Το γεγονός πως ένα χρόνο τώρα μένουμε περισσότερο στο σπίτι για κάποιους έχει λειτουργήσει θετικά και για κάποιους αρνητικά, σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχει όμως και κάτι στο οποίο αυτή η διαμονή μας στο σπίτι, έχει λειτουργήσει αναμφισβήτητα μόνο αρνητικά. Στα πάγια μηνιαία έξοδά μας, όσον αφορά τους λογαριασμούς νερού και ρεύματος.

Και μπορεί εσύ να μην το είχες παρατηρήσει αλλά άμα συγκρίνεις λογαριασμούς προηγούμενων ετών με τους φετινούς, θα δεις τη διαφορά. Και είναι λογικό. Αφού πια δεν λείπεις σχεδόν καθόλου από το σπίτι είναι λογικό να καταναλώνεις περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια αλλά και νερό με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί τα πάγια έξοδά σου.

Μην ανησυχείς όμως, γιατί υπάρχουν τρόποι να εξοικονομήσεις ενέργεια αλλά και χρήματα για αυτό το διάστημα που μένεις στο σπίτι περισσότερο.

Κλείσε τη βρύση όταν δεν τη χρησιμοποιείς

Το κάνουν πολλοί μόνο για να μη νιώσουν πως δυσκολεύονται και χάνουν χρόνο. Αφήνουν τη βρύση ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια που πλένουν τα δόντια τους ή όταν πλένουν τα πιάτα. Μπορεί να σου φαίνεται ανούσιο, αλλά δεν είναι.

Ρύθμισε τον χρόνο λειτουργίας των ηλεκτρικών συσκευών

Ίσως η ρύθμιση της θερμοκρασίας να είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι σου. Τα περισσότερα κλιματιστικά πια μπαίνουν αυτόματα σε sleep mode όταν ”πιάσουν” τη θερμοκρασία που εσύ έχεις ορίσει. Έχεις θυμηθεί όμως να κάνεις αυτή τη ρύθμιση; Επίσης, εάν είσαι από τους ανθρώπους που θέλουν μόνο να έχει μια συγκεκριμένη θερμοκρασία το δωμάτιο για να κοιμηθούν, μπορείς να ρυθμίσεις το κλιματιστικό σου να απενεργοποιείται σε δύο ή τρεις ώρες και να μη μένει ανοιχτό όλο το βράδυ. Το ίδιο ισχύει και για την τηλεόραση, εάν τη χρησιμοποιείς μόνο για να σε πάρει ο ύπνος.

Εκμεταλλεύσου τον ήλιο

Ζούμε σε μια χώρα που τις περισσότερες ώρες της ημέρας έχει ήλιο. Ακόμα και τον χειμώνα. Φρόντισε όταν πλένεις τα ρούχα σου στο πλυντήριο να το κάνεις τις ώρες που όταν τα απλώνεις έχει ακόμα ήλιο. Ακόμα και εάν αυτό σημαίνει πως θα μπορείς να βάζεις πλυντήριο κάθε Σαββατοκύριακο. Διαφορετικά για να στεγνώσουν, ειδικά τον χειμώνα θα πρέπει είτε να έχεις στεγνωτήριο είτε να τα απλώνεις μέσα στο σπίτι σε δωμάτιο που θα έχεις καλοριφέρ ή κλιματιστικό. Που σημαίνει επιπλέον σπατάλη ενέργειας.

Σωστή συντήρηση των συσκευών

Η συντήρηση των κλιματιστικών για παράδειγμα, είναι κάτι που πολλοί αμελούν ή δεν κάνουν σωστά. Σωστά σημαίνει πως θα πρέπει να γίνεται συντήρηση των μονάδων μία ή δύο φορές τον χρόνο. Έτσι θα εξασφαλίσεις και πως θα έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση αλλά φυσικά και πως δεν θα είναι επιβλαβή για την υγεία σου. Το ίδιο ισχύει και για τον απορροφητήρα σου ή για οποιαδήποτε άλλη συσκευή έχει φίλτρο.

featured photo: @criene