Ποιος θέλει να νιώθει συναισθήματα όπως άγχος, στενοχώρια, θυμό; Κανείς. Προσπαθούμε να είμαστε πάντα χαρούμενοι, και αν δεν είμαστε, τουλάχιστον να δείχνουμε.

Μέσα σε αυτήν την καθόλου ρεαλιστική προσπάθεια, μάλλον έχουμε χάσει το νόημα, γιατί το θέμα δεν είναι να είμαστε πάντοτε χαρούμενοι, αλλά να μπορούμε να είμαστε καλά, ακόμα και όταν δεν είμαστε καλά.

Τα αρνητικά συναισθήματα είναι και αυτά μέρος της ζωής μας και όσο ζεν και να είσαι, δε θα καταφέρεις ποτέ να μην τα νιώσεις. Και αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση κακό, αν δεν τα αφήνεις να σε επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και μπορείς να διατηρείς μια συναισθηματική ισορροπία. Αν το αφεντικό σου σε αδίκησε σε κάποιο πρότζεκτ, είναι λογικό να θυμώσεις. Το θέμα είναι πως το διαχειρίζεσαι από εδώ και πέρα το καλύτερο δυνατόν, ώστε να μην αντιδράσεις με τρόπο που θα έχει επιπτώσεις. Θα το κρατήσεις μέσα σου; Θα του σπάσεις την αγαπημένη του κούπα ή θα ξεσπάσεις το βράδυ στον σύντροφό σου;

Αν σου παραείναι γνωστή αυτή η ιστορία, διάβασε παρακάτω πέντε τρόπους που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς τα αρνητικά συναισθήματα.

Αναρωτήσου το λόγο που νιώθεις έτσι

Αν έχεις παρατηρήσει ότι θυμώνεις με συγκεκριμένες καταστάσεις, αναρωτήσου γιατί. Η απάντηση βρίσκεται κάπου πιο βαθιά από το γεγονός που σου πυροδοτεί τα αρνητικά συναισθήματα και πιθανότατα να τη βρεις στα παιδικά σου χρόνια. Αν αντιδράς υπερβολικά σε ζητήματα αδικίας, αυτό ίσως να έχει τις ρίζες του σε καταστάσεις που πέρασες ως παιδί και σε στιγμάτισαν.

Επισκέψου έναν ψυχολόγο

Αν δυσκολεύεσαι να καταλάβεις γιατί αντιδράς υπερβολικά ή παρορμητικά ή γιατί κάποιες καταστάσεις σε στενοχωρούν παραπάνω από απ’ όσο θα ήθελες, ίσως να ήρθε η ώρα να επισκεφθείς έναν ψυχολόγο. Οι συνεδρίες με έναν ειδικό είναι ένας παραγωγικός τρόπος να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου και να μπεις σε μια διαδικασία αυτο-βελτίωσης. Μέσω αυτών των διαδικασιών θα αποκτήσεις την ικανότητα να αναγνωρίζεις τα συναισθήματά σου και να τα αντιστοιχείς με τις καταστάσεις που στα είχαν πυροδοτήσει στο παρελθόν. Η επίγνωση αυτή θα σε βοηθήσει να ζυγίζεις και να αξιολογείς τις αντιδράσεις σου και κατά προέκταση να τις ελέγχεις.

Φρόντισε τον εαυτό σου λίγο παραπάνω

Το να δίνεις στον εαυτό σου τη σημασία και τη φροντίδα που χρειάζεσαι είναι μεγάλης σημασίας. Όποιους τρόπους self care και να επιλέξεις, είτε είναι να κοιμάσαι αρκετά είτε να ασκείσαι, προσπάθησε να μην σε αμελείς. Η συναισθηματική σου ισορροπία εξαρτάται άμεσα από τη σωματική και πνευματική σου υγεία.

Μην καταπιέζεις τα συναισθήματά σου

Η πεποίθηση ότι οι ενήλικες ελέγχουν πάντα τα συναισθήματά τους και πως τα ξεσπάσματα είναι δείγμα ανωριμότητας είναι μη ρεαλιστική. Όλοι μας έχουμε χάσει κάποια στιγμή τον έλεγχο και αυτό είναι νορμάλ. Μη φοβάσαι να εκφράζεις αυτά που νιώθεις, αν κατακλύζεσαι από αρνητικά συναισθήματα. Συζήτησέ το και βγάλ’ το από μέσα σου χωρίς να διστάζεις ή να ντρέπεσαι. Ό,τι αισθάνεσαι είναι φυσιολογικό και αξίζει την προσοχή σου.

Αποστασιοποιήσου από τα αρνητικά συναισθήματα

Αν τα αρνητικά σου συναισθήματα σε ταλαιπωρούν και σου επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητά σου, ίσως να σε βοηθήσει η παρακάτω στρατηγική: Προσπάθησε να εντοπίσεις που νιώθεις ότι βρίσκονται τα αρνητικά συναισθήματα. Μπορεί να είναι στο κεφάλι, στο στέρνο σου κ.λπ. Στη συνέχεια δώσε τους μια υλική μορφή όπως ένα βαρύ σύννεφο ή φορτίο και φαντάσου να το παίρνεις και να το τοποθετείς μπροστά σου. Μέσω αυτής της διαδικασίας είναι πολύ πιθανό να αποβάλλεις σε έναν βαθμό τα αρνητικά σου συναισθήματα και να νιώσεις πιο ελαφριά και  ήρεμη. Όπως και να έχει, αξίζει μια προσπάθεια.

featured photo: Twenty20.com/voicuoara