Το κυνήγι της προσωπικής ευτυχίας είναι για πολλούς ο απώτερος στόχος. Ό,τι κάνεις, το κάνεις με μόνο σκοπό να είσαι πραγματικά καλά. Η μακροπρόθεσμη ευτυχία είναι ο λόγος για τον οποίο διαλέγεις τους ανθρώπους γύρω σου, τη δουλειά και τα hobbys σου.

Σε μια εποχή όμως που η φαινομενική και γρήγορη ευτυχία επικρατεί, πώς μπορείς να είσαι σίγουρη ότι κάνεις ό,τι υπηρετεί αληθινά εσένα; Όταν η ίδια η κοινωνία και τα σόσιαλ προβάλλουν (και επιβάλλουν) τη δική τους αντίληψη για το τι είναι ευτυχία, είσαι σίγουρη ότι δεν ακολουθείς το δρόμο κάποιου άλλου;

Το φαίνεσθαι έχει γίνει η μεγαλύτερη πληγή του εικοστού πρώτου αιώνα. Η πραγματική ευτυχία δεν έγκειται όμως στο φαίνεσθαι αλλά στο είναι. Η ειλικρινής αποδοχή του εαυτού σου είναι η βάση και η αρχή για την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης ευτυχίας. Όταν δεν μπορείς να αποδεχθείς κάτι ή κάποιον γι’ αυτό που πραγματικά είναι, τότε η ζωή σου θα γίνει μια ψευδαίσθηση, κάτι αφηρημένο, κάτι απρόσιτο.

Ξεκίνα να αναγνωρίζεις τις καλές και κακές πλευρές της ζωής σου

Πολλές φορές έχεις την τάση να εστιάζεις μόνο στα θετικά αγνοώντας συνειδητά τις λιγότερο καλές πλευρές της ζωής σου. Όσο όμως και βρίσκεσαι σε άρνηση, τα προβλήματα θα εμφανίζονται ξανά και ξανά. Ο μόνος τρόπος να αλλάξεις κάτι είναι πρώτα να το αναγνωρίσεις και να το αποδεχθείς. Γνωρίζοντας λοιπόν ποια πραγματικά είσαι και τι θέλεις, θα μπορέσεις να χτίσεις μια γερή βάση που θα σε οδηγήσει στην προσωπική σου ευτυχία.

Να είσαι ειλικρινής με τα λάθη και τις αποτυχίες σου

«Τα πάντα ῥεῖ» είπε ο Ηράκλειτος. Όλα αλλάζουν συνεχώς και έτσι και η ζωή σου θα έχει τα σκαμπανεβάσματά της. Αντιμετώπιζε τα λάθη και τις αποτυχίες σου σαν μαθήματα που σε βελτιώνουν. Δεν είσαι οι αποτυχίες σου. Χρησιμοποίησέ τις προς όφελός σου, ώστε να γίνεις καλύτερη και μην ξοδεύεις την ενέργειά σου με το τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα.

Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να αξιολογήσεις τη μέρα σου

Βρες δύο τρία λεπτά να σκεφτείς τι έκανες σήμερα. Τι πήγε καλά και τι θα μπορούσε να πάει καλύτερα; Είναι μια σημαντική διαδικασία αυτή, καθώς συνηθίζουμε να εστιάζουμε μόνο σε αυτά που δεν πήγαν καλά. Το να δώσεις σημασία και να αναγνωρίσεις τις επιτυχίες σου, οι οποίες μπορεί να είναι ότι κατάφερες να γυμναστείς έστω και ένα μισάωρο ή ότι παρέδωσες το project σου στην ώρα του, θα σου χαρίσουν αισθήματα ικανοποίησης και κίνητρο να συνεχίσεις το ίδιο καλά και αύριο.

Αποδέξου τα συναισθήματά σου

Από μικρή σου έλεγαν ότι συναισθήματα όπως η στενοχώρια, η θλίψη κ.λπ. είναι κακά συναισθήματα και η χαρά καλό. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν εκφράζουμε τα «κακά» συναισθήματα δημόσια. Μην επηρεάζεσαι από αυτή τη λάθος πεποίθηση. Όλα τα συναισθήματα είναι καλά και όλα πρέπει να τα αποδεχόμαστε και να τους δίνουμε εξίσου σημασία.

Σταμάτα το overthinking

Μπορεί πολύ εύκολα να πάρουμε την τρίχα και να την κάνουμε τριχιά. Προσπάθησε να θυμίζεις στον εαυτό σου που σταματάει η λογική και αρχίζει το Sci-Fi, γιατί η πολλή η σκέψη θα σε φθείρει συναισθηματικά.

Ρώτα τη γνώμη κάποιου τρίτου

Όταν καταλήγεις σε συναισθηματικό ή ψυχολογικό αδιέξοδο, στρέψου σε μια φίλη σου για τη συμβουλή που χρειάζεσαι. Η εξωτερική της ματιά και πιο αντικειμενική άποψή της ίσως σου δώσουν την απάντηση που χρειάζεσαι.

Εμπιστεύσου τη διαίσθησή σου

Σου έχει τύχει ποτέ να θες κάτι πολύ, αλλά να διαισθάνεσαι ότι δεν είναι το σωστό; Μην αμελείς τη διαίσθησή σου, αντιθέτως, εμπιστεύσου την. Η ειλικρίνεια με τον εαυτό σου σε μια στιγμή αδυναμίας μπορεί να σε γλιτώσει από πολλές επιπτώσεις.

Αποδέξου το γεγονός ότι δεν πρέπει να τα ξέρεις όλα

Όσα πτυχία και να έχεις και όσα βιβλία και να έχεις διαβάσει πάντα θα υπάρχουν πράγματα για το οποία δε θα έχεις ιδέα. Δες το σαν πρόκληση να μάθεις περισσότερα και να βελτιωθείς. Παρόλα αυτά μην ξεχνάς πως οι ικανότητες και οι γνώσεις σου δεν πρέπει να είναι «τέλειες». Το τέλειο δεν υπάρχει. Στόχευε στο να καλυτερεύεις και στο να εξελίσσεσαι.

Μάθε να συγχωρείς τον εαυτό σου

Το να μπορείς να συγχωρείς τον εαυτό σου είναι φοβερά δύσκολο και κρύβει μια τεράστια πνευματική δύναμη από πίσω. Μόνο όταν συγχωρείς πραγματικά τον εαυτό σου για λάθη του παρελθόντος θα μπορέσεις να γίνεις ευτυχισμένη.

Έχε υπομονή

Η μακροπρόθεσμη ευτυχία είναι έργο χρόνων. Δουλεύοντας τον εαυτό σου με τα καλά και τα ελαττώματά του θέλει και αυτό υπομονή. Τίποτα που να αξίζει δεν επιτυγχάνεται εν μια νυκτί και όπως όλοι είσαι και εσύ a work in progress. Απόλαυσε τη διαδρομή.

featured photo: Twenty20.com/davep