Η τριχόπτωση είναι σημαντικό θέμα που ενώ σε απασχολεί, δεν σε ωθεί στο να μάθεις περισσότερα γι αυτό. Αναλώνεσαι στο να ακούς τις συμβουλές των φίλων σου για βιταμίνες και προϊόντα. Ενώ οι συμβουλές μπορεί να είναι σωστές, είναι σημαντικό να ελέγξεις γιατί πέφτουν τα μαλλιά σου. Κάθε μέρα που βουρτσίζεις τα μαλλιά σου παρατηρείς έντονη τριχόπτωση. Φαίνεται απολύτως φυσικό σαν φαινόμενο, αλλά θα μπορούσε να προμηνύει κάποια σοβαρή πάθηση. Αν παρατηρείς ότι οι τρίχες που πέφτουν καθημερινά είναι περισσότερες από εκατό με εκατόν είκοσι, θα πρέπει να συμβουλευτείς ένα ειδικό.

Ποια είναι τα αίτια της τριχόπτωσης;

Η τριχόπτωση είναι αρχικά μια φυσική διαδικασία που σηματοδοτεί το τέλος του κύκλου ζωής μιας τρίχας. Η μέση γυναίκα χάνει 50-100 τρίχες την ημέρα, πράγμα που επηρεάζεται και από εξωτερικούς παράγοντες. Σε περίπτωση λουσίματος ή απρόσεκτου χτενίσματος, οι τρίχες που θα χάσεις την δεδομένη ημέρα μπορεί να είναι περισσότερες. Ακόμα και μερικά hairstyles που μπορεί να επιλέξεις ή η έκθεση των μαλλιών σου σε χημικά όταν τα βάφεις μπορεί να εντείνουν την τριχόπτωση. Και η περιστασιακή αύξηση της τριχόπτωσης λόγω χτενίσματος ή λουσίματος όμως είναι φυσική.

Αν οι τρίχες που χάνεις καθημερινά υπερβαίνουν τις 50-100, μπορεί να συντρέχουν τα ακόλουθα αίτια:
  • Κληρονομικότητα. Έλεγξε την πυκνότητα των μαλλιών της μητέρας και της γιαγιάς σου. Είναι μια ένδειξη της εξέλιξης των δικών σου μαλλιών.
  • Εγκυμοσύνη
  • Διαταραχές του θυρεοειδούς
  • Αναιμία
  • Αυτοάνοσα νοσήματα
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. 

Άλλοι παράγοντες για την τριχόπτωση μπορεί να είναι το άγχος, κάποια έντονη ασθένεια, κάποια έντονη απώλεια βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα, ή η λήψη μεγάλης ποσότητας βιταμίνης Α. Σε αυτές τις περιπτώσεις η τριχόπτωση θα παρατηρηθεί μέχρι και έξι μήνες μετά. Ευτυχώς όμως – όποιος και να είναι ο λόγος της τριχόπτωσης- μπορεί να αντιστραφεί με την κατάλληλη θεραπεία.

Πώς θα μειώσεις την τριχόπτωση;

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία της τριχόπτωσης. Αν οφείλεται σε κάποια διαταραχή στον οργανισμό σου θα πρέπει να κάνεις τις αντίστοιχες εξετάσεις και να προτιμήσεις τη θεραπεία που θα σου προταθεί. Συμπληρωματικά όμως με την όποια θεραπεία, μπορείς να κάνεις τα εξής:

  1. Βιταμίνες. Η πραγματική θρέψη των μαλλιών σου δεν μπορεί να ολοκληρωθεί με μια περιστασιακή εφαρμογή μάσκας. Είναι σημαντικό να προσέχεις τη διατροφή σου και να την ενισχύεις με τις κατάλληλες βιταμίνες. Προτίμησε κάψουλες που συνδυάζουν τις βιταμίνες C, E και τη βιοτίνη ή συμπληρώματα C-λυστίνης.
  2. Χτένισμα. Αν γίνει προσεκτικά μπορεί να ενεργοποιήσει την καλή λειτουργία του αίματος στο κρανίο και να ενισχύσει τη διαδικασία θρέψης των μαλλιών.
  3. Serum. Επίλεξε ένα serum που συμβάλλει στη θρέψη του κρανίου σου για να ενισχύσεις την παραγωγή νέων φυτρών.
  4. Σχετικές θεραπείες. Οι τοπικές και ελαφριές θεραπείες, οι ενέσιμες λύσεις, τα κορτικοστεροειδή και οι θεραπείες ορμονών – ή ένας συνδυασμός θεραπειών – προσφέρονται με ποικίλους βαθμούς επιτυχίας.

Προσοχή: Πριν ακολουθήσεις οποιαδήποτε από τις ως άνω συμβουλές, έλεγξε τυχόν αλλεργίες που έχεις αλλά και συμβουλέψου το δερματολόγο σου.

featured image: Byrdie