Εαν είσαι από τους ανθρώπους που γεννήθηκαν εκεί κοντά στις αρχές του 1980 τότε θα μπορείς να θυμηθείς και μια επίδειξη τάπερ. Μαμάδες καλούσαν άλλες μαμάδες και εκείνες τις φίλες τους και όλες μαζί πίσω από τον ρόλο ”κυρίες του σπιτιού, νοικοκυρές με οικογένεια και σπίτι να φροντίσουν, κορίτσια μεγαλωμένα με βασικό μάθημα τα οικοκυρικά” στην ουσία απολάμβαναν καφέ και κέικ παίζοντας ”τα κουζινικά” σε ενήλικη εκδοχή.

tumblr_mla0y3FLAJ1qmw1oho1_1280

Η επίδειξη τάπερ ήταν ένα πάρτυ και για εμάς τα βλαστάρια, μιας και ήταν μια υπέροχη ευκαιρία να συναντήσουμε τους φίλους μας και να έχουμε μια δυο ώρες ανενόχλητοι με παιχνίδια. Είχαμε φανταστεί πως αυτά τα πλαστικά που αγοράζουν οι μαμάδες είναι το κινητό μαγαζί του κυρίου Τάπερ Γουέαρ και απλά έχει προσλάβει πολλές κοπέλες ως πωλήτριες για να προλαβαίνει. Τον σκεφτόμασταν Αμερικάνο με Κάντιλακ και δυνατό γέλιο.

Αυτή είναι μια πρώτη τυπικά συνηθισμένη επαφή με την έννοια τάπερ.

Μετά φίλε μου πήγες στο Δημοτικό και στις ημερήσιες εκδρομές είχες ένα τάπερ μαζί σου με ένα τοστ και ένα βραστό αυγό. Τα καλοκαίρια στην παραλία εκεί μέσα η μαμά σου έκρυβε τα βερίκοκα, τους γερμάδες, το κομμένο καρπούζι. Η’ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ. Πώς να μην αγαπήσεις αυτό το σκεύος  που έκρυβε τόσες λιχουδιές μου λες;

Στην εφηβεία δεν ασχολείσαι με τάπερ αλλά με πάρτι, αγόρια, κορίτσια, το μολύβι κάτω από τα μάτια -και εάν είσαι γνήσιο τέκνο των 80s- με το white musk του body shop. Τα τάπερ θα τα σκεφτείς ξανά στην φοιτητική σου ζωή. Θα πέσεις στην ανάγκη τους. Θα τα περιμένεις με το ΚΤΕΛ κάθε εβδομάδα. Θα τα αγαπήσεις ξανά έτσι όπως θα  σου αποκαλύπτονται από μέσα τους τα μπιφτέκια με πατάτες, το πατσίτσιο και τις σπανακόπιτες.

Είμαι ένα τέτοιο παιδί. Μεγάλωσα και έκανα παρέες σε επιδείξεις τάπερ, έφαγα βραστό αυγό σε εκδρομή από τάπερ και στην παραλία δοκίμασα πεπόνι με λίγη άμμο μιας και το καπάκι δεν έχει κλείσει καλά. Έμεινα μόνη μου και μετά τα ποτήρια το πρώτο μου μέλημα ήταν να έχω τάπερ. Τα συγκεκριμένα τάπερ. Τα τάπερ του κυρίου Τάπερ.

Πριν καιρό που βρέθηκα στο πατρικό μου η μαμά μου παραδέχτηκε πως είχε κάνει μια γερή εκκαθάριση και πως τα πολυκαιρισμένα πλαστικά μπολ είχαν πεταχτεί.  Βρε μαμά πέταξες την παιδική μου ηλικία χωρίς να με ρωτήσεις; Και τότε θυμήθηκε πως είχε κρατήσει ένα πράσινο, ένα κίτρινο και ένα πορτοκαλί. Μου τα έφερε για να τα πάρω μαζί μου στο σπίτι μου αφού τόσο τα αγαπάω. Πως να μην αγαπάω αυτό το σκεύος που κρύβει τόση συναισθηματική ασφάλεια βρε μαμά;

il_570xN.391743133_cgla

Πόση δύναμη κρύβει η ιδέα σου κύριε Τάπερ μου που σκέφτηκες όλο αυτό; Που τριάντα τόσο χρόνια μετά εμείς ακόμα και το πλαστικό μπολ από το οικογενειακό παγωτό, τάπερ το λέμε. Που συνέδεσες μια ολόκληρη εποχή με ένα πορτοκαλί πλαστικό σκεύος. Κύριε Τάπερ πόσο έξυπνος; Τώρα κατάλαβα γιατί στην φαντασία μου είχες τόσο δυνατό γέλιο. Ήξερες ήδη.