Κάθε μέρα για έναν μήνα κατέγραφα κάθε ευρώ που ξόδευα. Προσπαθούσα να έχω σε τέλειο έλεγχο τα οικονομικά μου. Ξέρω τι σκέφτεσαι. Το πόσο ακραίο είναι. Δεν έχεις άδικο. Γιατί όχι μόνο κατέγραφα το κάθε έξοδο, κρατούσα κάθε απόδειξη, κρατούσα σημειώσεις στο κινητό μου και τραβούσα βίντεο τον εαυτό μου όσο ψώνιζε. 

Αν πήγαινα για καφέ και έπαιρνα έναν αρκετά ακριβό latte, το σημείωνα. Αν πήγαινα για καλλυντικά και ξόδευα τον μισό μου μισθό, το σημείωνα και αυτό. 

Αυτό με έκανε να αναθεωρήσω και να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτομαι. Και δεν θα στο κρύψω, ήταν δύσκολο. 

Το να καταγράφεις τα έξοδά σου είναι σαν να μετράς κάθε θερμίδα που καταναλώνεις. Και οι δύο πράξεις σε κάνουν να αναρωτιέσαι σχετικά με τις αποφάσεις που παίρνεις. Και τα δύο συνήθειες μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου αλλά αυτό εξαρτάται μόνο από εσένα. 

Ορίστε 5 πράγματα που έμαθα αφού άρχισα να καταγράφω τα οικονομικά μου:

1. Καταγράφοντάς τα, παίρνουν σάρκα και οστά

Το να χρησιμοποιώ μία από εκείνες τις εφαρμογές που υπολογίζουν τα οικονομικά σου, δεν βοήθησε ιδιαίτερα. Όταν άρχισα να σημειώνω τα έξοδα, τότε κατάλαβα πόσα χρήματα ξόδευα. Το να βλέπεις το σύνολο των χρημάτων που ξοδέψεις στο τέλος του μήνα, δεν σου χτυπάει κάποιο καμπανάκι. Τι γίνεται όμως όταν βλέπεις αυτά που ξοδεύεις εκείνη τη στιγμή; Τότε είναι που αναρωτιέσαι αν πραγματικά άξιζε να ξοδέψεις αυτά τα χρήματα. 

2. Ένιωσα ενοχές. Πολλές ενοχές!

Μέσα σε αυτές τις 30 μέρες, βγήκαν περισσότερα έξοδα από αυτά που είχα υπολογίσει. Ακόμα όμως κι έτσι, δεν μπορούσα να παραδεχτώ ότι ξόδευα επιπλέον λεφτά σε πράγματα που δεν χρειαζόμουν. Προσπαθούσα να πείσω τον εαυτό μου πώς απλώς έκανα κάποια δώρα στον εαυτό μου, αντί να κρατήσω τα χρήματα και να τα επενδύσω για το μέλλον μου. 

3. Ένας μήνας δεν αρκεί για να καταλάβεις τις συνήθειές σου

Κάθε μήνα έχω τα βασικά έξοδα, όπως το ενοίκιο, τους λογαριασμούς και την ασφάλεια ζωής και υγείας. Μετά από αυτά ξεκινούσε ο κατήφορος στον οικονομικό τομέα. Όταν άρχισα να καταγράφω τα έξοδα, πίστεψα ότι μπορώ να αλλάξω. Δεν αφήσω άλλον μήνα να περάσει έτσι. Αν θέλω όμως να εδραιώσω αυτές τις αλλαγές στη ζωή μου, ένας μήνας δεν αρκεί. Προτείνω τουλάχιστον ένα εξάμηνο. 

4. Πρέπει να ενισχύσω τις οικονομίες μου

Το καλύτερο κομμάτι του να υπολογίζεις τα έξοδά σου είναι το να μπορείς να συντονίζεις τα έξοδα και τα έσοδα. Ο δικός μου συντονισμός συμπεριλάμβανε έξοδα για ταξίδια, ρούχα και τυχόν ανάγκες που μπορεί να προέκυπταν. Αυτό όμως προϋπόθετε το να ελαττώσω τα έξοδα σε εστιατόρια και διασκέδαση. 

5. Αξίζει! 

Όταν κάποιος διαβάζει ένα άρθρο σχετικά με κάτι που άλλαξε την ζωή κάποιου δραστικά, αναρωτιέσαι αν τελικά άξιζε τον κόπο. Σε αυτό το ερώτημα, έχω να σου πω πως “ναι”. Αν προσπαθείς να μείνεις εντός budget μέσα στον μήνα, αυτό είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Πρέπει να ξέρεις πώς θα σου ανοίξει τα μάτια. Όταν μιλάμε για οικονομικά, οτιδήποτε σε προτρέπει να μείνεις εντός budget αξίζει τον κόπο. 

Τι περιμένεις, λοιπόν;

Πηγή: popsugar.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου Φωτογραφίες: My Domaine