Τα προφυλακτικά είναι μια από τις καλύτερες μορφές αντισύλληψης. Στατιστικά το προφυλακτικό μπορεί να προλάβει μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη καθώς και τη  μετάδοση νοσημάτων σε ποσοστό 99%. Πάντα φυσικά με την προϋπόθεση ότι δεν θα σπάσει!

Αν βγάλεις από την εξίσωση την πιθανότητα του ελαττωματικού προϊόντος, 9 στις 10 φορές το λάθος είναι μάλλον ανθρώπινο και μπορεί να προκαλέσει φθορές στο προφυλακτικό με αποτέλεσμα αυτό να σπάσει.

Ημερομηνία λήξης

Η διάρκεια ζωής ενός προφυλακτικού είναι τα 3-5 χρόνια. Ωστόσο συχνά πολλοί παραμελούν να το τσεκάρουν πριν την επαφή. Να θυμάσαι πάντα να τσεκάρεις είτε εσύ είτε ο σύντροφος σου την ημερομηνία λήξης.

Δεν είναι σωστά αποθηκευμένο

Η θερμότητα καταστρέφει τα προφυλακτικά από λάτεξ, επομένως δεν πρέπει να φυλάσσονται σε ζεστό μέρος, όπως ας πούμε το πορτοφόλι. Προτίμησε το ντουλάπι φαρμάκων ή το κομοδίνο σου.

Δεν γίνεται σωστή τοτοθέτηση

Πολλές φορές η τοποθέτησή του προφυλακτικού κυρίως λόγω βιασύνης δεν γίνεται σωστά. Ειδικά στα νεαρά ζευγάρια η λάθος τοποθέτηση είναι η πρώτη αιτία φθοράς του προφυλακτικού.

Λάθος μέγεθος

Εάν το προφυλακτικό είναι πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο, μπορεί να φθαρεί, γι’ αυτό είναι καλό ο σύντροφός σου να πειραματιστεί με προφυλακτικά διαφορετικού μεγέθους για να έχει μια άνετη εφαρμογή — όχι πολύ σφιχτό και όχι πολύ χαλαρό.

 Σφιχτός κόλπος

Ορισμένες γυναίκες έχουν από την φύση τους ιδιαίτερα σφιχτούς μύες στον κόλπο που μπορεί να φθείρουν το προφυλακτικό εξαιτίας της έντονης τριβής. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η χρήση λιπαντικού κατάλληλο για προφυλακτικά.

Λάθος λιπαντικό

 Εάν χρησιμοποιείς προφυλακτικά από λάτεξ, τα λιπαντικά με βάση το λάδι μπορεί να αποδυναμώσουν το καουτσούκ και να προκαλέσουν σκίσιμο, επομένως προτίμησε μόνο λιπαντικά με βάση το νερό.

Είναι ίσως περιττό να το αναφέρω, αλλά να θυμάσαι πως η χρήση προφυλακτικού είναι πάντα απαραίτητη και αν ο σύντροφός σου αρνηθεί να χρησιμοποιήσει για οποιονδήποτε λόγο, μπορείς πάντα να αρνηθείς την επαφή. Το σώμα σου το ορίζεις εσύ και είσαι εσύ που πρέπει να φροντίσεις πρώτη για την προστασία του.