«Αγαπώ τις γάτες επειδή απολαμβάνω να περνώ χρόνο σπίτι μου. Σιγά σιγά, αυτές γίνονται η εμφανής ψυχή του» – Jean Cocteau

Αν έχεις γάτα, γνωρίζεις καλά το συναίσθημα του να γυρίζεις σπίτι και να σε καλωσορίζει αμέσως με το που μπεις μέσα. Όταν ταξιδεύεις, σου λείπει. Έχεις συνηθίσει όλες τις παραξενιές της και τα προγράμματα σας έχουν συγχρονιστεί απόλυτα. Έχει γίνει οικογένεια σου.

Πώς μπήκαν αυτά τα κομψά αιλουροειδή πλάσματα στα σπίτια μας και τι μας προσφέρουν;

Η Ιστορία της Εξημέρωσης τους

Υπολογίζεται οτι οι γάτες ήρθαν στις ζωές των ανθρώπων περίπου 12.000 χρόνια πριν. Αρχικά, ήταν χρήσιμες για να κρατούν τα παράσιτα μακριά. Αυτό όμως μπορούσαν να το κάνουν και άλλα μικρά θηλαστικά όπως οι αλεπούδες και οι ασβοί. Τί ήταν λοιπόν αυτό που οδήγησε τους ανθρώπους στο να βάλουν τις γάτες στη ζωή τους; Ίσως να είναι η εμφάνιση τους. Με τη μικρή τους μυτούλα και τα μεγάλα στρογγυλά μάτια τους, οι γάτες μοιάζουν κατά κάποιο τρόπο με τα ανθρώπινα μωράκια. Πιο συγκεκριμένα, τα φυσικά τους χαρακτηριστικά ίσως προκαλούν τη στοργή των γυναικών, οι οποίες είναι βιολογικά προετοιμασμένες να φροντίζουν μωρά (ή πλάσματα που μοιάζουν με αυτά). Επίσης, οι γάτες είναι η πιο χαριτωμένη επιλογή για το κυνήγι των ποντικιών. Έτσι λοιπόν, ήρθαν στην καθημερινότητα μας.

Αφοσίωση

Οι γάτες, παρ’ όλο που είναι αρκετά ανεξάρτητες για να μείνουν μόνες τους για ένα διήμερο, απαιτούν μέχρι ως ένα βαθμό αφοσίωση και υπευθυνότητα. Είναι δεδομένο πως τον πρώτο καιρό, σε πιάνει πανικός. Πρόκειται για μια δέσμευση – είναι μια σχέση που θα κρατήσει τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια. Σύντομα όμως, η αγάπη που νιώθεις για τη γάτα σου θα σε κάνει να ξεχάσεις όλους τους φόβους και τις αμφιβολίες σου. Θα είσαι περισσότερο απο πρόθυμη να επενδύσεις χρόνο, ενέργεια και χρήμα για να τη φροντίσεις. Η υπευθυνότητα είναι καλή για όλους μας. Το να έχεις μια γάτα, η οποία μπορεί να είναι τόσο ανεξάρτητη όσο και να απολαμβάνει την προσοχή και φροντίδα σου, είναι η τέλεια επιλογή για μια εργαζόμενη και ανεξάρτητη γυναίκα.

Τα οφέλη της φροντίδας

Όταν έχεις μια γάτα, της προσφέρεις ένα ζεστό σπιτικό και φαγητό και αυτή σε αντάλλαγμα, σου προσφέρει την παρέα της. Βοηθά στο να αποφορτιστείς απο το άγχος της ημέρας και σε ηρεμεί. Οι γάτες μπορούν να συμβάλλουν όχι μόνο στη ψυχολογία αλλά και στη γενικότερα καλή υγεία σου. Σε ψυχολογικό επίπεδο, βοηθούν στη μείωση του στρες και της μοναξιάς ενώ αυξάνουν το αισθήμα αγάπης και εμπιστοσύνης. Γενικότερα, μειώνουν το ρίσκο εγκεφαλικού επεισοδίου, ανακοπής καρδιάς ή κάποιου άλλου καρδιακού προβλήματος. Ακόμη, μειώνουν την αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερόλη ενώ ταυτόχρονα τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κάνοντας τις γάτες ξανά cool

Η «τρελή κυρία με τις γάτες» ήταν κάποτε προσβολή. Πλέον, αυτό το στίγμα έχει χαθεί. Πρόσφατα έγινε γνωστό πως οι γάτες είναι πιο δημοφιλή κατοικίδια ζωα απο ότι οι σκύλοι. Περίπου 70-96 εκατομμύρια γάτες ζουν ως κατοικίδια στην Αμερική. Διάσημες γάτες όπως οι Grumpy Cat και Lil Bub είναι σουπερ σταρ σε εκδηλώσεις όπως SXSW, CatCon και Cat Camp. Επίσης, γνωστοί ιδιοκτήτες γάτων όπως οι Taylor Swift, Ed Sheeran, Katy Perry εκφράζουν με υπερηφάνεια την αγάπη τους προς τα αιλουροειδή μέλη της οικογένειας τους. Η επιτυχία του Youtube άλλωστε, βασίστηκε σε βίντεο με χαριτωμένα γατάκια, τον Maru να πηδά μέσα σε κουτιά και την Κeyboard Cat να παίζει μουσική.

2017-12-17

Ας το αναγνωρίσουμε, οι γάτες είναι της μόδας. Να υιοθετήσω μια γάτα; Εαν σκέφτεσαι να υιοθετήσεις μια γάτα και είσαι έτοιμη να αφοσιωθείς στη φροντίδα της, τότε αυτή ίσως να είναι μια απο τις καλύτερες αποφάσεις της ζωής σου. Σκέψου το ενδεχόμενο να υιοθετήσεις μια γάτα απο κάποιο καταφύγιο και μην ξεχάσεις να τη στειρώσεις. Μίλησε με τους υπεύθυνους εκεί σχετικά με το χαρακτήρα σου και τη ράτσα γάτας που προτιμάς ώστε να σε συμβουλέψουν κατάλληλα. Πάρε το χρόνο σου μέχρι να βρεις την ιδανική γάτα για εσένα. Αν έχεις ήδη μια γάτα την οποία υπεραγαπάς, φώναξε το ελεύθερα. Δεν υπάρχει καμία ντροπή στο να αγαπάς τρελά το χνουδωτό μέλος της οικογένειας σου.

Μετάφραση Δήμητρα Καρατζά