Βιταμίνη D: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν τη χρησιμοποιήσεις στην επιδερμίδα σου

Βιταμίνη D: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν τη χρησιμοποιήσεις στην επιδερμίδα σου

Η Βιταμίνη D είναι ένα στοιχείο που παίρνουμε μέσω της επαφής μας με τον ήλιο ή σε χημική μορφή μέσω χαπιών, συμπληρωμάτων διατροφής και skin-care προϊόντων. Πόσα γνωρίζεις όμως γι'αυτή;

Βασικά στοιχεία για τη βιταμίνη D:

  • Ηρεμεί τη φλεγμονή, προστατεύει το δέρμα και βελτιώνει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων.
  • Είναι κατάλληλη για πόση μέσω χαπιών ή συμπληρωμάτων γι' αυτούς που έχουν έλλειψη. Όσοι θέλουν να καταπολεμήσουν τις φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις μπορούν να την πάρουν μέσω ιατρικής συνταγής.
  • Σύμφωνα με το National Institutes of Health, ο μέσος όρος ενηλίκων χωρίς ανεπάρκεια της βιταμίνης, πρέπει να έχει στόχο τις 600 International Units (IU) την ημέρα. Σε ό,τι αφορά την τοπική χρήση της, μπορεί μια κρέμα να εφαρμοστεί καθημερινά.
  • Αν χρησιμοποιείται ως θεραπεία για την ψωρίαση τοπικά η βιταμίνη D συνήθως συνδυάζεται με επίσης τοπικά στεροειδή. Αν χρησιμοποιείται ως μέθοδος αντιγήρανσης,  καλό θα ήταν να συνδυαστεί με άλλες αντιοξειδωτικές βιταμίνες, αναγεννητικούς παράγοντες ή ρετινοειδή.
  • Δεν συνδυάζεται με hydroxy οξέα,  όπως το γλυκολικό ή σαλικυλικό οξύ, επειδή το όξινο pH εξουδετερώνει τη βιταμίνη.

Η βιταμίνη D σύμφωνα με τους ειδικούς διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με τον τύπο δέρματος (χρώμα), το φύλο, τον δείκτη μάζας σώματος, τη φυσική άσκηση, την πρόσληψη αλκοόλ. Επίσης, και κάποιους γενετικούς παράγοντες της ίδιας της βιταμίνης. Τα ποσοστά βιταμίνης που πρέπει να έχει κάποιος στον οργανισμό του εξαρτώνται από το κλίμα, τη χρονική περίοδο, το χρώμα του δέρματος και τη διατροφή του. Καλό είναι να καταναλώνεις τροφές που την περιέχουν όπως γάλα, σολομό, αυγά και μανιτάρια.

Σε ό,τι αφορά το δέρμα, η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να κάνει την επιδερμίδα πιο αδύνατη. Να αυξήσει την ξηρότητα και την πιθανότητα  εμφάνισης λοιμώξεων. Επιπλέον δεν αποκλείεται η εμφάνιση ακμής, εκζέματος και ροδόχρου ακμής.

Οι κίνδυνοι που κρύβει

Η βιταμίνη D συνήθως είναι ασφαλής για καθημερινή χρήση. Ωστόσο όπως όλα τα skin-care προϊόντα, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, ανάλογα με το πως φτιάχτηκε. Τα περισσότερα από αυτά είναι βασισμένα σε λιπαρές ουσίες, οι οποίες δεν θα βοηθήσουν τα ακνεϊκά δέρματα και μπορεί να μπλοκάρουν τους πόρους τους.

Το ίδιο προσεκτική πρέπει να είσαι με την κατανάλωσή της στη διατροφή σου. Η υπερβολική πρόσληψή της μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική συσσώρευση ασβεστίου που εκδηλώνεται με ναυτία, εμετό, ψυχολογικές αλλαγές, αυξημένη ούρηση και νεφρική ανεπάρκεια. Καλό θα ήταν να μη λαμβάνεις περισσότερες από 4,000 IU τη μέρα.

Πώς να την καταναλώσεις/εφαρμόσεις

Αν παίρνεις συμπλήρωμα βιταμίνης D, συνδύασε το με ένα γεύμα με λιπαρά (υγιεινά λιπαρά) για καλύτερη απορρόφηση. Αν την χρησιμοποιείς σε προϊόν ακολούθησε τις οδηγίες της συσκευασίας και του γιατρού σου.

Στα skin-care προϊόντα, ακόμα δεν προτείνονται σε όλους να τα χρησιμοποιήσουν, ενώ σε ότι αφορά στην έκθεση στον ήλιο, το αντηλιακό είναι απαραίτητο και μπορείς να κάθεσαι χωρίς αυτό το πολύ 10-15 λεπτά για να μαζέψεις τη βιταμίνη D.

Ωστόσο η επικίνδυνη έκθεση στον ήλιο, η οποία για κάποιους πρόκειται για μύθο, δε θα σου δώσει ποτέ τα ποσοστά βιταμίνης D που θα σου δώσει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Πριν όμως επιλέξεις μια τέτοια μέθοδο, μίλησε με τον γιατρό σου και κάνε εξετάσεις αίματος για να διαπιστώσετε σε τι επίπεδα βρίσκεται η βιταμίνη. Έτσι θα ξέρεις πως να αντιμετωπίσεις τη τυχών έλλειψή της.

featured image: Elle
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.