Ο βασικός λόγος να προτιμήσεις να κάνεις στην άμμο την επόμενη προπόνησή σου

Υπάρχουν πολλά οφέλη όταν γυμνάζεσαι σε εξωτερικούς χώρους. Για παράδειγμα, ο καθαρός αέρας και η ομορφιά του περιβάλλοντος, που κάνουν καλό στο μυαλό και το σώμα σου. Συγκεκριμένα η παραλία, όμως, προσφέρεται για εξαιρετικά αποτελεσματικές προπονήσεις, κάτι που οφείλεται στην άμμο. Το αμμώδες έδαφος σε βοηθάει να γυμναστείς έξυπνα και αποδοτικά σε λιγότερο χρόνο από ότι συνήθως. Πως; Διάβασε το κείμενο που ακολουθεί:

Τι κερδίζεις στην προπόνηση εξαιτίας της αστάθειας στην άμμο

Πράγματι, είναι δύσκολο να μετακινηθείς στην άμμο. Υπάρχει μεγαλύτερη αστάθεια σε σχέση με σκληρότερες επιφάνειες, όπως η άσφαλτος, το γρασίδι ή ο χωματόδρομος. Ενώ όμως αυτή η απαλότητα μειώνει την επίδραση των κραδασμών στο σώμα, απαιτεί να καταβάλλεις μεγαλύτερη προσπάθεια σε κάθε βήμα.

Αυτό φάνηκε και σε μια μικρή μελέτη Αυστραλών ερευνητών. Εκεί διαπιστώθηκε η ενέργεια που δαπανάται κατά την άσκηση στην άμμο. Βρέθηκε πως είναι έως και 1,6 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της άσκησης στο γρασίδι.

Υπάρχει, όμως, και άλλο όφελος, επειδή ακριβώς η άμμος είναι εγγενώς ασταθής. Οι μικρότεροι σταθεροποιητικοί μύες σε όλο το σώμα - ιδιαίτερα στα πόδια σου - πρέπει να εργάζονται υπερωρίες. Μόνο έτσι μπορούν να σε κρατήσουν σταθερή. Το αποτέλεσμα: Η καύση περισσότερων θερμίδων. Με λίγα λόγια, όχι μόνο γυμνάζεις καλύτερα όλο το σώμα. Αλλά χάνεις πιο εύκολα βάρος, αφού καις λίπος. Σε σύγκριση πάντα με την προπόνηση σε πιο σταθερό έδαφος.

Τι είναι καλό να προσέχεις

Εάν έχεις διάθεση για cardio, πήγαινε στην πλησιέστερη παραλία. Είτε αφήσεις τα παπούτσια σου στο αυτοκίνητο, είτε τα κρατήσεις φορεμένα είναι το ίδιο. Η παραπάνω μελέτη έδειξε παρόμοια μεταβολικά οφέλη. Απλά στην περίπτωση που μείνεις ξυπόλητη πρόσεχε μη πας ώρες που καίει ο ήλιος, άρα και η άμμος.

Κάτι ακόμη που πρέπει να έχεις υπόψη, για να διαχειριστείς σωστά τον ρυθμό και την κούραση σου: Όσο πιο κοντά βρίσκεσαι στο νερό, τόσο πιο σκληρή θα είναι η άμμος. Άρα, τόσο πιο εύκολο θα είναι το τρέξιμο σου.

Τέλος, προσπάθησε να μην περιορίσεις την προπόνηση στην άμμο μόνο σε αερόβια άσκηση. Η ίδια αστάθεια που κάνει το τρέξιμο πιο δύσκολο, θα κάνει πιο αποδοτική και μια προπόνηση ενδυνάμωσης. Διάλεξε ασκήσεις με το βάρος του σώματός σου ή ένα λάστιχο για αντίσταση, πάρε μαζί σου μια πετσέτα και ξεκίνα!

featured photo: unsplash
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.