Τα τελευταία χρόνια ανά τον κόσμο οι άνθρωποι υιοθετούν πιο οικολογικές λύσεις για πολλές καθημερινές τους συνήθειες. Ανάμεσα σ’ αυτές κατά κάποιο τρόπο κατατάσσονται και οι πιο «πράσινες» επιλογές στην ομορφιά, όπως είναι τα cruelty free και vegan προϊόντα. Όλο και πιο συχνά βλέπουμε εταιρίες κολοσσούς να ακολουθούν αυτόν τον δρόμο όλο και πιο συχνά.

Παρακάτω θα μάθεις τι ακριβώς είναι τα cruelty free και vegan προϊόντα και ποιες οι διαφορές τους.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των cruelty free και vegan προϊόντων;

Τα vegan προϊόντα είναι αυτά που δεν περιέχουν ζωικά συστατικά ή ζωικά υποπροϊόντα. Για παράδειγμα σε vegan προϊόντα δε θα βρεις  μέλι, κερί μελισσών, ζελατίνη, ζωικό λίπος κλπ.

Τα cruelty free προϊόντα είναι αυτά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα πριν τεθούν για πώληση. Ένα προϊόν δεν είναι απαραίτητο ότι συνδυάζει και τα δυο. Μπορεί ένα προϊόν να είναι vegan και να έχει δοκιμαστεί σε ζώα, όπως και ένα cruelty free προϊόν να περιέχει ζωικά συστατικά.

Πώς θα ξεχωρίσεις αν κάποιο προϊόν είναι νόμιμα cruelty free και vegan;

Μπορείς να κάνεις μια αναζήτηση στο PETA’s Beauty Without Bunnies Program. Εκεί θα βρεις όλες τις εταιρίες και τα προϊόντα που υπάρχουν σε κάθε κατηγορία.

Ωστόσο από χώρα σε χώρα οι κανονισμοί αλλάζουν. Για παράδειγμα, ακόμα και αν μια εταιρεία δεν βλάπτει ζώα, από τους νόμους που έχουν θεσπιστεί σε κάποιες χώρες όπως η Κίνα, μπορεί να γίνει από μια άλλη εταιρία δοκιμή σε αυτά, αν πρόκειται να πουληθούν εκεί.

Ποια είναι τα προνόμια που θα σε ωφελήσουν σαν καταναλώτρια αν τα επιλέξεις;

Αυτού του είδους τα προϊόντα είναι πιο ασφαλή και πιο ελαφριά για το δέρμα, κάτι που είναι πολύ καλό για τις ευαίσθητες επιδερμίδες ή αυτά που έχουν την τάση να εμφανίζουν προβλήματα, σε αντίθεση με τα προϊόντα με ζωικά συστατικά. Κάποια από αυτά περιέχουν μάλιστα επικίνδυνα χημικά, μέταλλα και άλλες βαριές επεξεργασμένες ουσίες, που μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα και να φράξουν τους πόρους. Επίσης αν είσαι αλλεργική στη γλουτένη, θα αγαπήσεις τα gluten-free vegan προϊόντα.

Επιπλέον τα makeup προϊόντα μπορεί να σου δώσουν μια πολύ πιο φυσική, υγιεινή όψη λόγω των λιγότερο χημικώς επεξεργασμένων συστατικών που περιέχουν. Αυτό συμβαίνει γιατί σε πολλές vegan φόρμουλες υπάρχουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, που επιδιορθώνουν, ενυδατώνουν και αναζωογονούν το δέρμα. Όπως συμβαίνει και με την διατροφή σου, έτσι και στην επιδερμίδα σου, όσο πιο φυσικά προϊόντα επιλέγεις τόσο το καλύτερο.

Είναι τα φυσικά και οργανικά; 

Οι όροι φυσικό και οργανικό προϊόν δεν εξασφαλίζουν ότι αυτό θα είναι και vegan. Παρόλα αυτά τα προϊόντα ομορφιάς, μπορεί να είναι ακριβά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.

Ανεξαιρέτως ποια είναι η άποψή σου για τα vegan προϊόντα ομορφιάς, να ξέρεις ότι αυτό το «κίνημα» μεγαλώνει και ήρθε για να μείνει! Οπότε δεν υπάρχει πιο κατάλληλη στιγμή για να μάθεις πράγματα γύρω από αυτό.

featured image: Byrdie