Το να αντιμετωπίζεις στην καθημερινότητά σου αρνητικά συναισθήματα, το άγχος, την κατάθλιψη αλλά και τον φόβο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν διάφοροι τύποι συναισθημάτων αλλά τίποτα δεν είναι χειρότερο από τα δύσκολα και τα αρνητικά.

Ποια είναι τα χειρότερα; Η λύπη, το άγχος και ο θυμός. Σε κάνουν να νιώθεις άβολα. Σε εξαντλούν. Και επιπλέον μπορούν να γίνουν τρομακτικά. 

Αν είσαι σαν εμένα, το πιο πιθανό είναι να “θάψεις” αυτά τα συναισθήματα πίσω από ψώνια, σειρές, κρασί ή σοκολάτα. Οι επιλογές είναι άπειρες. Και γιατί να μην έχουμε, άλλωστε, επιλογές; Ποιος θέλει να αισθάνεται άσχημα;

Σύμφωνα με ψυχολόγους που έχουν μελετήσει τα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα, το να αποφεύγουμε τα αρνητικά συναισθήματα δεν μας κάνει καλό. Γιατί, όμως;

Όταν αποφεύγουμε τα “κακά” συναισθήματα και τρέχουμε σε στιγμιαίες ανακουφίσεις όπως οι σειρές ή τα ψώνια, επιλέγουμε μία βραχυπρόθεσμη λύση και όχι μία μακροπρόθεσμη. Η λύση αυτή μπορεί να μας κάνει προσωρινά να αισθανόμαστε καλύτερα, αλλά επίσης μας κάνει να νιώθουμε αποστρέφεια για όλα εκείνα τα συναισθήματα που μας προκαλούν πόνο. 

Ως αποτέλεσμα, θα επιλέγουμε ξανά και ξανά την βραχυπρόθεσμη λύση και έτσι θα χάνουμε συγκεκριμένα μακροπρόθεσμα οφέλη που θέλουμε να έχουμε στη ζωή μας. 

Στόχοι όπως ο γάμος, η δουλειά, η προαγωγή, όλα αυτά κρύβουν έναν πιθανό βαθμό πόνου αλλά και ρίσκου. Αν φοβόμαστε να ρισκάρουμε και να πονέσουμε, τότε γυρίζουμε την πλάτη μας στα όνειρά μας. 

Τα αρνητικά συναισθήματα μας βοηθούν να μεγαλώσουμε και να αλλάξουμε

Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι το να αποδεχτούμε τα αρνητικά συναισθήματα. Προσωπικά θα έλεγα πως υπάρχει και μία μέση λύση. Πιστεύω πως μπορούμε ταυτόχρονα να τα αποδεχτούμε πλήρως αλλά και να τα αποβάλουμε ώστε να “δώσουμε χώρο” σε συναισθήματα που μας κάνουν να νιώθουμε πιο άνετα. 

Είναι αδύνατο το να αποβάλεις πλήρως τα αρνητικά συναισθήματα. Είσαι ένας ζωντανός οργανισμός και πάντα θα είναι κομμάτι σου. Έτσι, μόλις τα νιώσεις να έρχονται, μην προσπαθήσεις να τα αποβάλεις. 

Βέβαια, μπορούμε να δώσουμε τη θέση τους σε συναισθήματα που μας κάνουν να νιώθουμε γαλήνη, άνεση και ευγνωμοσύνη.

Την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσεις συναισθήματα όπως άγχος, κατάθλιψη, φόβο, ορίστε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:

  1. Αποδέξου αυτό που νιώθεις χωρίς εξηγήσεις και δικαιολογίες. 
  2. Μην απορρίπτεις τα συναισθήματά σου, ακόμα κι αν είναι αρνητικά. Καθώς αποδέχεσαι το συναίσθημα, αποστασιοποιείσαι από αυτό. 
  3. Ρώτησε τον εαυτό σου ποιο είναι το επόμενο συναίσθημα που θα ήθελες να νιώσεις. 
  4. Συνέχισε με ηρεμία τη μέρα σου. 

Πηγή: yourtango.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου Featured image: Elite Daily