6 τρόποι να αντικαταστήσεις τη βοήθεια των φίλων με την αυτοβοήθεια

Πόσο αποτελεσματική μπορεί να φανεί στη πράξη η βοήθεια και οι συμβουλές των φίλων μας σε ζητήματα που αφορούν την ψυχολογική μας κατάσταση;   

Ο φιλικός μας περίγυρος αποτελεί  πράγματι την πιο ζεστή αγκαλιά για να τρέξουμε όταν το έχουμε ανάγκη, αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι πάντα σε θέση να αναγνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει στις βαθύτερες σκέψεις και τα συναισθήματα μας.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην περίπτωση του άγχους, μιας και εδώ έχει αποδειχθεί πως η μεγαλύτερη πηγή βοήθειας δεν γίνεται παρά να προέρχεται από τον εαυτό μας.

Η αυτοβοήθεια είναι ακριβώς αυτό που πάντα χρειαζόμαστε και ύστερα ακολουθεί και η καλοδεχούμενη  βοήθεια των αγαπημένων μας φίλων. Αν δυσκολεύεσαι να αρχίσεις να πράττεις και να σκέφτεσαι κατά αυτόν τον τρόπο και αν το άγχος φλερτάρει έντονα με την καθημερινότητα σου, οι επόμενοι 6 τρόποι αυτοβοήθειας θα σε βοηθήσουν να δεις τα πράγματα πιο καθαρά, αντλώντας δύναμη μέσα από τον εαυτό σου!

 Άσε το ‘multitasking’ στην άκρη

Ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε πως το να κάνεις 10 πράγματα ταυτόχρονα δεν αποτελεί προσόν και αυτό γιατί επιβαρύνει την υγεία σου. Επιπλέον, αν θέλεις να παραμείνεις συγκεντρωμένος/η στο παρόν, τότε θα χρειαστεί ειλικρινά να κάνεις ένα πράγμα τη φορά.

Και αν κάνεις ένα πράγμα τη φορά να είσαι βέβαιος και βέβαιη πως το παρόν θα σε ανταμείψει με το να νιώθεις πιο αποτελεσματικός/η και σίγουρα πιο ικανοποιημένος/η με τον εαυτό σου!

Η σπουδαιότητα του να γυμνάζεσαι

Χιλιάδες άρθρα, εμπειρογνώμονες αλλά και ειδικοί δεν ξεχνούν να υπενθυμίζουν τη σπουδαιότητα του να ασκούμαστε. Συν της άλλης, η καλή σωματική υγεία σχετίζεται άμεσα και  με την καλή πνευματική υγεία, η οποία θα σου επιτρέψει να διαχειρίζεσαι με ψυχραιμία την οποιαδήποτε δυσκολία καλείσαι να αντιμετωπίσεις. Όπως αυτή του άγχους και του έντονου στρες.

Διαλογίσου

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Yogi Bhajan, οποιαδήποτε ‘ακαθαρσία’ και αγχωτική κατάσταση μπορεί στα αλήθεια να ‘ξεπλυθεί’ με τη βοήθεια του διαλογισμού. Πρόκειται για έναν δημιουργικό έλεγχο του εαυτού που στόχο έχει να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις, να ‘σπάσεις’ τον φραγμό των κακών συνηθειών σου, να εξαγνίσεις τον νου και να φροντίσεις τα της καθημερινότητας σου.

Είτε κάνεις διαλογισμό λοιπόν μέσα στα επόμενα 5 λεπτά είτε για την επόμενη μισή ώρα, άφησε τις ανήσυχες σκέψεις σου να επιπλεύσουν μακριά. Σαν να είναι σύννεφα στον ουρανό. Το έχουμε;

Βρες χρόνο για τον εαυτό σου

Η χαλάρωση και η αποφόρτιση μάλλον είναι όλα όσα πραγματικά χρειάζεσαι αν το στρες τείνει να καταστρέφει την ηρεμία σου. Για να το πετύχεις θα χρειαστεί να περάσεις περισσότερο χρόνο με την υπέροχη παρέα του εαυτού σου. Ασχολήσου λοιπόν με κάτι που σου αρέσει και που σου δίνει χαρά. Τόσο απλά!

‘’Στροφή’’ στη μουσική

Εκείνες τις ανήσυχες και πολύ δύσκολες στρεσογόνες στιγμές, έχεις σκεφτεί να στρέψεις την προσοχή σου στη μουσική; Αν θες δυνάμωσε τα ηχεία και αν είσαι από τους ανθρώπους που προτιμούν την ήρεμη και απαλή μουσική τότε επέλεξε αυτό το είδος. Γιατί σημασία δεν έχει τι μουσική σου αρέσει να ακούς, αλλά τι συναισθήματα σου δημιουργεί σε κάθε της άκουσμα!

Ζήτα βοήθεια όταν το έχεις ανάγκη αλλά μην ξεχνάς να επιστρέφεις στην αυτοβοήθεια

Με άλλα λόγια γίνε ο θεραπευτής του εαυτού σου. Κάποιες φορές η ανασφάλεια και η αναστάτωση που αισθανόμαστε μπορεί να μας προκαλέσει τόσο έντονη δυσφορία που τελικά μοιάζει αδύνατο το να διαχειριστούμε ολομόναχοι το άγχος που μας καταβάλλει.

Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν ασφαλώς και είναι ωφέλιμο το να ζητήσεις βοήθεια. Όχι μόνο από έναν φίλο αλλά αν χρειαστεί και από έναν ειδικό. Αφενός θα αισθανθείς καλύτερα και αφετέρου θα αρχίσεις να αντιμετωπίζεις την καθημερινότητα με μια νέα ματιά!

Και να θυμάσαι: Το άγχος δεν αδειάζει το αύριο από τις λύπες του, παρά μόνο το σήμερα από τη δύναμη του!

featured photo: Τwenty20.com/estherhelen
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.