«Ένας κριτικός που φοβούνται όλοι, μια ψυχρή γκαλερίστα και μια φιλόδοξη βοηθός αρπάζουν τα έργα ενός καλλιτέχνη που απεβίωσε πρόσφατα-με ολέθριες συνέπειες». Με αυτό τον τρόπο το Netflix μας δίνει μια μικρή γεύση για τη νέα ταινία Velvet Buzzsaw και μας προετοιμάζει για ένα συνονθύλευμα τέχνης και τρόμου. Ο Jake Gyllenhaal έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Υποδύεται τον διάσημο κριτικό τέχνης Morf Vandewalt, που όλοι οι καλλιτέχνες κάνουν τα πάντα για να τον εντυπωσιάσουν.

Όλα βαίνουν καλώς μέχρι που η Josephina (Zawe Ashton), βοηθός της Rhodora Haze (Rene Russo), μιας αυστηρής ιδιοκτήτριας γκαλερί, ανακαλύπτει τα πορτρέτα ενός καλλιτέχνη, που πέθανε πρόσφατα. Εντυπωσιασμένες από την παραστατικότητα των έργων προσπαθούν να τα οικειοποιηθούν αποκρύπτοντας τον αληθινό δημιουργό τους. Στο «παιχνίδι» μπαίνει και ο Μorf που μένει έκθαμβος από τα χρώματα, τις παραστάσεις και τις λεπτομέρειες των πορτρέτων. Απώτερος σκοπός όλων, φυσικά, είναι να συνεργαστούν και να ωφεληθούν οικονομικά από αυτά χωρίς να αποκαλυφθεί το παράνομο σχέδιό τους.

Πράγματι, τα έργα αυτά «κερδίζουν» τους πάντες. Τότε αρχίζουν να συμβαίνουν κάποια ανεξήγητα περιστατικά που κατά έναν περίεργο τρόπο συνδέονται όλα με τους συγκεκριμένους πίνακες. Πιο συγκεκριμένα, αρχίζουν να «ζωντανεύουν» με τρομακτικό τρόπο στα μάτια του Morf. Και καταστρέφουν όποιον έρχεται σε επαφή μαζί τους.

Συνεπώς, η ταινία περιλαμβάνει αρκετές σκηνές τρόμου και αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε κοιτώντας τους πίνακες, οι οποίοι προσδίδουν κάτι μυστηριώδες και απόκοσμο.

Αυτό που μας εντυπωσιάζει περισσότερο είναι η καταπληκτική ερμηνεία του Jake Gylenhaal. Καθώς επίσης και η «παρέλαση» γνωστών και αξιόλογων ονομάτων της υποκριτικής, όπως της Rene Russo,της Toni Collette και φυσικά του John Malcovich.

Σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας είναι ο Dan Gilroy. Σε συνέντευξη του στο Vanity Fair εξομολογήθηκε ότι αποφάσισε να γράψει το συγκεκριμένο σενάριο τρόμου όταν επισκέφτηκε μια γκαλερί στην Νέα Υόρκη. Περιπλανώμενος μόνος του στον τεράστιο χώρο της γκαλερί λίγες μέρες θεώρησε ότι το συγκεκριμένο location ήταν το καταλληλότερο για να γυριστεί μια ταινία τρόμου.

Τέλος, η ταινία αποτελεί τη δεύτερη συνεργασία των ηθοποιών Jake Gylenhaal και Rene Russo μετά το Nightcrawler. Αποδεικνύει τις καλές τους σχέσεις και τον θαυμασμό που τρέφει ο ένας για τον άλλο.

Η ταινία προβάλλεται από 1 Φεβρουαρίου στο Netflix.


featured image: Junkee