Δεν είναι λίγες φορές που σκέφτεσαι την ημέρα που σε περιμένει στο γραφείο. Όχι από την άποψη του φόρτου εργασίας, αλλά από το περιβάλλον που υπάρχει. Και ποιος δημιουργεί το περιβάλλον; Οι άνθρωποι. Οι σχέσεις με τους συναδέλφους σου είναι αυτές που φτιάχνουν ή χαλάνε την ημέρα σου σε ένα μεγάλο ποσοστό. Ανθρώπινα χαρακτηριστικά όπως η διάθεση για συνεργασία, η κατανόηση, η ακεραιότητα, η επικοινωνία είναι απαραίτητα για την εξασφάλιση μιας καλής πορείας στην επαγγελματική σου ζωή. Όχι μόνο η εμπειρία στο αντικείμενό σου ή η σκληρή δουλειά. Η βελτίωση των σχέσεων με τους συναδέλφους σου απαιτεί προσπάθεια, αλλά αξίζει τον κόπο.

Πάρε παρακάτω μερικές απλές ιδέες για το πώς μπορείς να αλλάξεις τη σκέψη και τη συμπεριφορά σου, ώστε να πετύχεις τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τους συναδέλφους σου.

Γίνε καλός ακροατής

Οι άνθρωποι οι οποίοι είναι καλοί ακροατές δημιουργούν πιο καλές σχέσεις με τους άλλους. Σε αντίθεση με εκείνους που μοιάζουν πολυάσχολοι, χωρίς χρόνο να εστιάσουν σε μια συζήτηση. Ό,τι ισχύει στις φιλικές σχέσεις, το ίδιο και στις εργασιακές. Άκου αυτά που έχουν να σου πουν οι συνάδελφοί σου και μια συμβουλή είναι να επαναλαμβάνεις με λίγα λόγια την ουσία των λεγομένων τους, πριν απαντήσεις. Έτσι, και θα δείξεις ότι ακούς πραγματικά και θα δώσεις μια ουσιαστική απάντηση, εμπνέοντας τους εμπιστοσύνη.

Σκέψου ανοιχτά

Όταν πρόκειται για δουλειά, κοίταξε πέρα από τα όρια του διπλανού σου γραφείου, του ορόφου σου ή των ομάδων. Επιχείρησε να συνομιλήσεις με ανθρώπους από άλλα τμήματα οι οποίοι μπορεί να φέρουν μια νέα προοπτική σε ένα παλιό πρόβλημα.

Όταν ο Steve Jobs ήταν στην Pixar, ξανασχεδίασε τα γραφεία της εταιρίας προκειμένου να διευκολύνει τις προσωπικές σχέσεις των υπαλλήλων μεταξύ τους. Αναγνωρίζοντας τη σημασία αυτών των τυχαίων αλληλεπιδράσεων.

Γνωστοποίησε αυτά που μπορείς να κάνεις στους συναδέλφους σου

Βεβαιώσου ότι οι άλλοι άνθρωποι στο εργασιακό σου περιβάλλον, ειδικά εκείνοι με τους οποίους έρχεσαι πιο πολύ σε επαφή, ξέρουν τι μπορείς να κάνεις. Προθυμοποιήσου να βοηθήσεις σε κάτι, πες τη γνώμη σου με τη σιγουριά που σου έχουν δώσει η εμπειρία και η σκληρή δουλειά σου. Μίλα για ιδέες που έχεις ώστε να απλοποιηθούν διαδικασίες που θα βελτιώσουν την αποδοτικότητα του καθενός ξεχωριστά, αλλά και ολόκληρης της επιχείρησης.

Μην ξεχνάς: Τα θετικά vibes στον χώρο εργασίας ή και έξω από αυτόν καταλήγουν να είναι επωφελή για όλους.

Δες ακόμα: 9 πράγματα που διεκδίκησαν οι Ευρωπαίοι και έχουν την τέλεια ισορροπία μεταξύ οικογένειας και εργασιακής ζωής


featured image: Fist Bump Corporate Colleagues Teamwork Office Concept