Αν στα ντεφιλέ για τον Χειμώνα 2015-2016 παρατήρησες αρκετό μαύρο “παρέα” με στοιχεία στυλιστικής αυστηρότητας, είναι γιατί η μόδα ξαναθυμήθηκε το trend Victoriana!

Η μόδα της βικτωριανής εποχής φαντάζει μάλλον «πένθιμη» καθώς οι εύπορες αστές κατά τη διάρκεια της βασιλείας της αγέλαστης βασίλισσας Βικτωρίας (1837-1901) ντύνονταν αποκλειστικά με σκούρα χρώματα και μακριά, αυστηρά φορέματα, ίσως τηρώντας τους κοινωνικούς κανόνες πένθους σε μια εποχή με επιδημίες, πολέμους, αυξημένη παιδική θνησιμότητα και όχι ιδιαίτερα υψηλό προσδόκιμο ζωής. Ίσως όμως και λόγω μίας περίεργης εμμονής με τον θάνατο, πράγμα που φαίνεται μεταξύ άλλων και από τα εντυπωσιακά ταφικά μνημεία, την τεράστια άνθηση του πνευματισμού και του κάθε είδους αποκρυφισμού. Οι κυρίες της βικτωριανής εποχής προκειμένου να δώσουν μία ιδιαίτερη νότα στα ενδύματά τους χρησιμοποιούσαν ακριβά υφάσματα, αραχνοΰφαντα πέπλα, ενώ προσέθεταν δαντέλες, πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους.

victoriana1
Paul & Joe – Alberta Ferretti – Valentino

Και επειδή η μόδα ως γνωστόν κάνει κύκλους, μετά τον «Μαύρο Κύκνο» και την επέλαση της δαντέλας, μετά το μαύρο χρώμα και το preppy λουκ, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και για αυτή την αμιγώς αυστηρή μόδα η οποία άντλησε έμπνευση από αυτή τη βικτωριανή εποχή, με μαύρες δαντελένιες ζιβάγκο, με φούστες από βαριά υφάσματα, με πλισέ μεταξωτά, με αποχρώσεις του μωβ, του βαθύ γκρι και με μικρές διαφάνειες σε γοητευτικά σημεία του γυναικείου σώματος, όπως οι ώμοι και η μέση.

victoriana2
Givenchy – Alexander MacQueen – Emilio Pucci

Η «πένθιμη» αισθητική αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά trends του Χειμώνα και αυτό είναι πράγματι εξαιρετικά ενδιαφέρον, μυστήριο, κομψό, και αν το σκεφτείς, άκρως αισθησιακό, αφού κρύβει μια “αβάστακτη” αντίφαση: την αντίφαση μεταξύ της ευαισθησίας και της αγριότητας της θηλυκότητας.