Δεν ξέρω αν εσύ κρατάς τεφτέρι σαν του μπακαλόγατου και σημειώνες σε ποιο ακριβώς κατά σειρά lockdown βρισκόμαστε, αλλά εγώ έχω χάσει κάπως το λογαριασμό.

Νιώθω πως το lockdown είναι σαν τη Μπάμπουσκα. Με το που άνοιξε, άρχισαν να βγαίνουν από μέσα του ασταμάτητα κι άλλα. Σε αυτή τη φάση λοιπόν θα σου προτείνω τρία βιβλία Ελλήνων συγγραφέων για να περάσεις τον χρόνο σου και ξεφύγεις από την αποκλειστικότητα του internet.

Δύο γυναίκες και ένας άνδρας συγγραφείς έγραψαν τρία διαμάντια πολλών καρατίων που δημοσιεύτηκαν, πήραν διακρίσεις κι αν τα διαβάσεις, μετά, μπορείς να με ευχαριστήσεις. Θα το δεχθώ.

Ο θάνατος, αυτό το αναπόφευκτο

“Βurn Out”, Μαρία Παπαιωάννου, Εκδόσεις Νίκας

Το τρίτο κατά σειρά βιβλίο της Μαρίας Παπαϊωάννου κάνει μια σπουδαία προσπάθεια να σε συμφιλιώσει με την ιδέα του θανάτου. Και βρίσκω ότι τα καταφέρνει. Επειδή αν δεν μπορείς να αποφύγεις κάτι-εν προκειμένω το θάνατο-λένε, απόλαυσέ το, οπωσδήποτε θα περάσεις υπέροχα διαβάζοντας το τρομακτικά ρεαλιστικό ψυχεδελικό πρελούδιο που αποτελεί ωδή στις στάχτες της ζωής. 17 αυτοτελείς ιστορίες που διαδραματίζονται στο κέντρο καύσης νεκρών της Ριτσώνας θα σε κάνουν να σοκαριστείς, να κλάψεις, να γελάσεις, να σκεφτείς και σίγουρα να αναθεωρήσεις τη ζωή αλλά κυρίως τον θάνατο. Μαύρη κωμωδία, γκροτέσκ, φαντασία πολλή ωμή αλήθεια και αρκετή στάχτη στο μπλέντερ. Μετά από αυτή την ανάγνωση, θα βλέπεις οπωσδήποτε τη ζωή- και σίγουρα το θάνατο-με άλλο μάτι. Αν δεν έχεις διαβάσει ακόμα το Burn Out, κάντο γρήγορα και ζωή σε μας.

Η ζωή, αυτή η άδικη

“Γεννημένος Λούζερ”, Ειρήνη Δερμιτζάκη, Εκδόσεις Εύμαρος

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη κατάφερε κάτι που χαρακτηρίζει τους σπουδαίους συγγραφείς: Έγραψε ένα μυθιστόρημα που ο αναγνώστης διαβάζει-αν μπορεί- χωρίς διακοπή, κι αν δε μπορεί,ανυπομονεί να το ξαναπιάσει στα χέρια του. O κεντρικός αντιήρωας- ή μήπως τελικά υπερήρωας;ζει σε ένα μικρό χωριο της Σητείας και δέχεται ανελέητο bullying πριν ακόμα εφευρεθεί ο όρος. Οι πιο πολλοί άνθρωποι από μικρή ηλικία θεωρούν ότι έχουν γεννηθεί για κάτι σπουδαίο, ασχέτως αν κάνουν λάθος. Ο Μανούσος δεν είναι ένας από αυτούς. Έχει αυτογνωσία. Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος στη ζωή που να του έχει φερθεί καλά. Αν δεν του έχει φερθεί άσχημα, τότε θα του έχει φερθεί αδιάφορα. Στο τέλος όμως, ο ‘αόρατος’ Μανούσος αποδεικνύεται κάτι σαν εναλλακτική του “Τζόκερ”, μόνο που δεν τον ξέρουμε, γιατί είναι ‘απ το χωριό’. Και κάτι θέλει να μας πει. Σπουδαίο.

Οι διαπροσωπικές σχέσεις, αυτές οι αδιέξοδες

“Σταμάτα να φέρεσαι σαν πίθηκος”, Νικόλας Κασιμάτης, Εκδόσεις Brainfood

Το αριστούργημα του Νικόλα Κασιμάτη θα σε βοηθήσει όσο τίποτα άλλο πριν από αυτό να καταλάβεις την ψυχοσύνθεση των ανδρών και των γυναικών μέσα από την θεωρία της εξέλιξης. Κανείς μέχρι στιγμής δεν μου είχε εξηγήσει καλύτερα την ιδιοσυγκρασία των δυο φύλων και μάλιστα με αδιάσειστα επιχειρήματα τα οποία βασίζονται στην παρατήρηση της συμπεριφοράς των ζώων, τα οποία κυρίως run their lives βασισμένα στο ένστικτο. Αφού το διαβάσεις θα καταλάβεις πολλά από τα θέλω σου και αρκετές από τις συμπεριφορές των συντρόφων σου, δικαιολογώντας τόσο τις δικές σου ανάγκες όσο και τις αστοχίες του εκάστοτε άνδρα της ζωής σου να τις καλύψει. Μετά από αυτό το βιβλίο και με λίγη καλή θέληση θα βγάλεις ένα συμπέρασμα σχετικά με το αν αυτά που σε χωρίζουν με τους άνδρες είναι περισσότερα από εκείνα που σε ενώνουν. Θα χρειαστεί.

featured photo: @NickBulanovv