Όλες τις φορές που μια σειρά ή ταινία αγγίζει ένα θρησκευτικό ζήτημα, η κατάσταση γίνεται άβολη. Πολλές φορές δε θες να κρίνεις, για να μη χαραμίσεις το προτέρημα του σεβασμού και της απαξίωσης της μισαλλοδοξίας. Ωστόσο, το Unorthodox σε καλεί να το κάνεις. Κυρίως, για την αγάπη σου για τον άνθρωπο, τη γυναίκα, και όσα εκείνη πρεσβεύει.

Η mini σειρά είναι βασισμένη στο memoir της Deborah Feldman, Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots

Τη Feldman τη μεγάλωσαν οι παππούδες της μετά τη φυγή της μητέρας της από το σπίτι, και αφού έμεινε με τον -ανίκανο να τη μεγαλώσει λόγω ψυχικών ζητημάτων- πατέρα της. Μεγαλωμένη στον στενό πυρήνα της χασιδικής κοινότητας, Williamsburg, στο Μπρούκλιν, παντρεύτηκε στα 17 της χρόνια. Έγινε μητέρα στα 19 της. Έπειτα, μετά από πιέσεις, εκείνη και ο σύζυγός της μετακόμισαν μακριά από την κοινότητα. Ούσα ήδη όμως σε κόντρα με όλους τους σκληροπυρηνικούς κανόνες και νουθετήσεις με τις οποίους γαλουχήθηκε, τον εγκατέλειψε, και αποφάσισε να ζήσει μακριά με τον γιο της κόβοντας κάθε δεσμό με τις ρίζες, τους συγγενείς και τον σύζυγός της.

Αυτό περίπου θα παρακολουθήσεις και στη σειρά, απλά με κάποιες αλλαγές και προσθήκες

Η σειρά ακολουθεί την Esther, μια 19χρονη κοπέλα που εγκατέλειψε χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν τη συζυγική της στέγη, και να φύγει για τη Γερμανία. Πρακτικά, ακολούθησε την ίδια ακριβώς πορεία με τη μητέρα της, η οποία παντρεύτηκε πολύ νέα τον πατέρα της Esther. Όταν όμως συνειδητοποίησε τα προβλήματα αλκοολισμού που αντιμετώπιζε, έφυγε. Η σχέση της Esther με τη μητέρα της περνάει από αρκετά σκαμπανεβάσματα, αποδεικνύοντας πόσο καταπιεστικό είναι ένα τόσο σκληροπυρηνικό θρησκευτικό περιβάλλον για μια νέα γυναίκα που αναγκάζεται να αναλάβει ρόλους μητέρας και συζύγου στα τελευταία χρόνια της εφηβείας.

https://www.youtube.com/watch?v=-zVhRId0BTw

Μέσα από πολλά flashabacks, ο θεατής καταφέρνει να ανακαλύψει όλα όσα η Esther αναγκάστηκε να εγκαταλείψει για να κάνει τον εξίσου νέο σύζυγό της να νιώσει “βασιλιάς”

Επίσης, και πόσα είναι τα κενά που έχει κανείς από σκοπιάς ερεθισμάτων και προσλαμβανουσών όταν αφήνει τη ζωή του εξ ολοκλήρου στα χέρια άλλων. Ναι, μπορεί η Esther να καταφέρνει να φύγει και να κυνηγήσει την αγάπη της για τη μουσική τόσο μακριά από τον τόπο που μεγάλωσε, αλλά είναι εμφανές πως το να αφήσει πίσω της όλα όσα της έχουν μάθει να πιστέψει είναι δύσκολο. Ευτυχώς, όμως, όχι ακατόρθωτο.

Σε όλη τη διάρκεια των σκηνών που αφορούν τη νέα της ζωή είναι εμφανές το πόσο καινούργια της φαίνονται όλα. Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι η σειρά της αφύπνισης και των πρώτων φορών. Μια απόλυτη αντιστροφή του τι καλείται μια γυναίκα να μάθει πρώτα στην πορεία της ζωής της. Οι νέοι της φίλοι στο Βερολίνο έχουν πλήρη γνώση του internet, του σεξ και της ηλεκτρονικής μουσικής στα 19 τους. Από την άλλη, η Esty έχει κάνει ήδη ένα γάμο, έχει διαχειριστεί μια πεθερά, τα κουτσομπολιά μιας μικρής κοινωνίας και έναν σύζυγο.

Unorthodox η μίνι σειρά που αποδεικνύει πως η αλλαγή δεν είναι εύκολη, αλλά ούτε και ακατόρθωτη
Watch & Chill

Πρόκειται για έναν ακόμα κακοποιητικό, καταπιεστικό σύζυγο;

Με έναν παράξενο τρόπο, στο Unorthodox δεν αντιπαθείς κανέναν. Δεν μπαίνει κάποιος ρόλος στα παπούτσια του “κακού”. Η Esther είναι ή μάλλον νιώθει αναγκασμένη να ικανοποιεί τον σύζυγό της. Ωστόσο όχι από εκείνον. Η γεύση που σου αφήνει ο Yanky ακόμα και στις τελευταίες σκηνές της σειράς είναι εκείνη της μη ευκαιρίας. Πρόκειται για ένα νέο αγόρι που έχει “ρουφήξει” ό,τι πληροφορία του έχει δοθεί χωρίς να την αμφισβητήσει ποτέ. Χωρίς να έχει την παραμικρή αντίδραση, αδιαφορώντας πάντα για εκείνη τη φωνή μέσα του που διψούσε για ζωή.

Η ιστορία του Yanky και της Esther δεν είναι μια τυπική ιστορία αγάπης. Δε σου γεννάει ανάγκες για “μαζί” και επανασυνδέσεις. Στεναχωριέσαι απλώς για εκείνον που δεν είχε την ευκαιρία ή ίσως τη μη καταπιεσμένη θέληση της Esty να εγκαταλείψει τα δεσμά της και να μη γυρίσει ποτέ πίσω.

featured image: Get Popular News