναι κατάλληλα για να λαμβάνεις βιταμίνη D καθημερινά. 

Κάτι που θα πρέπει να προσέξεις ωστόσο σε συμπληρώματα διατροφής είναι η βιταμίνη D2. Τη βρίσκουμε στα λαχανικά και δεν βοηθάει τόσο στην ενδυνάμωση των μυών. 

Πόσο χρειάζεται για να δράσει;

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ενδυνάμωση των μυών δρα μετά από τρεις μήνες. Υπάρχουν ωστόσο και οι περιπτώσεις όπου τα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται στον έκτο μήνα. Τα αποτελέσματα διαφέρουν ανάλογα με την ποσότητα που λαμβάνεις, το ύψος, το βάρος σου και το πόσο εκτίθεσαι στον ήλιο. 

Πηγή: stylist.co.uk Μετάφραση: Εύα Τόλιου

featured image: MyDomaine