Το remake του κλασσικού Scenes from a Marriage, είναι μόνο μία από τις κινηματογραφικές παραγωγές που απεικονίζουν τα προβλήματα ενός γάμου ή μίας σχέσης σε μία μεταβαλλόμενη κοινωνία.

Το Scenes from a Marriage είναι η νέα σειρά του HBO και είναι τόσο ωμή όσο ένας πραγματικά τοξικός γάμος σε τέλμα. Πρόκειται για μία σειρά που με απόλυτη ακρίβεια μιλά για τοξικές σχέσεις που έχουν χαλάσει, σε  μια ηλικία όπου το διαζύγιο είναι συνηθισμένο και οι μακροχρόνιες σχέσεις δεν περιλαμβάνουν πάντα γάμο. Συχνά μάλιστα η πραγματικότητα βασίζεται στο πώς η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ ανδρών και γυναικών έχει μετατοπιστεί, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, προς την ισότητα.

Τελικά οι ταινίες μιμούνται όντως την αληθινή ζωή και οι σχέσεις στην πραγματική ζωή πολλές φορές μπορεί να “επηρεαστούν” από κάτι που είναι τόσο κοντά στην αλήθεια, που φοβάσαι ακόμα και να εκφράσεις πως το έχεις σκεφτεί.

Παλιότερα, στη μεγάλη οθόνη όπως και στη ζωή, τα παντρεμένα ζευγάρια είχαν περιορισμένες επιλογές κι ήταν όλες κακές. Ένας άντρας θα μπορούσε να απατήσει και πιθανότατα χωρίς να πει κανείς κουβέντα, γιατί το διαζύγιο ήταν σκανδαλώδες. Μια γυναίκα θα μπορούσε να σκοτώσει τον άντρα της, όπως στα κλασικά νουάρ Double Indemnity (1944) και The Postman Always Rings Twice (1946).

Θα μπορούσε να αυτοκτονήσει, (να πηδήξει μπροστά σε ένα τρένο όπως η Άννα Καρένινα ή να καταπιεί δηλητήριο όπως η Έμμα Μποβάρι, λογοτεχνικές ηρωίδες του 19ου αιώνα) οι οποίες υπήρξαν η πηγή έμπνευσης ατελείωτων κινηματογραφικών ταινιών.

Ένα νέο είδος ταινιών γάμου άρχισε να εμφανίζεται τη δεκαετία του 1970, καθώς οι ταινίες ασχολήθηκαν με τη σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του ’60 και το διαζύγιο έχασε τη σκανδαλώδη χροιά του. Το ίδιο ισχύει και για τις οικείες, ψυχολογικά διερευνητικές σκηνές του Μπέργκμαν, στο Scenes from a Marriage που ακολουθεί τη διάλυση ενός γάμου και τις συνέπειές του.

Ο χαρακτήρας της Liv Ullman έχει ουσιαστικά καριέρα, ως δικηγόρος διαζυγίων. Αλλά ο σύζυγός της (Erland Josephson), καθηγητής, έχει αναλάβει το σπίτι. Όταν την αφήνει για μια νεότερη γυναίκα, είναι ταραγμένη για μήνες. Αλλά τη στιγμή που θέλει να επιστρέψει στο γάμο του, εκείνη τον έχει ξεπεράσει.

Στο remake όμως οι ρόλοι αντιστρέφονται και η γυναίκα είναι εκείνη που αφήνει το σύζυγό της.

Δίνοντας ίση προσοχή στην οπτική κάθε συζύγου, με θορυβώδη επιχειρήματα και χειρισμούς και από τις δύο πλευρές, η σειρά του Μπέργκμαν ρίχνει μια σκοτεινή αλλά αληθινή ματιά στις σημερινές τοξικές ιστορίες γάμου, με την ισορροπία της δύναμης, τις καταγγελίες για το σεξ ή την έλλειψή του και συχνά την απιστία.

Όπως σε όλες τις ταινίες τοξικών γάμων και σχέσεων, ακούγονται σκόπιμα πράγματα που μπορεί να είναι ασυγχώρητα. Αλλά είναι επίσης πράγματα που έχουμε πει, ή θέλαμε να πούμε, ή ξέραμε ότι δεν θα τολμούσαμε ποτέ να πούμε δυνατά. Είναι καθαρτικό να βλέπουμε, συχνά σε υπερβολική μορφή, επιχειρήματα που οι περισσότεροι από εμάς είτε ζούμε με αυτά είτε προσπαθούμε σκληρά να αποφύγουμε στην πραγματικότητα.