Γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, η βιταμίνη C είναι ένα απαραίτητο εφόδιο για τον οργανισμό σου, καθώς είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά. Πού τη βρίσκεις, πόση ακριβώς χρειάζεσαι και ποια είναι τα οφέλη της; Αυτά θα τα μάθεις διαβάζοντας παρακάτω.

Τι είναι η βιταμίνη C;

Η βιταμίνη C υπάρχει σε συγκεκριμένες τροφές και έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Για να τη σωστή πρόσληψή της και από ποσοτική και από ποιοτική άποψη, πρέπει να απευθυνθείς σε συγκεκριμένες πηγές. Μάλιστα, σε καθημερινή βάση.

Τι ακριβώς κάνει η βιταμίνη C;

Είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, ενώ παράλληλα είναι αντιοξειδωτική. Αυτό σημαίνει πως επιβραδύνει την οποιαδήποτε κυτταρική βλάβη που ενδέχεται να οδηγήσει σε κάποιους τύπους καρκίνου, αλλά και σε καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, η βιταμίνη C βοηθάει στη σωστή απορρόφηση του σιδήρου που προέρχεται από φυτικές τροφές. Δεν τα λες και λίγα όλα αυτά. Για τα πρακτικά, να αναφέρουμε πως δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις πως η βιταμίνη C βοηθά σε καρδιακά προβλήματα, παρόλα αυτά, γίνονται πολλές έρευνες για να διαλευκανθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ενδεικτικά, βοηθά στις συγκεκριμένες διαδικασίες:

*προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.

*βοηθά το σώμα να συνθέσει κολλαγόνο, απαραίτητο στοιχείο για την καλή υγεία του δέρματος και των κοκάλων.

*διατηρεί τη φυσιολογική δομή και λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, καθώς και τις νευρολογικές λειτουργίες του οργανισμού.

*αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου από φυτικές πηγές.

Τι γίνεται αν δεν προσλαμβάνεις αρκετή βιταμίνη C;

Η σοβαρή έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε σκορβούτο, αλλά αν δε σκοπεύεις να περάσεις πάνω από 6 μήνες στη θάλασσα, είναι κάτι που δε απασχολεί.

Στην πραγματικότητα, η έλλειψη βιταμίνης C στη σύγχρονη κοινωνία, είναι κάτι πολύ σπάνιο. Όπως προείπαμε, το σκορβούτο είναι μια πάθηση που μπορεί να προκληθεί από αυτή. Ήταν διαδεδομένη ανάμεσα σε ναυτικούς, και περιελάμβανε συμπτώματα όπως κούραση, αδυναμία στους συνδετικούς ιστούς, όπως τα ούλα, απώλεια δοντιών και θέματα στα κόκαλα.

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές βιταμίνης C;

Για να εξασφαλίσεις την καθημερινή πρόσληψη, φρόντισε να καταναλώνεις πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών. Μη σε απασχολεί το αν αυτά θα είναι φρέσκα ή παγωμένα. Η βιταμίνη C θα διατηρηθεί όπως και να έχει.

Ενδεικτικά συμπερίλαβε στη διατροφή σου τα εξής:

○ Κόκκινες πιπεριές

○ Χυμό πορτοκάλι

○ Ακτινίδιο

○ Μπρόκολο

○ Φράουλες

Με τα συμπληρώματα τι γίνεται;

Ιδανικά, θα πρέπει να καλύπτεις τις ανάγκες σου μέσω της διατροφής σου. Αν για οποιοδήποτε λόγο αυτό δεν είναι δυνατό, επένδυσε σε ένα συμπλήρωμα, αλλά με σύνεση. Τα 400mg είναι αρκετά, καθώς πολλοί άνθρωποι στοχεύουν κατευθείαν στα 1000. Έχε στο μυαλό σου, πως η υπερβολική πρόσληψή της, θα ανεβάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου.

Πληροφορίες: Harper’s Bazaar
featured image: Byrdie