Από μικρά παιδιά ονειρευόμαστε το «τι θα γίνουμε όταν μεγαλώσουμε». Κάνουμε σχέδια και οραματιζόμαστε την «τέλεια δουλειά», με τα σχέδια μας να αλλάζουν, ουκ ολίγες φορές. Μεγαλώνοντας όμως, δυστυχώς, είναι λίγοι αυτοί που μοιάζουν να είναι πραγματικά ευτυχισμένοι στο χώρο εργασίας τους. Πολλές φορές μπορεί να φταίει το ότι καταλήγουμε σε λάθος τομέα, ενώ άλλες απλά να μη μας «σηκώνει» το κλίμα.

Εάν ανήκεις στους «μονίμως απογοητευμένους» και «υποχρεωτικά συμβιβασμένους» με τη δουλειά τους ανθρώπους, τότε σίγουρα θα ξέρεις πολύ καλά σε τι αναφέρομαι. Όσο και εάν παραπονεθείς όμως, το να νοιώθεις θύμα δε βγάζει πουθενά. Πριν λοιπόν αποφασίσεις να αλλάξεις δουλειά, αξίζει να κάνεις μια προσπάθεια ώστε να αγαπήσεις αυτή που ήδη έχεις. Είναι πολύ πιο εύκολο από ότι φαντάζεσαι!

  1. Εστίασε σε αυτά που σου αρέσουν

Ακόμη και εάν μισείς τη δουλειά σου, σίγουρα θα υπάρχουν κάποια μικρά κομμάτια της ημέρας που σου αρέσουν. Από το να ταξινομείς αρχεία, μέχρι την επικοινωνία με πελάτες ή συνεργάτες, όλοι έχουμε στιγμές που είναι πιο «ευχάριστες» και κάνουν τη μέρα να περνά λίγο πιο «διασκεδαστικά». Ανακάλυψε ποια είναι τα πράγματα εκείνα που σε κάνουν να χαμογελάς και προσπάθησε να τα αυξήσεις!

  1. Κάνε τις αλλαγές που πάντα ήθελες

Είτε αυτό σημαίνει να βάλεις μια χαρούμενη εικόνα για background στον υπολογιστή και να επέμβεις με μικρές λεπτομέρειες στη διακόσμηση του χώρου, είτε να κόψεις συζητήσεις και κουτσομπολιά με συναδέρφους, που σου χαλάνε τη διάθεση. Καλώς ή κακώς είσαι αναγκασμένος/η να περνάς στη δουλειά ένα σημαντικό κομμάτι της ημέρας σου. Σίγουρα αξίζει να προσπαθήσεις να το αλλάξεις προς το καλύτερο!

  1. Καθάρισε το τοπίο

Ξεχώρισε και αρχειοθέτησε παλιά έγγραφα και πέτα (χωρίς τύψεις) στον κάδο των αχρήστων ό,τι δε σου χρειάζεται. Όσο πιο χαώδες είναι το περιβάλλον που δουλεύεις, τόσο πιο άσχημη θα σου φαίνεται η δουλειά που έχεις να κάνεις. Οργάνωσε συρτάρια και φακέλους, ώστε να διευκολύνεις τον εαυτό σου και προσπάθησε να φτιάχνεις κάθε μέρα μια “to-do-list”, με όσα θα πρέπει να έχεις τελειώσει πριν σχολάσεις.

  1. Άλλαξε διαδρομή

Ένα από τα πιο καταστροφικά πράγματα για τη διάθεση σου, πιθανόν να είναι η ανυπόφορη ρουτίνα. Όποιο και εάν είναι το μεταφορικό μέσο που χρησιμοποιείς, προσπάθησε να το αλλάξεις για λίγες ημέρες. Εάν συνηθίζεις να χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο και να περνάς τη μισή σου διαδρομή στο μποτιλιάρισμα, ή ψάχνοντας να παρκάρεις, δοκίμασε να πάρεις λεωφορείο και να διαβάσεις ένα βιβλίο ή περιοδικό στη διαδρομή. Εάν πάλι χρησιμοποιείς λεωφορείο, ίσως ήρθε η ώρα να κατέβεις μερικές στάσεις πριν, και να περπατήσεις για λίγο, απολαμβάνοντας τη βόλτα μέχρι τη δουλειά!

  1. Μη ξεχνάς να χαλαρώνεις

Η δουλειά δεν είναι, και σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε να είναι, όλη σου η ζωή. Εκμεταλλεύσου τον ελεύθερο χρόνο σου και κάνε πράγματα που σε γεμίζουν πραγματικά και σε κάνουν να αισθάνεσαι ηρεμία. Γυμναστήριο, θέατρο, σινεμά, ή ένας καφές με τους φίλους; Εσύ αποφασίζεις!