Και τα βάρη και τα λάστιχα αντίστασης είναι πολύ αποτελεσματικά εργαλεία για τη γυμναστική σου. Και τα δύο θα σε βοηθήσουν να ενισχύσεις και να ενδυναμώσεις τους μυς σου και παράλληλα, να κάψεις θερμίδες. Και τα δύο είναι σούπερ αποτελεσματικά.

Σαφώς και μπορείς να χρησιμοποιείς και τα δύο στη γυμναστική σου ρουτίνα, αλλά αν ακολουθείς ειδικό πρόγραμμα γυμναστικής, τότε ίσως θα πρέπει να αξιοποιήσεις ένα από τα δύο. Το ποιό εξαρτάται από το είδος άσκησης, που ακολουθείς και τι θέλεις να πετύχεις.

Σε γενικές γραμμές, οι διαφορές είναι μικρές.

Ας τα δούμε λοιπόν, αναλυτικά.

Βάρη, τα κλασικά.

Στην κατηγορία αυτή, υπάρχουν οι κλασικές εκδοχές, η μπάρα δηλαδή, αλλά, και οι πιο νέες, όπως τα kettlebells και τα dumbbells. Κι ακριβώς λόγω αυτής της ποικιλίας, τόσο σε βάρος όσο και σε είδος, είναι και πιο κατάλληλα σε περισσότερες ασκήσεις.

Τα kettlebells είναι ιδανικά για πιο δυναμικές και εκρηκτικές ασκήσεις, ενώ τα dumbbells μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πιο αναερόβιες ασκήσεις.

Από άποψη ενδυνάμωσης, τα βάρη είναι πολύ αποτελεσματικά, αφού εξασκούν τη δύναμή και χτίζουν τους μυς σου. Επίσης, εξασκείς τη σταθερότητα και την ισορροπία του σώματος σου, βελτιώνοντας σημαντικά τη στάση του.

Γενικά, όποια βάρη και να διαλέξεις, θα πρέπει να προσέξεις πολύ τη στάση του σώματός σου και να μην “φορτώνεις” περισσότερα απ΄ ότι μπορείς, για να μην τραυματιστείς. Καλό είναι, όταν κάνεις βάρη και ειδικά μπάρα, να είναι και κάποιος μαζί σου, για να σε βοηθήσει αν χρειαστεί.

Επίσης, θα πρέπει να ξεκινήσεις αρχικά με λίγα βάρη και σταδιακά να αυξάνεις, καθώς μπορεί να τραυματίσεις τη μέση σου ή ακόμα χειρότερα.

Ακόμη ένα αρνητικό είναι, ότι τα βάρη είναι δύσκολο να μετακινηθούν και να σε ακολουθήσουν σε ταξίδια ή διακοπές, ενώ από οικονομικής άποψης είναι σαφώς πιο ακριβά από τα λάστιχα.

Λάστιχα, τα μοντέρνα.

Ποιος θα φανταζόταν ότι, ένα απλό λάστιχο θα μπορούσε να είναι τα βασικό εργαλείο της καθημερινής σου προπόνησης.

Τα λάστιχα αντίστασης είναι τα γνωστά λάστιχα γυμναστικής, που κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη, αλλά και σε διάφορα επίπεδα stretching.

Πρώτα απ΄ όλα, ταιριάζουν σε όλα τα είδη άσκησης και τα αναβαθμίζουν σημαντικά. Επίσης, τα λάστιχα παρέχουν αντίσταση σε όλη την κίνηση, την οποία μπορείς κι ελέγχεις επιτόπου, ανάλογα με το πόσο τραβάς. Έτσι, μπορείς να γυμνάσεις συγκεκριμένα μέρη του σώματος ή ακόμα κι όλο.

Συχνά τα λάστιχα χρησιμοποιούνται σε ασκήσεις αποθεραπείας και αποκατάστασης από τραυματισμούς, καθώς δεν επιβαρύνουν τις αρθρώσεις. Είναι πολύ χρηστικά, μεταφέρονται εύκολα και είναι πολύ οικονομικά.

Επίσης, με τα λάστιχα δεν μπορείς να “κλέψεις”. Αυτό το συνεχόμενο stretching δεν αφήνει το μυ να χαλαρώσει. Έτσι είναι και πιο αποτελεσματικά.

Το πρόβλημα με τα λάστιχα είναι ότι δεν είναι μετρήσιμα. Δεν μπορείς δηλαδή, να μετρήσεις τη δύναμη του stretching, παρά μόνο εμπειρικά. Υπάρχει διαφορά ακόμα και σε κάθε επανάληψη, γι΄ αυτό και θα πρέπει να είσαι συνεπής στην άσκηση κάθε φορά.

Ως προς την επικινδυνότητα, το μόνο ατύχημα, που μπορεί να συμβεί είναι να σπάσει (πράγμα σχεδόν αδύνατο) ή να εκτιναχθεί, αν δεν το έχεις τοποθετήσει σωστά.

Μπορείς λοιπόν, να δοκιμάσεις και τα δύο και να επιλέξεις ποιο σου ταιριάζει καλύτερα.