Εάν νιώθεις να χάνεσαι μέσα στον ψηφιακό κόσμο και θεωρείς ότι η τεχνολογία δε σε βοηθάει, παρά μόνον σε δυσκολεύει, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις! Σου έχουμε τα απαραίτητα tips για την οργάνωση της ψηφιακής ζωής, που σίγουρα θα εξοικονομήσουν χρόνο για την… πραγματική!

  1. Γενική… ψηφιακή!

Ήρθε η ώρα να κάνεις μια γενική καθαριότητα… στον υπολογιστή σου! Βάζω στοίχημα ότι στον σκληρό σου δίσκο έχεις πάνω από 2 gigabytes άχρηστων προγραμμάτων και αρχείων που ούτε εσύ δε θυμάσαι πότε αποθηκεύτηκαν!

Ρίξε μια ματιά στα έγγραφα σου και προσπάθησε να ξεχωρίσεις ποια σου είναι απαραίτητα και ποιά όχι, όπως ακριβώς θα έκανες και με τα παλιά σου ρούχα ή αντικείμενα! Δεν είναι ανάγκη να διαγράψεις τα πάντα. Οτιδήποτε πιστεύεις ότι σου είναι απαραίτητο, μπορείς να το κρατήσεις σε back up, σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ή ακόμη καλύτερα, σε πολλά μικρά, χαριτωμένα φλασάκια (ναι, είμαστε και γυναίκες πάνω από όλα!).

Δοκίμασε να κάνεις μια ανασυγκρότηση δίσκου, ώστε να απελευθερώσεις όσο περισσότερο χώρο γίνεται. Και από εδώ και στο εξής υποσχέσου στον εαυτό σου ότι δε θα αποθηκεύσεις τίποτα χωρίς να το καταχωρήσεις στον ανάλογο φάκελο!

  1. Ώρα για Unsubscribe!

Μη λυπάσαι το κουμπάκι στο τέλος των ενοχλητικών ή αδιάφορων διαφημιστικών e-mails. Μπορείς να μην είναι όλες οι προσφορές που έρχονται άχρηστες, αλλά πόσα ακόμη newsletter για έξυπνους λεμονοστύφτες και μαγικά ματζούνια έχεις σκοπό να διαβάσεις;;;;

Η διαδικασία απεγγραφής δεν είναι χρονοβόρα και μπορεί να σε σώσει από πολλά spam αλλά ακόμη και επικίνδυνα για τον υπολογιστή σου mails. Συχνά αρκεί το πάτημα ενός κουμπιού, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να δώσεις και την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για επαλήθευση.

Πλέον υπάρχουν αρκετές εφαρμογές αλλά και sites, όπως το UnrollMe.com, που θα σε βοηθήσουν στο σχέδιο “απεγγραφή”, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τον κόπο και τον χρόνο που απαιτείται!

  1. Weve got a plan!

Όποια και αν είναι τα σχέδια σου, ήρθε η ώρα να τα οργανώσεις και αυτά… ψηφιακά! Βάλε τέλος στον πανικό του γραφείου και την ατελείωτη χαρτούρα που το μόνο που καταφέρνει είναι να σε δυσκολεύουν.

Πέτα τα post-it χαρτάκια και ξεκίνα να χρησιμοποιείς digital notes στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σου ή ακόμη και ψηφιακά οργανογράμματα στο tablet και στο κινητό!

Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις σου, τα ραντεβού σου, αλλά και η παρουσία σου στα social media, μπορούν να μπουν σε τάξη με ελάχιστα κλικς. Με μία απλή αναζήτηση στο Playstore ή το App Store, μπορείς να βρεις εφαρμογές όπως τα Schedule Planner, Timetable και TimeTune που θα σου λύσουν τα χέρια!

  1. Ηλεκτρονικές Πληρωμές

Είναι πραγματικά απίστευτο το πόσο χρόνο αλλά και ενέργεια μπορείς να εξοικονομήσεις, πληρώνοντας οποιοδήποτε λογαριασμό ηλεκτρονικά. Ξέχνα την αναμονή στην ουρά, τους περίεργους υπαλλήλους και τους τσακωμούς για το ποιος θα εξυπηρετηθεί πρώτος!

Ακόμη και αν δεν είσαι αρκετά εξοικειωμένος με τις αυτόματες μηνιαίες πληρωμές και το internet banking, μπορείς να πληρώνεις κάθε μήνα τους λογαριασμούς σου με ένα κλικ. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ο υπολογιστής ή το κινητό σου και η χρεωστική σου κάρτα (η οποία θα έχει και χρήματα ε!).

Πέραν της άνεσης και της ελαστικότητας που προσφέρει, η πληρωμή λογαριασμών από το σπίτι σου είναι πάνω από όλα και ένα δείγμα οικολογικής συνείδησης. Αρκετές εταιρείες, όπως ο ΟΤΕ, προσφέρουν τη δυνατότητα να μην λαμβάνεις εκτυπωμένους σε χαρτί λογαριασμούς και να ενημερώνεσαι αποκλειστικά μέσω e-mail για το υπόλοιπο που πρέπει να εξοφληθεί.