Όταν βρίσκεσαι σε μία κατάσταση άγχους, στρες ή δυσαρέσκειας ή ειδικότερα, δύσπνοιας, ίσως νιώθεις ότι δεν μπορείς να ελέγξεις την ανάσα σου. Η αναπνοή φαίνεται σαν κάτι πολύ απλό αλλά στην πραγματικότητα είναι ο πιο άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος να κρατάς τους πνεύμονες σου υγιείς και σε εγρήγορση. Εκτός από αυτό όμως, η σωστή αναπνοή συμβάλει και στην καταπολέμηση του άγχους και των τοξικών σκέψεων. Αυτή την περίοδο μάλιστα, είναι πολύ σημαντική η “εξάσκηση” των πνευμόνων σου, να καταπολεμάς τις αρνητικές σκέψεις και να έχεις μία ήρεμη, ισορροπημένη ζωή.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές ασκήσεις και τεχνικές αναπνοής για να μπορείς να ηρεμήσεις τον εαυτό σου σε καταστάσεις άγχους και στρες. Η αναπνοή σφιγμένου χείλους ή αλλιώς, “pursed lip breathing” αποτελεί ένα γρήγορο κόλπο αναπνοής. Διαρκεί 60 δευτερόλεπτα και έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα. Μπορείς να εξομαλύνεις τα συναισθήματα άγχους ή εκνευρισμού, σε περίπτωση που δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις τη λεγόμενη βαθιά ή διαφραγματική αναπνοή. Εκτός όμως από περιπτώσεις όπου τα συναισθήματα και οι σκέψεις σου δεν βρίσκονται σε αρμονία, μπορείς να εφαρμόζεις τη συγκεκριμένη τεχνική καθημερινά. Έτσι θα αδειάζεις το μυαλό σου και θα ενδυναμώνεις το αναπνευστικό σου σύστημα.

Πώς μπορείς να την εφαρμόσεις;

• Κάθισε ίσια. Η σωστή στάση του σώματος βοηθά στην ομαλή κίνηση των πνευμόνων

• Εισπνοή από τη μύτη, κρατώντας το στόμα σου κλειστό

• Εκπνοή από το στόμα κρατώντας τα χείλη σου μισάνοιχτα και σφιχτά –σαν να ετοιμάζεσαι να σβήσεις τα κεράκια της τούρτας σου-

*Το κλειδί σε αυτή την τεχνική είναι να εκπνέεις το διπλό χρόνο απ’ όσο εισπνέεις. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και χρονόμετρο για να είσαι πιο ακριβής. Για παράδειγμα, εισέπνευσε για 5 δευτερόλεπτα και εξέπνευσε για 10 δευτερόλεπτα.

Αν δεν δοκίμασες ήδη την τεχνική όσο διάβαζες τις οδηγίες, τώρα είναι η στιγμή. Μπορείς να την εφαρμόσεις είτε είσαι αθλητικά δραστήρια είτε όχι αλλά και είτε κάνεις γενικά ασκήσεις αναπνοής είτε όχι. Δοκίμασε το και θα δεις πώς θα επιδράσει άμεσα στον οργανισμό σου.

featured image: MyDomaine