Βίκυ Κούτρα: Γνωρίσαμε τη γυναίκα που ζει με 15 Amstaff στο ίδιο σπίτι

Βίκυ Κούτρα: Γνωρίσαμε τη γυναίκα που ζει με 15 Amstaff στο ίδιο σπίτι

Η γυναίκα που τα κατάφερε και έγινε η επιτομή του #girlboss

Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις. 15 σκύλοι φυλής American Staffordshire Terrier είναι η οικογένεια που έχει δημιουργήσει η Βίκυ Κούτρα από την Πάτρα, η οποία μαζί με τον σύζυγό της, έχουν ιδρύσει το εκτροφείο «Spartans Spears Kennel» που βρίσκεται στο Ρίο Πατρών. Από την πρώτη στιγμή που τη συνάντησα στις γειτονιές του Facebook μου έκανε μεγάλη αίσθηση πώς μία γυναίκα μπορεί να φέρει βόλτα αυτά τα δυνατά και δυναμικά σκυλιά βάζοντας τα γυαλιά σε πολλούς άνδρες. Για να ξεκαθαρίσουμε όμως την κατάσταση, τα Amstaff, που είναι η σύντομη ονομασία για τα American Staffordshire Terrier, δεν είναι pitbull παρά το γεγονός ότι οι δύο αυτές φυλές ουσιαστικά προέρχονται από τον ίδιο πρόγονο πολλά χρόνια πίσω. Τα Amstaff εξελίχθηκαν σε σκυλιά πιο ήπιων τόνων, παραμένουν όμως πολύ δυναμικά κι έτοιμα να υπερασπιστούν ανά πάσα στιγμή τον ιδιοκτήτη τους. Μεταξύ άλλων, η Βίκυ είναι ιδρυτικό μέλος του επίσημου ομίλου American Staffordshire Terrier Greece υπό την αιγίδα του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος και της FCI όπως επίσης και ιδρυτικό μέλος του Κυνοφιλικού Ομίλου Πατρών.

Το βασικότερο όμως είναι ότι η ίδια απολαμβάνει τον τρόπο ζωής της και μας εξηγεί πως είναι να κοιμάσαι και να ξυπνάς μαζί τους. Η ίδια τα κατάφερε, ίσως κι εσύ.

Με το χέρι στην καρδιά, γιατί επέλεξες τη συγκεκριμένη φυλή;

Η φυλή έχει στιβαρή προσωπικότητα κι εκπέμπει μια δυναμικότητα. Είναι ένας σκύλος που έχει πλήρη επίγνωση της δύναμής του και είναι ατρόμητος. Προσωπικά νιώθω μεγάλη ασφάλεια κυκλοφορώντας με ένα Amstaff στον δρόμο. Είναι ένα σκυλί με εκρηκτικό ταμπεραμέντο, που την ίδια στιγμή που θα φυλάξει τον χώρο σου, την επόμενη θα παίξει μαζί σου στην παραλία. Η φυλή αυτή έχει δημιουργηθεί για φύλαξη και θα δώσει και τη ζωή της για σένα. Είναι το σκυλί που άφηναν οι Αμερικανοί κτηνοτρόφοι στα σπίτια τους για να προστατεύει τις γυναίκες και τα παιδιά τους, οπότε έχει στο αίμα του τα καθήκοντα φύλαξης. Εκτός των άλλων, είναι ένας ανθρωποκεντρικός σκύλος που θα έρθει να σε κοιτάξει στα μάτια όταν δεν θα είσαι καλά και θα σου εκδηλώσει την αγάπη του.

Πως κατάφερες να επιβληθείς σε 15 σκυλιά που κάνουν τους άλλους να αλλάζουν δρόμο;

Είναι θέμα δυναμικού χαρακτήρα. Σκέψου ότι τα 10 από τα 15 σκυλιά μου έχουν αρχηγικό χαρακτήρα κι έντονες προσωπικότητες. Για να είμαστε ειλικρινείς, πιστεύω ότι μια γυναίκα με πιο ήπια προσωπικότητα από τη δική μου δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει με τόσα σκυλιά. Μέσα στο σπίτι μας είναι απαραίτητο να υπάρχουν νόμοι και πολλές φορές λειτουργώ στρατιωτικά για να υπάρχει ισορροπία. Το παν είναι να σε αποδεχθούν ως τον αρχηγό της αγέλης. Ο αρχηγός είμαι ΕΓΩ κι αν κάποιος με αμφισβητήσει θα υπάρξει πρόβλημα.

