Πώς οι τροφές που καταναλώνεις επηρεάζουν την ψυχική σου υγεία

Ποιες να αποφεύγεις και ποιες να προσθέσεις στην καθημερινή σου διατροφή για να νιώθεις καλύτερα από μέσα προς τα έξω.

Προσέχεις την διατροφή σου για διάφορους λόγους. Ο κυριότερος είναι ότι θέλεις ο οργανισμός σου να λειτουργεί καλύτερα. Πράγματι, μερικά τρόφιμα σου δίνουν ενέργεια. Ή συμβάλλουν στο να είναι το δέρμα σου πιο λαμπερό και τα μαλλιά και τα νύχια σου πιο γερά. Τι γίνεται όμως με τον εγκέφαλό σου; Η αλήθεια είναι ότι οι τροφές επηρεάζουν την ψυχική υγεία. Μάλιστα, ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ενόχους για το άγχος σου βρίσκονται καθημερινά στο πιάτο σου.

Πέρα όμως από τα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα κατάθλιψης, άγχος και σύγχυση στον εγκέφαλο, υπάρχουν άλλα που κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Σε προφυλάσσουν και σε βοηθούν να διαχειριστείς τα προαναφερθέντα συμπτώματα.

Βέβαια, καλό είναι να θυμάσαι ότι το σώμα του καθενός είναι διαφορετικό. Γι’ αυτό πρέπει να συμβουλεύεσαι πάντα πρώτα το γιατρό σου. Αν, ωστόσο, πιστεύεις ότι οι διατροφικές σου συνήθειες παίζουν κάποιο ρόλο στο πώς αισθάνεσαι, διάβασε παρακάτω προσεκτικά.

Ποια τρόφιμα να αποφεύγεις:

Ζάχαρη

Η ζάχαρη έχει πολλά μειονεκτήματα. Μεταξύ αυτών είναι και το ότι προκαλεί άγχος. Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί μεγάλη συνάφεια ανάμεσα στην υψηλή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα και τις σοβαρές ψυχικές παθήσεις. Συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης.

Κάθε φορά, λοιπόν, που η γλυκόζη του αίματός σου είναι αυξημένη, επιδρά αρνητικά στον εγκέφαλό σου. Βλάπτει τη γνωστική λειτουργία και προκαλεί σύγχυση στον εγκέφαλο, έλλειψη προσοχής και φτωχή μνήμη. Επιπλέον, η υπερβολική ζάχαρη μειώνει την παραγωγή ενός χημικού προϊόντος που ονομάζεται BDNF. Τα χαμηλά επίπεδα του BDNF συνδέονται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα σταματήσεις να απολαμβάνεις περιστασιακά τα γλυκά. Αρκεί να το κάνεις με μέτρο. Μειώνοντας τα ροφήματα με ζάχαρη, τους χυμούς και τις γλυκές σάλτσες. Αλλά και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά και τα γλυκά. Ή τη ζάχαρη στον καφέ σου. Δοκίμασε, επίσης, να αφήνεις 3 έως 5 ώρες μεταξύ των γευμάτων. Έτσι το σώμα θα κάνει ένα διάλειμμα και δε θα υπάρχει συνεχόμενη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Ασπαρτάμη

Εάν προτιμάς τα τεχνητά γλυκαντικά (όπως η ασπαρτάμη), τα νέα δεν είναι καλά. Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων έχει συσχετιστεί με την κατάθλιψη. Ενώ οι μεταβολίτες της είναι τοξικοί για τους εγκεφαλικούς νευρώνες. Μήπως ήρθε η ώρα να την κόψεις;

Καφεΐνη

Αν δε μπορείς να διαχειριστείς το άγχος σου, η μείωση της καφεΐνης μπορεί να βοηθήσει. Το καθημερινό φλιτζάνι καφέ αυξάνει την κορτιζόλη σου προσφέροντας ενέργεια. Ωστόσο, μπορεί να σου προκαλέσει μια αντίδραση 'fight or flight'. (Πρόκειται για την απόκριση του οργανισμού στο στρες που χαρακτηρίζεται από έκρηξη της αδρεναλίνης, ταχυκαρδία και διεσταλμένες κόρες των ματιών). Επιπλέον, ενδέχεται να αυξήσει την αρτηριακή σου πίεση προκαλώντας συνθετικό άγχος. Προσπάθησε, λοιπόν, να αντικαταστήσεις το δεύτερο ή το τρίτο φλιτζάνι καφέ με ροφήματα χωρίς καφεΐνη.

Γλουτένη

Η πρόσληψη γλουτένης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ευαισθησίας στα τρόφιμα. Αλλά προκαλεί και αυξημένη διαπερατότητα στο έντερο. Καθότι το μικροβίωμα του εντέρου ελέγχει την ψυχική υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου, καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό για τον ψυχισμό σου.

Τούτου λεχθέντος, είναι σημαντικό να μην κόψεις πλήρως τους υδατάνθρακες. Ωφελούν πολύ τη διάθεση, όταν καταναλώνονται στη σωστή ποσότητα. Για παράδειγμα, μια μέτρια ποσότητα σύνθετων υδατανθράκων (όπως το quinoa ή τα φασόλια το βράδυ) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες).

Ποια τρόφιμα να προτιμάς:

Ψάρια

Τα ψάρια - ειδικά τα μικρά, όπως οι σαρδέλες και οι αντσούγιες - είναι εξαιρετικές τροφές για τον εγκέφαλο. Έχουν υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου σε σύγκριση με τα μεγάλα, εκτρεφόμενα ψάρια, τα οποία μπορεί να εμποδίσουν την καλή λειτουργία των νευρώνων, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης άγχους, σύγχυσης και της κατάθλιψης.

Λαχανικά με σκούρα πράσινα φύλλα

Τα φυλλώδη λαχανικά είναι γεμάτα από φυλλικό οξύ. Αποτελεί ένα από τα κύρια θρεπτικά συστατικά για τη μείωση του άγχους. Το φυλλικό όξυ συνεργάζεται με τις Β12 και Β6 στον έλεγχο του στρες και την αποτροπή του. Βεβαιώσου, λοιπόν, ότι λαμβάνεις αρκετό. Πως; Καταναλώνοντας τρία φλιτζάνια ωμό (ή ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο) σπανάκι καθημερινά.

Μοβ φρούτα και λαχανικά

Τα σκούρα μπλε και πορφυρά τρόφιμα περιέχουν τις ανθοκυανίνες. Πρόκειται για εξαιρετικά χρήσιμα αντιοξειδωτικά. Καταπολεμούν τη φλεγμονή και αποτελούν ιδανικά τρόφιμα για την υγεία του εγκεφάλου. Άρα φρόντισε να τρως βατόμουρα και μοβ λαχανικά συχνά.

Ξηρούς καρπούς

Τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα κάσιους και τα macadamia είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών. Τροφοδοτούν το μικροβίωμα του εντέρου. Που κατ’ επέκταση βοηθά τον εγκέφαλο να παράγει τους νευροδιαβιβαστές που καταπολεμούν την κατάθλιψη και το άγχος.

Αβοκάντο

Αποτελεί ένα φρούτο που περιέχει υγιή λιπαρά και μαγνήσιο. Εφόσον, τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου σχετίζονται με την κατάθλιψη και το άγχος, ενίσχυσε τη διάθεσή σου προσθέτοντας ένα σε μια σαλάτα ή φτιάχνοντας μια guacamole.

featured image: thezoereport.com
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.