Ο γαλλικός κινηματογράφος έχει μια φινέτσα που προσωπικά με γοητεύει. Ο συγγραφέας (Un homme ideal) είναι ένα ιδιαίτερα κομψό και γεμάτο αγωνία ψυχολογικό θρίλερ που “πατάει” πάνω στην επιφανειακά αθώα οικειοποίηση μιας ξένης ταυτότητας για να καταλήξει σε μια εφιαλτική παγίδα που η μόνη διέξοδος όταν τα περιθώρια στενεύουν, είναι ο μονόδρομος του εγκλήματος.

Το φιλμ έχει γυριστεί στην κοσμοπολίτικη Γαλλική Ριβιέρα και τα ηλιόλουστα τοπία αυτού του σημείου συνάντησης όλων των υπερπλουσίων του πλανήτη είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Το ντύσιμο των πρωταγωνιστών, το ύφος των διαλόγων και ο ρυθμός της καθημερινότητας που βλέπουμε αν και αποτυπώνει το σήμερα θυμίζει παράλληλα και ταινίες μυστηρίου της δεκαετίας του 1960.

Un Homme Ideal Savoir Ville

Όσον αφορά στο σενάριο, η υπερβολή στη διαδοχή των γεγονότων από ένα σημείο και μετά καταλύει την αληθοφάνεια όμως η σκηνοθεσία του Yann Gozlan και οι πολύ δυνατές στιγμές έντασης που καταφέρνουν να μην περνάνε αδιάφορες στον θεατή, εξισορροπούν την ζυγαριά αφήνοντας ένα θετικό πρόσημο στην κινηματογραφική εμπειρία.  Ερμηνευτικά βρήκα έξοχη την εμφάνιση του ανερχόμενου Pierre Niney που ως Mathieu καταφέρνει να πείσει για τις αγνές του προθέσεις το κοινό και να το μετατρέψει σε υποστηρικτή του ακόμα και όταν η συμπεριφορά του γίνεται ακραία παραβατική. Ο 27χρονος ταλαντούχος και ιδιαίτερα sexy πρωταγωνιστής, που έχει ήδη βραβευτεί με Σεζάρ καλύτερου Α’ ανδρικού ρόλου είναι το πουλέν της γαλλικής φιλμογραφίας. Πολύ πολύ σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να τον ξαναδούμε και στην ασπρόμαυρη ταινία Frantz που θα βγει στις αίθουσες στις 20 Οκτωβρίου 2016. Θα ήθελα τέλος να σταθώ λίγο και στην ορχηστική μουσική του Cyrille Auford που ξεχωρίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας προσθέτοντας στην εικόνα ένα ιδιαίτερο ηχητικό χρώμα, αρκετή ένταση και μελωδία.  Ο Mathieu (Pierre Niney) είναι νεαρός επίδοξος συγγραφέας, που όσο αναζητά την έμπνευση κάνει περιστασιακές δουλειές. Καθώς οι ιδέες του έχουν στερέψει, βρίσκει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που έχει γράψει κάποιος άλλος, αμέσως την οικειοποιείται, τη δημοσιεύει ως δική του και έτσι κατακτά την κορυφή της διασημότητας.Ο Mathieu παντρεύεται την γοητευτική Alice (Ana Girardot) και περνάει πολύ από τον χρόνο του στην παραθαλάσσια βίλα των γονιών της στην Côte d’Azur ψάχνοντας το θέμα του επόμενου βιβλίου του.Όμως κάποιος γνωρίζει τι έχει συμβεί…

Σκηνοθεσία: Yann Gozlan, Γλώσσα: Γαλλικά, Διάρκεια: 104′, Διανομή: Filmtrade 

Πρωταγωνιστούν: Pierre Niney, Ana Girardot, Andre Marcon, Valeria Cavalli