Γιατί πιστεύεις ολοένα και περισσότεροι Έλληνες αποκτούν σκύλο;

Ο σκύλος δεν μιλάει κι έτσι δεν μπορεί να σου φέρει αντίρρηση και να σου πάει κόντρα. Αυτό από μόνο του λέει πολλά για τη συμβίωσή μας μαζί του. Επίσης, ο σκύλος αγαπάει σε αντίθεση με τους ανθρώπους, που στην πλειοψηφία μας δεν ξέρουμε να αγαπάμε. Δεν έχουμε ψάξει καν να βρούμε τον εαυτό μας και να τον αγαπήσουμε πόσο μάλλον να αγαπήσουμε τους άλλους. Κι από εκεί, λοιπόν, ξεκινούν όλα.

Κάνοντας ένα «ταμείο», είμαστε φιλόζωοι εμείς οι Έλληνες;

Είμαστε πάρα πολύ πίσω στον τομέα αυτό. Για μένα κανονικά θα έπρεπε από τα πρώτα εκπαιδευτικά μας βήματα να υπάρχει μάθημα φιλοζωίας στα παιδάκια. Ειδικά στην επαρχία, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και τώρα ο σκύλος αντιμετωπίζεται σαν ένα εργαλείο όπου συνεχίζουν να τον έχουν δεμένο δίνοντας του ένα κομμάτι ψωμί και θεωρώντας τον κατώτερο πλάσμα.

Οι πιο δυνατές στιγμές με τους τετράποδους συγκάτοικους σου;

Για εμένα είναι μεγάλη η ψυχολογική φθορά όταν χάνω σκυλί μου. Γενικότερα είναι πολλές οι χαρές και οι απογοητεύσεις όταν εκτρέφεις. Δεν θα ξεχάσω ποτέ μου όμως το εξής στιγμιότυπο. Ήμουν με το αυτοκίνητό μου σε ένα φανάρι και στο πίσω κάθισμα είχα ένα αρσενικό Amstaff 12 μηνών. Ξαφνικά στο παράθυρο μου μπαίνει ένα χέρι από έναν πλανόδιο που ήθελε να μου ζητήσει χρήματα. Το αποτέλεσμα; Ο σκύλος πήδηξε από το πίσω κάθισμα μπροστά και του επιτέθηκε επειδή πίστεψε ότι κινδυνεύει η ζωή μου. Εννοείται ότι δεν είχαμε κάποιο ατύχημα επειδή το πρόλαβα, αλλά ήταν μια κίνηση που με άγγιξε πολύ συναισθηματικά. Πήγε να με προστατεύσει και δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό. Να τονίσουμε, όμως, ότι όλα στη ζωή έχουν το τίμημά τους. Εμείς για παράδειγμα δεν πάμε διακοπές, η φροντίδα τόσων σκύλων είναι μια δαπανηρή υπόθεση ,ο χρόνος που απαιτείται μεγάλος, όμως το πάθος μας και η αγάπη προς τον σκύλο, μας δίνει ψυχική ανάταση και δύναμη.

Μπορεί μια οικογένεια με παιδί να αποκτήσει έναν τέτοιο σκύλο;

Εμείς δεν έχουμε παιδιά, ωστόσο έχουμε δώσει σκύλους μας σε οικογένειες με παιδάκια. Εκεί το ιδανικό είναι να πάνε σκύλοι οι οποίοι έχουν πιο ήπιο χαρακτήρα. Σε κάθε γέννα, αξίζει να υπογραμμίσουμε, πως όλα τα κουτάβια έχουν διαφορετικό χαρακτήρα. Όταν στο σπίτι υπάρχει παιδί προτιμούμε ένα θηλυκό, γιατί θεωρώ πως είναι πιο έξυπνο από το αρσενικό. Τις περισσότερες φορές έχει πιο εύκολο χαρακτήρα και θα τα πάει καλύτερα με ένα παιδάκι. Ένας εκτροφέας στις 45 ημέρες ζωής του κουταβιού ξέρει τι προσωπικότητα θα έχει κι αναλόγως προτείνουμε το κατάλληλο κουτάβι για κάθε σπίτι. Για εμάς είναι ζωτικής σημασίας αυτό για να υπάρχει μια αρμονική συμβίωση του ζώου με το παιδί. θα ήθελα να κλείσω τονίζοντας ότι ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί επιθετική συμπεριφορά σκύλου της συγκεκριμένης φυλής προς τον άνθρωπο.


φωτογραφίες από προσωπικό αρχείο
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.